Ρουτίνα, καθημερινό πρόγραμμα, υποχρεώσεις, «μη» και «πρέπει» και «κάνε γρήγορα, μη χαζεύεις» είναι στην καθημερινότητα όλων των γονιών.
Μερικές φορές οι γονείς φωνάζουν στα παιδιά τους, πρέπει να τους βάλουν όρια ή να τα τιμωρήσουν, να τους αρνηθούν κάποια χάρη, να τα μαλώσουν, να τους δείξουν το σωστό και να τα βοηθήσουν να αλλάξουν συμπεριφορά- και οι 24 ώρες την ημέρας δεν είναι ποτέ αρκετές για να γίνουν όλα όσα πρέπει! Μερικές φορές τα παιδιά αισθάνονται ότι πιέζονται, ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ή ότι οι γονείς είναι «κακοί» ή βγάζουν κάτι αρνητικό. Οι έρευνες λένε ότι για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση με κάποιο άλλο άτομο χρειαζόμαστε πέντε θετικές αλληλεπιδράσεις. Και αυτές ακριβώς οι καλές στιγμές είναι που εξουδετερώνουν τα αρνητικά που προκύπτουν στη σχέση με τα παιδιά και τελικά μένει η αγάπη, η αίσθηση του ‘μαζί’ και ο γερός οικογενειακός δεσμός.
Πώς μπορούν οι γονείς να αυξήσουν τις θετικές στιγμές με τα παιδιά τους μέσα στην καθημερινότητά τους; Με λίγη φαντασία!
Δείτε ακόμη: Η πεθερά της έκανε τα παιδιά της κακομαθημένα
Αν εφαρμόσετε τις 20 παρακάτω απλές και γρήγορες ιδέες, ξεκινώντας σήμερα, σε 30 μέρες θα έχουν παγιωθεί σε μια νέα καλή συνήθεια! Να λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να έρθετε πιο κοντά στο παιδί σας:
1. Την ώρα του πρωινού ξυπνήματος αφιερώστε 4-5 λεπτά για αγκαλίτσα στο κρεβάτι του με το κάθε παιδί (ναι, θα πρέπει να βάλετε το ξυπνητήρι λίγο νωρίτερα, αλλά αξίζει 100% τον κόπο!). Επίσης, κάτι που εφάρμοσα με τεράστια επιτυχία, είναι να ξυπνάω τα παιδιά μου με αγαπημένα τους τραγούδια κάθε πρωί!
2. Πάρτε πρωινό μαζί με τα παιδιά σας, κοιτάξτε το καθένα χωριστά στα μάτια, αποκαλέστε το με το όνομά του και ρωτήστε το να σας πει τι περιμένει από τη μέρα του.
3. Καταργήστε τις πρωινές φωνές για να βιαστεί το παιδί! Είτε παίξτε το παιχνίδι «ας κερδίσουμε το ρολόι» (και να δούμε αν το ρολόι ή το παιδί θα κάνει πιο γρήγορα) είτε χρησιμοποιήστε ένα κολλάζ με φωτογραφίες που δείχνουν τι πρέπει να κάνει το παιδί στην πρωινή του ρουτίνα. Ενθαρρύνετε το παιδί να γίνει «αρχηγός» και να εκτελέσει όλες τις «αποστολές» σύμφωνα με το κολλάζ. Ενθαρρύνετέ το με χαμόγελα και λέγοντας τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια.
Δείτε ακόμη: Δεν φταίνε τα παιδιά που είναι «ψώνια», οι γονείς φταίνε
4. Σε ένα χρωματιστό χαρτάκι ή σε ένα απλό χαρτί ζωγραφίστε μια καρδιά και γράψτε του «σε αγαπώ» ή ένα μικρό σημείωμα και βάλτε το στην τσάντα του. Λειτουργεί ακόμα και με μικρά παιδιά που δεν ξέρουν να διαβάζουν!
