9 δραστηριότητες για μωρά έως 6 μηνών

Οι πρώτοι έξι μήνες της ζωής ενός μωρού είναι σίγουρα από τους πιο συναρπαστικούς. Μπροστά στα μάτια σας μεταμορφώνεται από ένα μικροσκοπικό βρέφος που δεν μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του όρθιο σε ένα μικρό άνθρωπο που μπορεί να κάτσει, να παίξει μαζί σας και να εξερευνήσει το περιβάλλον του.

Κάθε μωρό, βέβαια, έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείτε να ενισχύσετε την εξέλιξη των δεξιοτήτων του.
Εμπνευστείτε λοιπόν από τις παρακάτω δραστηριότητες και αφιερώστε χρόνο για να παίξετε με το μωρό σας.

Ακοή
Τραγουδήστε και μιλήστε στο μωρό σας χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τόνους στη φωνή σας. Αν παρατηρήσετε τις εκφράσεις του προσώπου του θα δείτε ότι αντιδρά αλλιώς σε κάθε τόνο.

Παρακολούθηση
Πάρτε ένα μαλακό και πολύχρωμο παιχνίδι και ενώ το μωρό είναι ξαπλωμένο, κουνήστε το από τη μία άκρη στην άλλη για να παρακολουθεί τις κινήσεις.

Χορός
Βάλτε μουσική. Κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά σας μετακινηθείτε χορεύοντας ελαφρά στο δωμάτιο. Για έξτρα διασκέδαση, μπορείτε να του τραγουδάτε παράλληλα.

 

Καθρέφτη καθρεφτάκι μου
Δείξτε στο μωρό την αντανάκλασή του σε έναν καθρέφτη ασφαλή για μωρά, ρωτώντας παράλληλα «ποιος είναι αυτός;». Μπορείτε να μετακινείτε τον καθρέφτη για να παρακολουθεί το είδωλό του.

Καθισματάκια
Όταν το μωρό σας μπορεί να κρατάει το κεφάλι του, ξαπλώστε το σε μία κουβέρτα. Βάλτε τα χέρια σας κάτω από τα μπρατσάκια του και καθοδηγήστε το απαλά μέχρι να φτάσει σε θέση καθίσματος. Όταν έχει δυναμώσει λίγο περισσότερο, μπορείτε να κάνετε αυτή τη μικρή άσκηση τραβώντας το απαλά από τα χέρια του. Όσο αποκτά περισσότερη δύναμη και ισορροπία, θα διαπιστώσετε ότι θα σηκώνεται μόνο του γρηγορότερα από ότι το τραβάτε.

Μασάζ
Σε ένα ζεστό, ήσυχο δωμάτιο, ξαπλώστε το μωρό σε μία κουβέρτα ή στην κούνια του. Αφήστε το με την πάνα και ξεκινώντας από τα πόδια, κάντε του απαλό αλλά σταθερό μασάζ, ανεβαίνοντας προς το θώρακά και τα χέρια του. Το άγγιγμα είναι κάτι που λατρεύουν τα μωρά, ενώ ενισχύει και το δέσιμό τους με τη μαμά.

Μίμηση
Ξεκινώντας από κάτι που κάνει ήδη το μωρό, όπως να χτυπάει το χέρι του στο καρεκλάκι του, κάντε μία σειρά κινήσεων, για παράδειγμα χειροκροτήστε ή ανοιγοκλείστε την παλάμη σας, και δείτε πόσες θα μιμηθεί. Όσο επαναλαμβάνετε το παιχνίδι αυξήστε τη δυσκολία των κινήσεων αλλά με μέτρο. Στόχος είναι να διασκεδάσει το μωρό σας και όχι να απογοητευτεί αν δεν μπορεί να μιμηθεί κάποια κίνηση.

Κλωτσιές
Τα μωρά από νωρίς ξεκινούν να χρησιμοποιούν τα πόδια τους. Ξαπλώστε το μωρό σε μία κουβέρτα και βάλτε ένα μαξιλάρι σε απόσταση που να το φτάνει με τα ποδαράκια του. Τραβήξτε του μαλακά τα πόδια για να ακουμπήσει το μαξιλάρι και επαναλάβετε μέχρι να το κάνει μόνο του.

Μαμά πετάω
Κρατώντας προσεκτικά το μωρό και το κεφάλι του μπρούμυτα στην αγκαλιά σας, ανασηκώστε το ελαφρά και μετακινήστε το αριστερά, δεξιά, πάνω και κάτω. Για ακόμα μεγαλύτερη διασκέδαση κάντε ήχους αεροπλάνου ή πυραύλου. Αν δίπλα σας κάθεται ο μπαμπάς του μπορείτε να κάνετε το μωρό να «πετάξει» στην αγκαλιά του.

Πηγή: childit.gr

Close