Αν η μισή τάξη έχει νοσήσει μπορώ να αφήσω το παιδί μου να πάει σχολείο; Παιδίατρος απαντά

Τις τελευταίες μέρες ενημερωνόμαστε ότι πολλά παιδιά και ενήλικες έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης με αποτέλεσμα αρκετά σχολεία να κάνουν μάθημα με ελάχιστους μαθητές, ή να κλείνουν τελείως λόγω ελλιπής προσέλευσης . Παρόλα αυτά, υπάρχουν σχολεία τα οποία παραμένουν ανοιχτά ακόμη, με λίγους μαθητές στις τάξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το test της γρίπης, θα είναι δωρεάν σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής και μπορείτε να ενημερωθείτε με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, ΕΔΩ.

Οι γονείς βρίσκονται σε αδιέξοδο για το τι να κάνουν με τα παιδιά, ειδικά όταν οι ίδιοι εργάζονται, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Κανείς δεν θέλει το παιδί του να αρρωστήσει και όλοι μας τρομάζουμε μπροστά στην είδηση μιας επιδημίας. Παρόλα αυτά πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ακούσουμε – ή να διαβάσουμε – αυτά που έχουν να μας πουν οι ειδικοί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο παιδίατρος Ηλίας Χαραμαράς, απαντάει  σχετικά με το πως πρέπει να διαχειριστούν οι γονείς αυτή την επιδημία της γρίπης. Μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, ακόμη κι αν οι μισοί συμμαθητές τους είναι άρρωστοι; Πρέπει να πανικοβαλλόμαστε σχετικά με την επιδημία της γρίπης; Θα δούμε, παρακάτω:

Τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με το μοριακό test για την γρίπη; 

Σύμφωνα με τον παιδίατρο Ηλία Χαραμαρά το test για την γρίπη είναι ένας έγκυρος τρόπος για να μάθουν οι γονείς αν το παιδί τους έχει προσβληθεί από αυτή. Μάλιστα τονίζει ότι: «Χρήσιμο είναι να γνωρίζουν οι γονείς, ότι το μοριακό τεστ το γράφουμε, θέλει 2 μέρες για να δώσει αποτέλεσμα και η συμμετοχή τους είναι 6 ευρώ.» . Αξίζει να σημειωθεί ότι το test για την γρίπη πραγματοποιείται δίνοντας το παιδί δείγμα από το σάλιο του και στη συνέχεια με ένα “θετικό” ή “αρνητικό” αποτέλεσμα, παίρνουμε τις απαντήσεις που ζητάμε.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο, «Η εποχή που βρισκόμαστε είναι το peak της μεταδοτικότητας και των κρουσμάτων» , οπότε οι γονείς θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και φυσικά να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να κάνουν το test για την γρίπη δωρεάν στα συγκεκριμένα σημεία της Αττικής, στα οποία και πραγματοποιείται.

Αν η μισή τάξη έχει νοσήσει μπορώ να αφήσω το παιδί μου, να πάει σχολείο; 

Ο παιδίατρος απαντάει σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα που βασανίζει κάθε γονιό παρακάτω:

«Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν, ότι ένα παιδί που βρίσκεται σε μία σχολική τάξη στην οποία έχουν νοσήσει 3-4 συμμαθητές του έχει κατά πάσα πιθανότητα εκτεθεί στην γρίπη. Αν το παιδί αυτό δεν έχει εμβολιαστεί, κρίνω ότι είναι χρέος του γονιού να κάνει το τεστ της γρίπης, για να προετοιμαστεί αναλόγως, χωρίς απαραίτητα να περιμένει να δει συμπτώματα. Ο χρόνος επώασης του ιού, από την στιγμή που θα εισβάλλει στον οργανισμό μέσω των σταγονιδίων είναι από 24 έως 48 ώρες.

Από εκεί και πέρα, ένα απόλυτα υγιές παιδί π.χ. Δημοτικού, το οποίο δεν είναι φιλάσθενο, π.χ. δεν έχει νοσήσει πολλές φορές, δεν χρειάζεται να αποσυρθεί από την σχολική τάξη, ακόμα κι αν υπάρχουν κρούσματα γρίπης. Γιατί με αυτόν τον τρόπο σπέρνουμε πανικό που δεν είναι απαραίτητος. Μία λοίμωξη την έχουμε κάθε χρόνο, όπως έχουμε και ένα εμβόλιο που σε πολύ μεγάλο ποσοστό μας καλύπτει. Ας μη σπέρνουμε, λοιπόν, τον πανικό. Αν από την άλλη, έχουμε ένα παιδί που έχει κάποια ευαισθησία, που π.χ. γεννήθηκε πρόωρο, έχει αδύναμο ανοσοποιητικό κ.λ.π., ο παιδίατρός μας είναι ο κατάλληλος για να δώσει εξατομικευμένες οδηγίες.» .

Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί ότι αν τα κρούσματα είναι υψηλά σε αριθμό τα σχολειά, έχουν την υποχρέωση να αναστείλουν την λειτουργία τους, μέχρι να έχουμε θετικές εξελίξεις. Το νόημα πάντως είναι, να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να ενημερωνόμαστε από τον παιδίατρο μας για τις εξελίξεις. Γονείς, γρίπη είναι…θα περάσει!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close