5. Αν πηγαίνετε εσείς το παιδί στο σχολείο με αυτοκίνητο βάλτε παιδικά τραγούδια και τραγουδήστε μαζί. Αν στέκεστε στη στάση του σχολικού δοκιμάστε να κάνετε κουτσό παρέα ή να παίξετε ένα παιχνίδι με τα χέρια. Αν περπατάτε, συζητήστε, πέστε ανέκδοτα, παρατηρήστε διάφορα πράγματα στη διαδρομή…
6. Αποχαιρετώντας το παιδί σας για το σταθμό/σχολείο αντί να του δώσετε κάποια συμβουλή να είναι καλό παιδί πέστε του από την καρδιά σας «να περάσεις τέλεια! Θα μου λείψεις ως το μεσημέρι και δε βλέπω την ώρα να γυρίσεις να μου πεις όλα τα ωραία πράγματα που θα κάνεις σήμερα!».
7. Δημιουργήστε μικρές οάσεις ηρεμίας για τον εαυτό σας! Μέσα στη μέρα σας, για λίγα λεπτά κλείστε τα μάτια, αδειάστε το μυαλό σας από σκέψεις, βρείτε μέσα σας το ζεστό εκείνο κομμάτι του εαυτού σας που έχει αγάπη και χαρά ζωής. Αν και ακούγετε απλό, δε φαντάζεστε πόσο αναζωογονητικό είναι αν δεν το δοκιμάσετε!
Δείτε ακόμη: 12 παιδιά διάσημων ανθρώπων που μεγάλωσαν και έγιναν πραγματικά αγνώριστα
8. Επιστρέφοντας στο σπίτι ετοιμάστε από πριν μια λίστα με ψώνια/φαγητό/δουλειές ή καθήκοντα που πρέπει να γίνουν. Πριν ξεκινήσετε να κάνετε όσα πρέπει, αφιερώστε μερικά λεπτά στο παιδί σας και χωρίς άλλους περισπασμούς (πχ να μη τσεκάρετε η-μειλς ή να μην απαντάτε σε sms) ρωτήστε το για τη μέρα του και πείτε του δυο λόγια για τη δική σας.
9. Αν τα παιδιά σας αρχίσουν να τσακώνονται μη βάλετε τις φωνές: διατηρήστε την αίσθηση του χιούμορ σας και κάντε τον διαιτητή χωρίς να παίρνετε το μέρος του ενός ή του άλλου, αλλά ενθαρρύνοντάς τα να βρουν μια λύση. Στη συνέχεια επιβραβεύστε τη συμφωνία και τη συνεργασία τους.
Χαλαρώστε μαζί με το παιδί και καληνυχτίστε το δίνοντάς του την αίσθηση ότι το αγαπάτε και ότι είναι ασφαλές.
10. Όταν το παιδί σας έχει ένα παράλογο ξέσπασμα επειδή πχ η σάλτσα ακούμπησε στο ρύζι μέσα στο πιάτο του, μη σπεύσετε να βάλετε τις φωνές! Θυμηθείτε ότι το παιδί σας νιώθει δυστυχισμένο, στρεσαρισμένο ή κουρασμένο και δεν έχει ένα κρυφό σχέδιο να σας τη σπάσει προσωπικά! Μη σπεύσετε να του αλλάξετε πιάτο για να λύσετε το πρόβλημα! Εφόσον η πραγματική αιτία είναι άλλη από αυτό που φαίνεται, θα πρέπει να ανταποκριθείτε σε αυτό που το παιδί σας χρειάζεται πραγματικά! Μείνετε κοντά του, δείξτε του κατανόηση, μιλήστε του για τα συναισθήματά του, αγκαλιάστε το. Ίσως το παιδί κλάψει, ίσως κουρνιάσει στην αγκαλιά σας, αλλά σίγουρα μετά θα νιώσει κι αυτό κι εσείς καλύτερα!
