Back to school: Μερικές σκέψεις τώρα που ανοίγουν τα σχολεία. Τί θα άλλαζε στην κοινωνία και στην ψυχική υγεία των μαθητών αν υπήρχε μάθημα “ψυχική υγεία” στα σχολεία;
Τα τελευταία χρόνια η ψυχική υγεία έχει πάρει μεγαλύτερη έκταση από ότι παλιότερα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται ψυχολόγους και ψυχιάτρους για να βελτιώσουν την ζωή τους ενώ τα κρούσματα κατάθλιψης έχουν αυξηθεί.
Τα προβλήματα ψυχικής φύσης υπήρχαν ανέκαθεν. Παρόλα αυτά παλιότερα οι άνθρωποι ένιωθαν ταμπού. Πίστευαν ότι δεν χρειάζονταν “τρελογιατρό” και σκεφτόντουσαν ότι όλοι θα τους θεωρήσουν “τρελούς”. Αυτά τα ταμπού υπάρχουν ακόμη.
Δείτε ακόμα Back to school 2023: 7 λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς τώρα που τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο
Παρόλο που υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση και πιο εύκολη πρόσβαση στη πληροφορία, ζούμε σε μία χώρα, που τα κρούσματα βίας είναι πολλά, οι άνθρωποι βασανίζονται από κατάθλιψη, κρίσεις πανικού. στρες, άγχος και μία μόνιμη μελαγχολία.
Ανασφάλειες, διατροφικές διαταραχές. Ο κόσμος που ζούμε δεν είναι αγγελικά πλασμένος κι αυτό δεν μπορεί να μας αφήσει ανεπηρέαστους. Ακόμη όμως δεν έχουμε την επαρκή ενημέρωση. Τί θα γινόταν και τι θα άλλαζε στο σχολείο και στην κοινωνία γενικότερα αν υπήρχε μάθημα ψυχικής υγείας στα σχολεία; Διαβάστε παρακάτω:
Δεν θα ένιωθες ντροπή για τα δικά σου προβλήματα
Δυστυχώς τα παιδιά αντιμετωπίζουν σε πολλές περιπτώσεις προβλήματα με την ψυχική τους υγεία, ακόμη και από το Δημοτικό. Ειδικά στην εφηβεία, αυτά τα προβλήματα, εντείνονται περισσότερο και η σωστή διαχείριση των γονιών αλλά και των εκπαιδευτικών είναι ζωτικής σημασίας.
Όμως πολλοί γονείς δεν έχουν τις γνώσεις, οπότε τα τραύματα που θα αποκτήσουν τα παιδιά ως ενήλικες θα είναι πολλά. Αν η ψυχική υγεία διδάσκονταν στο σχολείο, τα παιδιά θα μπορούσαν να καταλάβουν πολλά περισσότερα πράγματα για το πως νιώθουν.
Δεν θα ένιωθαν ντροπή να πουν ότι πιστεύουν ότι έχουν κατάθλιψη ή ότι έπαθαν κρίσεις πανικού ή ότι δεν κοιμούνται καλά από το άγχος, την μελαγχολία και το στρες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να παίξουμε ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους και οι γονείς θα είχαν καλύτερη ενημέρωση και καθοδήγηση.
Δεν θα υπήρχε πια…το στίγμα
Τα περισσότερα τραύματα που έχουμε ως ενήλικες προέρχονται από την παιδική μας ηλικία. Όταν μεγαλώνουμε σε κοινωνίες που μας διδάσκουν το “δεν έχεις ανάγκη τον ψυχολόγο, εγώ πέρασα χειρότερα και δεν πήγα ούτε μία φορά”, “να είσαι δυνατός/δυνατή”, “βρες να ασχοληθείς με ένα σημαντικό πρόβλημα και μην μελαγχολείς έτσι χωρίς λόγο”, μαθαίνουμε να υποβιβάζουμε τα προβλήματά μας αλλά και των άλλων.
Οπότε όταν μεγαλώνοντας ξεκινήσεις να έχεις κρίσεις πανικού, να κλείνεσαι στον εαυτό σου, να έχεις διατροφικές διαταραχές, να δυσκολεύεσαι να κάνεις υγιείς σχέσεις, να έχεις πολλές ανασφάλειες, δεν θα ζητήσεις βοήθεια.
