6 τρόποι οικογενειακής διασκέδασης πριν την ώρα του ύπνου!!

Η ώρα του ύπνου μπορεί να είναι μια γλυκιά στιγμή, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα ανατριχιαστικός εφιάλτης για πολλούς γονείς. Μερικές φορές,τα παιδιά δεν λένε να ησυχάσουν ακόμη και όταν τα έχετε βάλει για ύπνο και χοροπηδούν και ουρλιάζουν ενώ τα φώτα έχουν κλείσει. Είναι από αυτές τις στιγμές που πρέπει να είσαι δημιουργικός προκειμένου να μην καταλήξεις σε κανένα τρελοκομείο.

Έτσι, εδώ σας προτείνουμε 6 τρόπους να προσθέσετε λίγο διασκέδαση στη ζωή τη δική σας και των παιδιών σας πριν πάνε για ύπνο. Αν είστε κολλημένοι με την ίδια ρουτίνα κάθε βράδυ και θέλετε να δοκιμάστε κάτι καινούργιο σας προτείνουμε μια από αυτές τις μεθόδους:

1.Μεταβείτε στο παιχνίδι

6-tropoi-gia-na-prosthesete-ligo-diaskedash-me-ta-paidia-sas-prin-tin-wra-toy-upnou1_photo credit:baby

Τα παιδιά έχουν ενέργεια πραγματικά πολύ ενέργεια. Έχουν πολλή ενέργεια επειδή είναι γεμάτα με ζωή.’Κάπως έτσι αρχίζουν και δοκιμάζουν και τις αντοχές του κάθε γονέα. Πολλάκις, οι γονείς αισθάνονται έτοιμοι για ύπνο. Εντάξει, κάθε φορά. Προσθέτοντας ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα για να είστε σκόπιμα ενεργοί (ως μαμά / και μπαμπάς) ακριβώς πριν από την ώρα του κρεβατιού θα βοηθήσει τα παιδιά να χαλαρώσουν με ένα διασκεδαστικό και διαφορετικό τρόπο.

Τι να κάνετε; Όταν είναι κοντά η ώρα του ύπνου και τα μικρά σας χοροπηδάνε μέσα στο σπίτι από εδώ και από εκεί, αρχίστε να πετάτε τα μαξιλαράκια από τους καναπές σας, κάτω στο πάτωμα. Πραγματικά θα δείτε θα λειτουργήσουν σαν μαγνήτες.Τα παιδιά θα αρχίσουν να ορμάνε πάνω τους. Βάλτε λοιπόν μουσική και αρχίστε να συμμετέχετε και εσείς σε αυτό το παιχνίδι!!!

Δείτε ακόμη:Τι να κάνω όταν το παιδί μου δε μοιράζεται τα παιχνίδια του;

2.Φτιάξτε μια σκηνή μαζί τους

6-tropoi-gia-na-prosthesete-ligo-diaskedash-me-ta-paidia-sas-prin-tin-wra-toy-upnou2_photo credit:prosxolikipareoula

Πολλές οικογένειες κουρνιάζουν στον καναπέ για να διαβάσουν παραμύθια, αλλά μερικές φορές τα παιδιά πάνε από εδώ και από εκεί ή βαριούνται.

Τι να κάνετε; Δοκιμάστε  να φτιάξετε μια σκηνή με αρκετές καρέκλες και ένα σεντόνι. Βάλε στο πάτωμα της σκηνής  μια κουβέρτα και μερικά μαξιλάρια. Σβήστε τα φώτα, χωθείτε από κάτω, και διαβάστε με το φακό. Τα παιδιά αγαπούν να σέρνονται σε χώρους που προσφέρουν μια νέα εμπειρία ή κάποια νέα ανακάλυψη.Η φαντασία παίζει μεγάλο ρόλο στη διασκέδαση. Τα παιδιά μόνο έτσι αρχίζουν να αισθάνονται πιο οικεία.

