6+1 φράσεις που συμβάλουν να μεγαλώσουμε το γιo μας με αυτοπεποίθηση!

Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους των γονιών, είναι να καταφέρουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με αυτοπεποίθηση, δυναμισμό και να τα κάνουν ανεξάρτητα. Να τα μάθουν πως να είναι υπεύθυνοι, πως να διαχειρίζονται τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους. Να είναι δυναμικά και να πιστεύουν στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους!

Πως όμως μπορούμε σαν γονείς να το πετύχουμε αυτό; Πως μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι τα κατάλληλα λόγια και οι τρόποι που θα καλλιεργηθεί η αυτοπεποίθηση μέσα τους;

Ο λόγος που σε αυτό το κείμενο, από το mama365.gr, εστιάζουμε στα αγόρια, είναι επειδή ο κόσμος μας λειτουργεί ακόμα με αρκετά στερεότυπα και νόρμες που θέλουν τα αγόρια να είναι «σκληρά», θαρραλέα, κουβαλητές και χωρίς πολλές ευαισθησίες! Χρέος μας, λοιπόν, είναι να του δώσουμε εφόδια όπως η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση και η ενσυναίσθηση ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτόν τον κόσμο αλλά και να βάλει το δικό του λιθαράκι για να τον κάνει πολύ καλύτερο.

Δειτε ακομα Πώς χτίζουμε την αυτοπεποίθηση στα παιδιά

Οι παρακάτω φράσεις, θα τον βοηθήσουν να αποκτήσει πίστη και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

6+1 φράσεις που συμβάλουν να μεγαλώσουμε το γιo μας με αυτοπεποίθηση!

«Μπράβο σου που τα κατάφερες μόνος σου!»
Δείξτε ότι επιβραβεύετε την προσπάθειά του ακόμα κι όταν το αποτέλεσμα δεν είναι εξαιρετικό. Αποδείξτε του ότι σημασία έχει η προσπάθεια και ενισχύστε την αυτονομία του ενθαρρύνοντάς τον να κάνει πράγματα χωρίς τη δική σας βοήθεια. Η ανταμοιβή του είναι να νιώσει χαρούμενος και υπερήφανος για τον εαυτό του και την προσπάθεια που έκανε, και σταδιακά να πιστέψει στις δικές του δυνάμεις.

«Δεν πειράζει που δεν είσαι ο καλύτερος στο… Είσαι πολύ καλός στο…»
Αντισταθμίστε την ανησυχία του για τις επιδόσεις του στο ποδόσφαιρο με τις επιτυχίες του στη ρομποτική. Κανείς δεν μπορεί να είναι καλός σε όλα – η τελειότητα είναι ουτοπική. Σημασία έχει που έχει εντοπίσει ενδιαφέροντα τα οποία αγαπά και στα οποία αποδίδει με επάρκεια. Είναι σημαντικό για την αυτοπεποίθησή μας να γνωρίζουμε τις κλίσεις μας και να εστιάζουμε σε αυτές.

«Ό,τι και να γίνει, εμείς θα σε στηρίζουμε»
Για να μεγαλώσεις ένα παιδί μ’ αυτοπεποίθηση, ο καλύτερος τρόπος είναι να καταστήσεις σαφές από την αρχή ότι έχει την απόλυτη υποστήριξη της οικογένειάς του! Το παιδί μεγαλώνει με την πεποίθηση πως είναι σημαντικό και αξίζει, γι’ αυτό και οι άλλοι τον υποστηρίζουν και τον πιστεύουν.

«Θες να κάνουμε κάτι θεότρελο σήμερα;»
Ο ενθουσιασμός στη φωνή σας θα τον παρακινήσει να δοκιμάσει νέες προκλήσεις που μέχρι τότε μπορεί να τον τρόμαζαν. Ενθαρρύνετέ τον να ξεπεράσει τους φόβους και τις ανησυχίες του παρουσιάζοντας τα «δύσκολα» ως παιχνίδι. Η συμμετοχή του και η προσπάθεια που θα καταβάλλει μέχρι τελικά να καταφέρει το… ακατόρθωτο, μπορεί να εκπλήξουν και τους δυο σας!

6+1 φράσεις που συμβάλουν να μεγαλώσουμε το γιo μας με αυτοπεποίθηση!

«Ξέρω ότι προσπάθησες σκληρά και είμαι περήφανη γι’ αυτό»
Αυτή η φράση, εφόσον ειπωθεί έπειτα από πραγματικά σκληρή προσπάθεια του παιδιού, του δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσει μέχρι να πετύχει το στόχο του. Το μήνυμα που παίρνει από εσάς είναι πως η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική, κι έτσι θα την συνεχίσει.

«Όλοι κάνουμε λάθη που μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι»
Είναι σημαντικό να αποενοχοποιούμε τα παιδιά από το βάρος των λαθών τους. Όπως ήδη είπαμε, κανείς δεν είναι τέλειος! Τα λάθη μας είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε το σωστό και να γίνουμε καλύτεροι. Βασική προϋπόθεση σε αυτό, όμως, είναι να διδάξουμε στα παιδιά πως δεν δικαιολογούμε τα λάθη, ούτε τα ενθαρρύνουμε. Αντίθετα, τα χρησιμοποιούμε ως πυξίδα για να μην τα επαναλάβουμε!

«Θα μπορούσα να σε βοηθήσω;»
Η μαγική αυτή φράση είναι το κλειδί για παιδιά με αυτοπεποίθηση και ενσυναίσθηση. Με το να του προσφέρετε τη βοήθειά σας, αφενός του δίνετε την ευκαιρία να καταφέρει κάτι που τον δυσκολεύει, και αφετέρου του διδάσκετε να προσφέρει και ο ίδιος τη βοήθειά του όπου κρίνει πως είναι απαραίτητο. Έτσι, η αυτοπεποίθησή του δυναμώνει: αφενός με τη δική σας βοήθεια καταφέρνει κάτι που θεωρούσε αδύνατο, και αφετέρου νιώθει καλά με τον εαυτό του όταν βοηθά κάποιον άλλον να πετύχει το σκοπό του.

Και φυσικά… «Είμαι περήφανη για σένα»
Μια φράση που καλό είναι να ακούγεται συχνά αλλά όχι συνέχεια ή άσκοπα! Όταν διαπιστώνετε πως το παιδί σας έκανε πραγματικά κάτι αξιέπαινο ή ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό του, μην ξεχάσετε να του πείτε πόσο περήφανη είστε γι΄ αυτόν! Η δική σας αποδοχή και επιβράβευση είναι η πιο σημαντική και τον βοηθά να νιώσει και ο ίδιος περηφάνια για τον εαυτό του.

Με πληροφορίες από mama365.gr

Δειτε ακομα Μία καθημερινή μέρα από τα μάτια ενός παιδιού και της μαμάς! Οι διαφορές θα σας ταρακουνήσουν! 

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα

Close