11. Αν το παιδί σας γκρινιάζει για τα μαθήματά του, γκρινιάξτε λίγο κι εσείς μαζί του για τις δυσκολίες της μαθητικής ζωής και στη συνέχεια ενθαρρύνετέ το ή βοηθήστε το να κάνει τα μαθήματά του.
12. Γελάστε με τα ανέκδοτα που σας λέει.
13. Βρέστε 10-15 λεπτά μέσα στη μέρα και αφιερώστε τα χωριστά στο κάθε παιδί κάνοντας κάτι μαζί και δείχνοντας την αγάπη σας και την προσοχή σας στο συγκεκριμένο παιδί αποκλειστικά. Αυτή η καλή συνήθεια μεταμορφώνει τη σχέση γονιού παιδιού!
14. Την ώρα του φαγητού μοιραστείτε τα νέα σας. Το κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να πει κάτι για το πώς πέρασε. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να βρουν κάτι θετικό και όμορφο μέσα στη μέρα τους.
15. Παίξτε μαξιλαροπόλεμο για 2 λεπτά πριν πάτε για το βραδινό μπάνιο του παιδιού.
16. Δυσκολία να σταματήσει το παιχνίδι και να πάει για ύπνο; Δείξτε του ότι το καταλαβαίνετε, διατηρήστε την αίσθηση του χιούμορ σας, αλλά επιμείνετε σταθερά και οδηγήστε το τελικά για ύπνο.
17. Μάθετε να ακούτε από μικρή ηλικία όλα τα προβλήματα με τους φίλους και τις φίλες χωρίς να κρίνετε και χωρίς να προσπαθείτε απαραιτήτως να δώσετε λύσεις. Δείξτε κατανόηση για τις ‘δυσκολίες της ζωής’ και πίστη στις δυνάμεις του παιδιού σας να τα καταφέρει.
18. Παρατηρήστε τη δική σας διάθεση προς το τέλος της ημέρας: έχετε κουραστεί; Έχετε εκνευριστεί; Νιώθετε ότι θα έχετε ένα ξέσπασμα θυμού επειδή το παιδί δε συνεργάζεται; Εξηγήστε του πώς νιώθετε, τονίστε ότι έφτασε η ώρα για τη δική σας και τη δική του ξεκούραση και με μια ζεστή καληνύχτα, αγκαλιαστείτε και δώστε ραντεβού το επόμενο πρωί!
19. Μάθετε να απολαμβάνετε την ώρα της ανάγνωσης βιβλίου το βράδυ! Διαλέξτε έναν βολικό χώρο, πχ αγκαλιά στο δικό σας κρεβάτι ή μια αναπαυτική πολυθρόνα ή αν χωράτε μέσα, αλλιώς κολλητά στο κρεβάτι του παιδιού σας. Απολαύστε τη μυρωδιά των φρεσκολουσμένων μαλλιών του, τη ζεστασιά του, το χαμόγελό του. Χαλαρώστε μαζί με το παιδί και καληνυχτίστε το δίνοντάς του την αίσθηση ότι το αγαπάτε και ότι είναι ασφαλές.
20. Σβήστε το φως και αφιερώστε μερικά λεπτά στο κάθε παιδί: χαϊδεύοντάς του την πλάτη πέστε του πόσο το αγαπάτε, ότι έχει τη δική του σπέσιαλ θέση στην καρδιά σας και ότι νιώθετε πολύ τυχερή/ός που είναι το δικό σας μοναδικό και καταπληκτικό παιδί!
Σας φαίνονται δύσκολα; Δεν είναι! Χρειάζεται να επενδύσετε λίγο χρόνο και ενέργεια για να αλλάξετε τις συνήθειές σας, αλλά, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο, γιατί έτσι θα είστε πιο ήρεμοι, τα παιδιά σας θα έχουν καλύτερη συμπεριφορά και συνεργασία και όταν με το καλό φτάσουν στην εφηβεία θα έχουν μια καλή και ποιοτική σχέση μαζί σας!
Από την Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια
Πηγή: themamagers.grΕιδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα