Τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που βιώνουν μέσα στην καθημερινοτητά τους

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι κάνουμε κι εμείς, γιατί: ‘’τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που βιώνουν.

Και θα ξεκινήσω με την κλασσική ατάκα: Τα παιδιά είναι σαν το σφουγγάρι .Αφομοιώνουν τόσο εύκολα και γρήγορα πληροφορίες και αυτομάτως τις κάνουν πράξη στο λεπτό.Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω πιάσει τον εαυτό μου να σκέφτομαι διπλά και τριπλά πλέον την συμπεριφορά μου,τη έκφραση μου και τα λογία μου αφού κ εγώ μεγαλώνω έναν μπόμπιρα 4 ετών.

Τα πάντα πλέον πρέπει να φιλτράρονται πριν ειπωθούν και όχι μόνο από εμάς τους γονείς αλλά και από τον περίγυρο μας  κατά τη γνώμη μου.

Για τα παιδιά μας,  είμαστε η κύρια πηγή των πρώτων τους εντυπώσεων. Μετά είναι το σχολείο. Αργότερα οι φίλοι. Και παράλληλα η πολυπαραγοντική πραγματικότητα που ονομάζουμε ”κοινωνία”. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τα βιώματά τους, τα παραδείγματα γύρω τους, τα πρότυπα: Μέσα στην οικογένεια, την παρέα, το σχολικό περιβάλλον και επιπλέον η τηλεόραση, το internet, τα video games…

Αν ένα παιδί πάρει αγάπη θα μάθει να αγαπά και να δίνει αγάπη

Αν σ’ ένα παιδί μιλάμε ειλικρινά, εξηγώντας του κάθε φορά πως έχουν τα πράγματα θα μάθει να είναι κι αυτό ειλικρινές. Αν ένα παιδί ακούει καβγάδες, επικρίσεις, φωνές, ανταγωνισμούς, θα έχει κι αυτό ένταση και θα τη βγάλει στις δικές του επαφές. Αν ένα παιδί το ντροπιάζουμε, το απαξιώνουμε, το υποτιμάμε, θα μεγαλώσει μέσα στις ενοχές, χωρίς αυτοπεποίθηση, χωρίς πίστη στο εαυτό του.

Αν ένα παιδί ζει σ’ ένα περιβάλλον με υπομονή, αποδοχή, δικαιοσύνη, τότε κι αυτό μαθαίνει να είναι δίκαιο, υπομονετικό και ανεκτικό με τους άλλους. Αν έχει επιδοκιμασία και νιώθει ασφάλεια, μαθαίνει να εκτιμάει και να έχει πίστη στον εαυτό του και τους άλλους.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι κάνουμε κι εμείς…

Πολλές φορές θυμώνουμε ή απογοητευόμαστε μαζί τους για πράγματα που κάνουν ή που δεν κάνουν… (όλη την ώρα στην τηλεόραση, κολλάνε στο κομπιούτερ… κι αργότερα, μεγαλώνοντας, που δεν μας ακούνε, που μιλάνε άσχημα…) Εμείς; Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι κάνουμε κι εμείς… Γιατί: ‘’τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που βιώνουν.’’ *Το κείμενο βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα της Dorothy Law Nolte. Γιάννης Ξηντάρας

Δείτε ακόμη:5 Τρόποι για να γίνει το πρωινό ξύπνημα των παιδιών παιχνιδάκι!

Πηγή: omorfhzwh.gr
Close