Όταν παρέχουμε μια δημιουργική διέξοδο στην οποία τα παιδιά μας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, οι μελέτες δείχνουν ότι  πραγματικά τα βοηθάμε να αισθανθούν λίγο τη πραγματικότητα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal , η φαντασία αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο για τα παιδιά καθώς μαθαίνουν γεγονότα που συνέβησαν σε άλλα μέρη του κόσμου ή στο παρελθόν – τα γεγονότα που δεν μπορούσαν να δουν. Βοηθά επίσης να παλέψουν με το παροιμιώδες ερώτημα: «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις”

Αν δεν έχετε φακό χρησιμοποιείστε το από το τηλέφωνο σας!!!

Δείτε ακόμη:Τα παιχνιδια που αγαπησαμε!Αυτα των σχολικων μας χρονων

3. Ακούστε μαζί audio books

6-tropoi-gia-na-prosthesete-ligo-diaskedash-me-ta-paidia-sas-prin-tin-wra-toy-upnou3_photo credit:babyradio

Αυτή η επιλογή μπορεί να μην είναι τόσο συναρπαστική όσο το προηγούμενο με τη σκηνή και το φακό αλλά όταν θέλετε τα παιδιά να χαλαρώσουν αυτό μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Έχει, επίσης ένα σημαντικότερο όφελος. Σύμφωνα με  τη Tricia στο Domestic fringe , συνήθως ακόμη και όταν κάθεστε και ακούτε ηχητικά βιβλία με τα παιδιά σας ή τραγούδια τα βοηθάτε να αναπτύξουν την αίσθηση της υπομονής καθώς κάθονται εκεί και μπορεί να βοηθήσει και σε άλλες περιστάσεις, όπως στην εκκλησία, το γραφείο του γιατρού, κ.λπ.

Τι να κάνετε;: Να ορίσετε ένα ειδικό χώρο ανάγνωσης ή μια καρέκλα ανάγνωσης για το παιδί σας. Η Tricia προτείνει να το κάνετε μία ώρα κάθε μέρα, αν ο στόχος σας είναι να εκπαιδεύσετε το παιδί σας να είναι υπομονετικό. Ο λιγότερος χρόνος μπορεί να είναι επαρκής αν απλά θέλετε να προσθέσετε ποικιλία στο storytime.

4.Παίξτε με τα παιχνίδια τους

6-tropoi-gia-na-prosthesete-ligo-diaskedash-me-ta-paidia-sas-prin-tin-wra-toy-upnou4_

Θυμάστε εκείνο το γελοίο βίντεο από το μάθημα γιόγκα που πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό παιδί; Έμοιαζε με μια διασκεδαστική προπόνηση, όπου κάθε ενήλικας προσπαθούσε να μιμηθεί τις άγριες και σποραδικές κινήσεις του μικροσκοπικού εκπαιδευτή τους. Κάντε το ίδιο δώστε χώρο στο παιδί σας. Φανταστείτε οτι το παιδί σας, σας οδηγεί απόψε σε ένα από τα παιχνίδια του. Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Παιδικής αναφέρει ότι το να παίζεις με τα παιδιά σου, είναι ένας τρόπος να τους δείξεις την αγάπη σου, και “είναι επίσης μειώνει αισθητά το άγχος σε όλους τους καταπονημένους γονείς.”

Τι να κάνετε; Δοκιμάστε να αναβάλετε οτι κάνετε, ακόμα και αν είστε κουρασμένοι, και παίξτε με  ό, τι παίζει το παιδί σας. Καθίστε στο πάτωμα. Θα εκπλαγείτε με το τι θα ανακαλύψετε όταν το παιδί σας πάρει το προβάδισμα.

Σταματήστε να είστε φρουροί για ένα βράδυ και γίνετε και εσείς παιδιά

Δείτε ακόμη:Ιδέες για να φτιάξετε παιχνίδια από κούτες

5. Αφήστε τα να μουτζουρώσουν

6-tropoi-gia-na-prosthesete-ligo-diaskedash-me-ta-paidia-sas-prin-tin-wra-toy-upnou5_photo credit:proson

“Μην γράφεις αυτό!” Είναι μια κοινή έκφραση που τι λέμε όλοι. Έχετε πιθανώς σημειωματάρια και  φορητούς υπολογιστές και ίσως ένα περιοδικό που στηρίζεται σε διάφορα μέρη του σπιτιού σας. Είναι εντάξει για τα παιδιά να μάθουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι εκτός ορίων, αλλά τι γίνεται αν τους επιτρέπετε να γράψουν ή να σχεδιάσουν κάτι ιδιαίτερο για εσάς; – υπό την καθοδήγησή σας;  μία πολύ σημαντική ευθύνη για τους γονείς είναι να γαλουχήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τα δικά τους ενδιαφέροντα. Ένας άλλος τρόπος για να το πω είναι ο εξής:

Οι γονείς και οι δάσκαλοι προσφέρουν στα παιδιά την αγάπη, την αποδοχή, την εκτίμηση, την ενθάρρυνση και την καθοδήγηση. Παρέχουν το πιο οικείο πλαίσιο για την παγιοποίηση και την προστασία των παιδιών, καθώς  αναπτύσσουν προσωπικότητες και ταυτότητές καθώς αυτά ωριμάζουν σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.

Τι να κάνετε; Η πρόκλησή σας είναι να καθίσει με τα παιδιά σας πριν τον ύπνο και να τα αφήσετε να γράψουν μια ειδική σημείωση στο σημειωματάριο ή το περιοδικό σας. Δώστε τους την ελευθερία να εκφραστούν με έναν τρόπο που συνήθως δεν το είχατε κάνει.

Για παράδειγμα:

Τα παιδιά σας μπορεί να υπαγορεύσουν μια ιστορία, να σχεδιάσουν μια εικόνα, να υπογράψουν το όνομά τους, ή απλά να κάνουν μια μουτζούρα. Αν είναι πολύ μικρά για να σχεδιάσουν, κάντε μαζί τους ένα αποτύπωμα παλάμης γράψτε το όνομα τους ,την ημερομηνία και την ηλικία τους.

Κάποια μέρα, θα ξεφυλλίσετε αυτό το περιοδικό, και πραγματικά θα είναι μια ξεχωριστή ανάμνηση. Ή θα γελάσετε μέχρι δακρύων. Αυτοί είναι και οι δύο εξαιρετικοί λόγοι για να δοκιμάσετε αυτό.

Δεν έχετε ένα περιοδικό; Πάρτε ένα τετράδιο σπιράλ και αρχίστε!!!!!!

Δείτε ακόμη:Έντεκα σοβαροί λόγοι να πείτε όχι όταν σας ζητήσουν να τους πάρετε κι άλλο ένα παιχνίδι!

6.Κάντε skype με τους φίλους και την οικογένεια

6-tropoi-gia-na-prosthesete-ligo-diaskedash-me-ta-paidia-sas-prin-tin-wra-toy-upnou6_photo credit:itechnews365

Πολλές οικογένειες έχουν τουλάχιστον ένα γονέα που εργάζεται τα βράδια. Είναι δύσκολο να χάνετε τόσες πολλές καλές νύχτα  με αγκαλιές και φιλιά με τα παιδιά σας. Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι οι παράτυπες νυχτερινές βάρδιες, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Τι πρέπει να κάνετε; Ανάλογα με τις υποχρεώσεις σας,  προγραμματίστε το Skype ή το FaceTime ημερομηνίες για να αφήσετε τα παιδιά να μιλήσουν με τον μπαμπά στην εργασία του ή τη μαμά τους πριν κοιμηθούν. Αυτό λειτουργεί επίσης για τους παππούδες που βρίσκονται μακρυά από τη πόλη ή τα ξαδέλφια(τα οποία θα ετοιμάζονται και αυτά λογικά για ύπνο, οπότε αυτό θα βοηθήσει και τα δικά σας να κοιμηθούν.)

Καλή και η ρουτίνα αλλά είναι καλό να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας. Οπότε δοκιμάστε κάτι καινούργιο σήμερα καλό θα κάνει και εσάς και στα παιδιά σας.

Συνδυάστε την ώρα του ύπνου με διασκέδαση και γίνετε και εσείς παιδιά μαζί με τα δικά σας!!!

Close