Δείτε ακόμα Για πρώτη φορά στο σχολείο: Πως να την κάνετε ξεχωριστή για το παιδί σας
Γιατί υπάρχουν και χειρότερα. Γιατί οι γονείς σου πέρασαν και χειρότερα. Γιατί δεν είσαι τρελός για να πας σε ψυχίατρο και ψυχολόγο. Γιατί στην ουσία δεν υπάρχει πρόβλημα, εσύ το δημιουργείς, επειδή βαριέσαι. Αν διδάσκονταν η ψυχική υγεία στα σχολεία τόσο οι ασθενείς όσο και οι υγιείς, θα είχαν περισσότερη κατανόηση.
Δεν θα υπήρχε ο σχολικός εκφοβισμός
Πολλές φορές έχουμε πει ότι στον σχολικό εκφοβισμό όλοι είναι θύματα. Οι θύτες είναι θύματα των βιωμάτων τους και τα θύματα, θύματα των θυτών. Θέλετε να αντιμετωπίσουμε τον σχολικό εκφοβισμό στη ρίζα του; Δεν αρκούν μόνο μερικά ενημερωτικά φυλλάδια και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.
Το μάθημα της ψυχικής υγείας θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπισή του. Οι θύτες θα ένιωθαν ότι έχουν κάπου να μιλήσουν. Θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν ή θα έμπαιναν στην διαδικασία να ερμηνεύσουν γιατί νιώθουν τόση οργή και θα ζητούσαν βοήθεια.
Θα είχαμε πιο έντονο το αίσθημα της ενσυναίσθησης
Η ενσυναίσθηση είναι ένα συναίσθημα που το αναπτύσσεις. Δεν γεννιέσαι με αυτό. Το αίσθημα της συμπόνιας, του να μπορείς να μπεις στα παπούτσια του άλλου. Το να λες “δεν το έχω περάσει αλλά σε καταλαβαίνω” και να το εννοείς.
Να μην κρίνεις εύκολα. Να σκέφτεσαι πάντα πως θα αντιδρούσες εσύ στην δική του θέση. Αυτό είναι κάτι που στο μαθαίνουν. Και δυστυχώς πολλοί γονείς δεν το μαθαίνουν στα παιδιά. Και οι δάσκαλοι αγχώνονται περισσότερο να βγάλουν την ύλη σε πολλές περιπτώσεις παρά να σκύψουν ουσιαστικά πάνω από το παιδί και να γίνουν “φίλοι” μαζί του.
Ένα τέτοιο μάθημα λοιπόν θα βοηθούσε όλα τα παιδιά να αναπτύξουν αυτό το αίσθημα. Ένας κόσμος με περισσότερη κατανόηση και λιγότερη κριτική, θα ήταν ένας κόσμος με λιγότερα στερεότυπα και ίσως λιγότερες ψυχικές διαταραχές.
Δεν θα υπήρχε παραπληροφόρηση
Ακόμη και τώρα, που εξαιτίας του διαδικτύου έχουν πανεύκολη πρόσβαση στη πληροφορία, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές. Βίντεο με “συμβουλές” από “ειδικούς”, που στην ουσία λένε τα μεγαλύτερα κλισέ αυτού του κόσμου.
Κείμενα από “ειδικούς” που λένε ανακρίβειες και συζητήσεις επιπέδου καφενείου, που γεμίζουν παραπληροφόρηση τα παιδιά σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές και την ψυχική υγεία. Όπως το παιδί γνωρίζει πως λειτουργεί το σώμα μέσω της βιολογίας, πρέπει να μάθει πως λειτουργεί και ο εγκέφαλος.
Το παιδί θα μιλούσε ανοιχτά γι’ αυτά που το απασχολούν
Φυσικά το μάθημα της ψυχικής υγείας θα έπρεπε να γίνεται από καθηγητές που δεν μοιράζονταν απλά στείρες γνώσεις με τα παιδιά. Θα έπρεπε να είναι ένα μάθημα με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις αλλά και σαν μία “μίνι συνεδρία”.
Κερδίζεις την εμπιστοσύνη του παιδιού και νιώθει ότι η τάξη, την ώρα του μαθήματός σου είναι ένα…ασφαλές μέρος. Θα μπορούσε να μιλήσει για πράγματα που φοβάται να τα πει ακόμη και στους γονείς του. Κι αν όχι μπροστά σε όλη την τάξη, στον εκάστοτε εκπαιδευτικό τουλάχιστον.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες