Ακμή στα μωρά: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Ένας μπαμπάς παρατήρησε κάτι κόκκινα σημάδια που εξαπλώνονταν στο πρόσωπο του παιδιού του το οποίο ήταν μόλις δύο εβδομάδων . Εκείνη την εποχή, η μαμά του παιδιού δεν έδινε τόσο μεγάλη προσοχή σε αυτά τα σημάδια για τα οποία έμαθε  αργότερα οτι ήταν η λεγόμενη ακμή μωρών. «Δεν ανησυχούσα για αυτά τα κόκκινα σημάδια καθόλου, ειλικρινά», λέει. “Ανησυχούσα για τόσα πολλά άλλα πράγματα, όπως το πόσο έτρωγε και αν θα κοιμόταν αρκετά. Σε όλα αυτά που είχα να προσέξω , μερικά κόκκινα σημαδάκια στο πρόσωπό του μωρού, δεν μου φαίνονταν και πάρα πολύ κακά. ”

akmi-moron1_

Η μαμά αυτή ήταν λογικό που δεν ανησύχησε. Η ακμή μωρών – ή νεογνική ακμή, όπως λέγεται για να τη διακρίνουμε από τη βρεφική ακμή , η οποία εμφανίζεται σε μεγαλύτερα μωρά – είναι συνήθως ακίνδυνη και αρκετά κοινη. “Αυτό συμβαίνει σε περίπου 20 τοις εκατό των νεογνών, συνήθως γύρω από στο χρόνο όταν είναι 3 – 4 εβδομάδων », επισημαίνει μια παιδιατρικός δερματολόγος.

Δείτε ακόμη: Αιτίες,συμπτώματα και αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακμής των μωρών;

Η ακμή των μωρών είναι συνήθως ήπια, και περιορίζεται κυρίως στο πρόσωπο κατά 99 τοις εκατό , επισημαίνει ένας κλινικός αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας και Παιδιατρικής. “Συνήθως, η ακμή μωρών, εμφανίζεται με τη μορφή άσπρων σημαδιών αλλά και με σπυράκια στο μέτωπο, τα μάγουλα και το πηγούνι,” λέει. Άλλες καταστάσεις του δέρματος, όπως το έκζεμα, εμφανίζονται σε άλλα μέρη του σώματος.

Τι προκαλεί την ακμή των μωρών;

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι προκαλεί, αλλά η κύρια θεωρία είναι ότι, όπως ακριβώς και με την εφηβική ακμή, ορμόνες ευθύνονται. «Τα μωρά να πάρει ένα κύμα των ανδρογόνων ορμονών όταν είναι περίπου ένα μήνα παλιά, και αυτές οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν διευρυμένη αδένες πετρελαίου και, τελικά, την ακμή,” λέει ο Δρ Καν. Η οξυτοκίνη και η προλακτίνη , που είναι οι ορμόνες που το μωρό σας παίρνει από το θηλασμό, δεν τείνουν να προκαλούν τα σπυράκια, προσθέτει.

Αυτό συμβαίνει σε περίπου 20 τοις εκατό των νεογνών, συνήθως γύρω από στο χρόνο όταν είναι 3 – 4 εβδομάδων

Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή στα μωρά ;

Η ακμή στα μωρά συνήθως φεύγει από μόνη της μετά από ένα μήνα και ο παιδίατρός σας μπορεί να συμβουλεύσει να πλένετε το πρόσωπό του μωρού σας με ζεστό νερό και ένα απαλό σαπούνι. (Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το μητρικό γάλα, το οποίο μερικές μητέρες ορκίζονται οτι αποτελεί ομοιοπαθητικό φάρμακο, λειτουργεί πραγματικά.) Μην αφήσετε την ακμή του μωρού σας, θα προκαλέσει ουλές.

Δείτε ακόμη: Πώς να φτιάξετε κρέμα καλέντουλας για να καταπολεμήσετε το έκζεμα, την ακμή, την ξηροδερμία και πολλά άλλα

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό για την ακμή του παιδιού σας;

Δείτε με τον παιδίατρο σας εάν η ακμή του παιδιού σας δεν φεύγει σε ένα μήνα, καθώς φεύγει αλλά ξαναεμφανίζεται, φαίνεται να είναι επώδυνη ή συνοδεύεται από ασυνήθιστα συμπτώματα όπως λήθαργο, ανορεξία ή προβλήματα στον ύπνο.

Αν δεν φεύγει από μόνη της, ο παιδίατρος  μπορεί να συνταγογραφήσει μια επίκαιρο αντιβιοτική κρέμα. Σε ακραίες περιπτώσει, τα μωρά μπορούν να πάρουν επί του στόματος αντιβιοτικά, αλλά ακόμη και αν ο παιδίατρός σας ανησυχεί για τον κίνδυνο σοβαρών ουλών ή κύστεων, είναι απίθανο ότι θα το συστήσει.

Τι άλλο μοιάζει με την ακμή μωρών;

Η ακμή μωρών μπορεί να συγχέεται με άλλες ασθένειες, αν και οι περισσότερες από αυτές είναι σχετικά σπάνιες:

1. Βρεφική ακμή

Εάν το μωρό σας εξακολουθεί να έχει ακμή σε ηλικία 3 έως 6-μηνών, η βρεφική ακμή μπορεί να είναι ο ένοχος. «Αυτές οι ανωμαλίες τείνουν να είναι πιο κόκκινες και φλεγμονώδεις,” λέει ο παιδίατρος. “Θα δείτε περισσότερα από σημάδια από ό, τι στην ακμή μωρών, συμπεριλαμβανομένων φλύκταινων και κύστεων, και όχι μόνο άσπρα σημάδια και σπυράκια.” Και σε αντίθεση με την ακμή των μωρών, η βρεφική ακμή συνδέεται και με οικογενειακό ιστορικό: Το μωρό σας είναι πιο πιθανό να την έχει αν εσείς ή ο σύντροφός σας είχε σοβαρή ακμή ως έφηβος. Η ακμή σε μεγαλύτερα μωρά μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη ότι το μωρό σας είναι πιο πιθανό να έχει ακμή αργότερα στη ζωή του. Όπως η ακμή των μωρών, η βρεφική ακμή σπάνια χρειάζεται θεραπεία, αν υπάρχει πολλή ερυθρότητα και οίδημα, ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να την αντιμετωπίσετε με ένα επίκαιρο αντιβιοτικό.

Δείτε ακόμη: Η μαγική τροφή που σαρώνει τις ασθένειες:!Από προστασία του καρκίνου μέχρι την ακμή

2. Μόλυνση

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο έρπης και βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες που φαίνονται παρόμοιες με ακμή. Αλλά, αφού και οι δύο λοιμώξεις είναι συνήθως μεταδιδόμενες από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια της γέννησης, αυτό θα πρέπει να είναι μόνο μια ανησυχία, μόνο αν είχατε μια από αυτές τις λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου σας, λέει ένας παιδίατρος.

Εάν οι κοκκινίλες στο μωρό σας δεν περιορίζονται στο πρόσωπό του, ή αν έχει πυρετό ή συμπτώματα κρυολογήματος, καλέστε τον γιατρό σας. Θα μπορούσε να είναι μια ιογενής λοίμωξη, όπως έρπητας, αν είχε ενεργή λοίμωξη ενώ ήσασταν έγκυος. Ένας άλλος καλός λόγος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει όλα εμβόλια σας πριν μείνετε έγκυος!

3. Έκζεμα

Όπως στην ακμή μωρών,το έκζεμα είναι πολύ συχνό σε νεογέννητα, αλλά συνήθως προκαλείται από  ξηρή (μη λιπαρή) επιδερμίδα. Ένα ήπιο έκζεμα μπορεί να προκαλέσει πολλά μικρά εξογκώματα, παρόμοια με την ακμή των μωρών. Δεδομένου ότι συχνά ξεκινά στα μάγουλα, είναι εύκολο να τη μπερδέψουμε με την ακμή μωρών. Αλλά, αν απλώνεται σε ένα εξάνθημα που καλύπτει το δέρμα ή αναπτύσσεται σε άλλες περιοχές του σώματος του μωρού σας, όπως οι πτυχώσεις του αγκώνα και τα γόνατα του, τότε μάλλον το έκζεμα, δεν είναι ακμή. Το έκζεμα δεν είναι συνήθως σοβαρό. Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με τη χρήση μιας απαλής λοσιόν ενυδάτωσης για το δέρμα του μωρού σας μετά το μπάνιο.

Παρά το γεγονός ότι η ακμή των μωρών μπορεί να φαίνεται επώδυνη, συνήθως δεν ενοχλεί το μωρό σας – γι ‘αυτό μην να ενοχλήσει εσάς. Το πιο πιθανό, είναι να μην χρειαστεί να κάνετε τίποτα για να την αντιμετωπίσετε. Χαλαρώστε και περιμένετε, και θα φύγει μόνη της.

 

Πηγή: momtastic.com
Close