7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το “ασφαλές” και το “μη ασφαλές” άγγιγμα

7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το “ασφαλές” και το “μη ασφαλές” άγγιγμα. Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να τύχει σε έναν γονιό αλλά πάνω από όλα σε έναν άνθρωπο, είναι κάποιος να τον κακ0ποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο.

Τα παιδιά  δυστυχώς βρίσκονται καθημερνά σε αυτόν τον κίνδυνο. Υπάρχουν ενήλικοι αλλά και παιδιά που θα μπορούσαν με οποιοδήποτε τρόπο να κακ0ποιήθουν. Θα πρέπει λοιπόν από μικρή ηλικία να διδάξουμε στα παιδιά μας το ακίνδυνο και το επικίνδυνο άγγιγμα.

Είναι ένα μάθημα το οποίο όλα τα παιδιά πρέπει να ξέρουν. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρουν από μικρή ηλικία να προφυλάσσουν τον εαυτό τους και φυσικά, αν τους συμβεί κάτι τέτοιο – μακάρι να μην συμβεί ποτέ – θα ξέρουν πως να το αντιμετωπίσουν. Διαβάστε παρακάτω:

7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το “ασφαλές” και το “μη ασφαλές” άγγιγμα: Συζητήστε με το παιδί σας σε ένα ήσυχο μέρος μακριά από περισπασμούς.

Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για να είναι επιτυχής αυτή η συνομιλία και γι ‘αυτό είναι σημαντικό να αισθάνεστε επίσης έτοιμοι να μιλήσετε για ασφαλή και μη ασφαλή αγγίγματα. Ξεκινήστε επιλέγοντας ένα ήσυχο μέρος όπου μπορείτε να μιλήσετε με το παιδί σας χωρίς να ενοχληθείτε. Κάντε τη σκηνή πιο άνετη κρατώντας τα χέρια του παιδιού σας ή καθίστε μαζί στον καναπέ ή στο πάτωμα.

Δείτε ακόμα Τι πρέπει να προσέξουμε όταν τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση; Οδηγίες προς γονείς & εκπαιδευτικούς

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει:

 1. Να αγγίξει τα προσωπικά μέρη κάποιου άλλου
 2. Να αγγίξει κάποιος τα προσωπικά του μέρη μπροστά του
 3. Να του ζητήσει κάποιος να αγγίξει τα προσωπικά του μέρη
 4. Να του ζητήσει κάποιος να βγάλει τα ρούχα του ή να του ζητήσει να βγάλει βίντεο ή φωτογραφίες ενώ είναι γυμνό
 5. Να δείξει κάποιος φωτογραφίες ή βίντεο άλλων γυμνών ανθρώπων

7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το "ασφαλές" και το "μη ασφαλές" άγγιγμα: Συζητήστε με το παιδί σας σε ένα ήσυχο μέρος μακριά από περισπασμούς.

7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το “ασφαλές” και το “μη ασφαλές” άγγιγμα: αφήστε το παιδί να συγκρίνει το ασφαλή και το μη ασφαλή άγγιγμα

Αφού πραγματοποιήσετε την πρώτη σας συζήτηση, ήρθε η ώρα να αφήσετε το παιδί σας να σας εξηγήσει τι σημαίνει μη ασφαλή και ασφαλή άγγιγμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταλάβετε πόσα πολλά έμαθε και κατάλαβε το παιδί σας από την τελευταία σας συνομιλία.

Μείνετε αφοσιωμένοι και ζητήστε ένα παράδειγμα και των δύο τύπων αφής. Μπορείτε επίσης να παίξετε ρόλους και να ρωτήσετε το παιδί σας, “Τι θα κάνατε αν …;” ή “Για ποιον θα πεις …;” και ούτω καθεξής.

Το παιδί σας πρέπει να καταλάβει ότι μια χειραψία, μια αγκαλιά από κάποιον που εμπιστεύεστε, ένα χτύπημα στην πλάτη και ένα χέρι γύρω από τον ώμο του είναι ασφαλή.

Ωστόσο, μερικά μη ασφαλή αγγίγματα είναι εάν:

 1. κάποιος απειλεί να σας βλάψει αν μιλήσετε για το περιστατικό
 2. κάποιος σας ζητά να μην το πείτε σε κανέναν
 3. κάποιος σας αναγκάζει να τον αγγίξετε
 4. το άγγιγμα σας κάνει νευρικό και φοβισμένο
 5. ένα άτομο σας αγγίζει και αυτό σας κάνει να νιώθετε άβολα
 6. ένα άτομο σας αγγίζει στο σώμα σας και σας πονάει

7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το "ασφαλές" και το "μη ασφαλές" άγγιγμα: αφήστε το παιδί να συγκρίνει το ασφαλή και το μη ασφαλή άγγιγμα 

7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το “ασφαλές” και το “μη ασφαλές” άγγιγμα: εξηγήστε του ότι πολλές φορές κι ένα ασφαλή άγγιγμα πονάει

Πολλές φορές τα μικρά παιδιά φοβούνται και ανθρώπους που δεν θα τους έβλαπταν. Ένα τέτοια παράδειγμα είναι οι γιατροί. Πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά ότι υπάρχουν μερικά αγγίγματα, όπως των γιατρών, που πονούν, αλλά πονούν για το καλό μας.

7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το "ασφαλές" και το "μη ασφαλές" άγγιγμα: εξηγήστε του ότι πολλές φορές κι ένα ασφαλή άγγιγμα πονάει 

7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το “ασφαλές” και το “μη ασφαλές” άγγιγμα: χρησιμοποιήστε ένα μπικίνι για να του μάθετε το σώμα του

Πολλοί από εσάς θεωρείτε ότι το να μιλήσουμε στα παιδιά για το σ3ξ ή τα γεννητικά τους όργανα είναι ένα θέμα ακατάλληλο, γιατί τα παιδιά αν είναι ακόμη πολύ μικρά. Αυτός όμως είναι και ο λόγος, που οι παραβάτες έχουν το πλεονέκτημα. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν το σώμα και το σ3ξ χρησιμοποιώντας εκφράσεις που αντιπροσωπεύουν την ηλικία τους.

Έτσι, αν κάποια στιγμή συμβεί κάτι σοβαρό, το παιδί θα ξέρει να το αντιληφθεί και δε θα ντρέπεται να το πει στους γονείς του. Όταν ένας γονιός ντρέπεται να μιλήσει σχετικά με ένα ζήτημα, το παιδί αυτομάτως νιώθει ότι αυτό το ζήτημα είναι κατακριτέο και δεν θέλει να ανοίξει το θέμα.

Συμβουλευτείτε παιδοψυχολόγο πριν μιλήσετε για το σ3ξ στο παιδί. Σίγουρα η ιστορία με τον πελαργό και το σποράκι δε θα του δώσει να καταλάβει τι είναι πως. Οπότε, οι συμβουλές κάποιου ειδικού, είναι απαραίτητες.

7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το "ασφαλές" και το "μη ασφαλές" άγγιγμα: χρησιμοποιήστε ένα μπικίνι για να του μάθετε το σώμα του

7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το “ασφαλές” και το “μη ασφαλές” άγγιγμα: εξηγήστε του ότι ένα μη ασφαλή άγγιγμα δεν είναι “μυστικό”

Ο πιο συχνός τρόπος για να μείνουν οι παραβάτες ατιμώρητοι είναι να πείθουν τα παιδιά, να μην μιλήσουν γι’ αυτό που έγινε. Πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί ότι ένα μη ασφαλή άγγιγμα δεν πρέπει να είναι μυστικό. Πρέπει να καταλάβει ότι αν κάποιος τον αγγίξει με τρόπο που δεν θέλει σε ΚΑΜΙΑ των περιπτώσεων δεν ευθύνεται εκείνο.

7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το "ασφαλές" και το "μη ασφαλές" άγγιγμα: εξηγήστε του ότι ένα μη ασφαλή άγγιγμα δεν είναι "μυστικό" 

7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το “ασφαλές” και το “μη ασφαλές” άγγιγμα: πείτε του ότι έχει δικαίωμα στο “όχι”

Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι έχει κάθε δικαίωμα στο όχι. Όταν κάποιος τον αγγίξει σε στιγμή που δεν θέλει, ακόμη κι αν είναι έμπιστος το παιδί έχει το δικαίωμα να πει όχι. Δεν πρέπει να το υποχρεώνετε να αγκαλιάζει την γιαγιά και τον παππού αν δεν θέλει επειδή “αυτό είναι το σωστό” .

Όταν το παιδί μάθει ότι μπορεί να λέει “όχι” και το “όχι” του εισακούγεται μέσα στην οικογένειά του, τότε θα ξεκινήσει να αντιλαμβάνεται σε βάθος το δικαίωμα που έχει στην αυτοδιάθεση του σώματός του.

7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το "ασφαλές" και το "μη ασφαλές" άγγιγμα: πείτε του ότι έχει δικαίωμα στο "όχι" 

7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το “ασφαλές” και το “μη ασφαλές” άγγιγμα: ονοματίστε εκείνους που το παιδί μπορεί να εμπιστευτεί

Αν δεν έχετε ξανακάνει παρόμοια συζήτηση, το παιδί είναι λογικό να μπερδευτεί. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να σας ρωτήσει, αν μπορεί να εμπιστευτεί κάποιον. Μην φοβηθείτε να του πείτε ονόματα ανθρώπων που μπορεί να εμπιστευτεί.

Και πάλι όμως θα πρέπει να του υπενθυμίσετε, ότι ακόμη κι από αυτούς, αν δει ή νιώσει κάτι που δεν του αρέσει, θα πρέπει να έρθει να σας το πει γρήγορα για να το βοηθήσετε!

7 τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά το "ασφαλές" και το "μη ασφαλές" άγγιγμα: ονοματίστε εκείνους που το παιδί μπορεί να εμπιστευτεί 

All photos via brightside.me

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Close