Αναθεωρείται η επιλογή του ρυζάλευρου ως πρώτη τροφή
Όταν έρθει η ώρα για τα μωρά να εισαχθούν στις στερεές τροφές, πολλοί γονείς επιλέγουν για το μωρό δημητριακά και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν βάσει το ρύζι. Εδώ και χρόνια, οι παιδίατροι συστήνουν η πρώτη τροφή των βρεφών να είναι ενισχυμένη με σίδηρο και προτείνουν το ρυζάλευρο, το οποίο ενέχει χαμηλό κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση.
Πρόσφατα, έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα του αρσενικού στο ρύζι, καθώς και άλλα προϊόντα με βάση το ρύζι. Νέα έρευνα από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε ως αποτέλεσμα η Υπηρεσία καθώς και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα των δημητριακών ρυζιού και των παραγώγων του, προσφέροντας περισσότερες προτάσεις σχετικά με την εισαγωγή των στερεών τροφών στο μωρό.
Τι είναι το αρσενικό;
Το αρσενικό είναι ένα χημικό στοιχείο του φλοιού της γης, παρόν στο κάθε τι γύρω μας, τόσο σε οργανική όσο και ανόργανη μορφή. Και οι δύο μορφές μπορεί να βρίσκονται στο νερό, τον αέρα, το έδαφος και τα τρόφιμα. Το ανόργανο αρσενικό, η πιο τοξική μορφή του, απελευθερώνεται στο περιβάλλον από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση του άνθρακα, του πετρελαίου, της βενζίνης, και το ξύλο, τα ορυχεία και η χρήση των ενώσεων του αρσενικού που περιέχουν σε φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και τα συντηρητικά ξύλου.
Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) περιγράφει το ανόργανο αρσενικό ως καρκινογόνο παράγοντα. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει το ανόργανο αρσενικό με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, καθώς και καρκίνο του προστάτη, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, των ρινικών διόδων, και τους πνεύμονες. Για τα παιδιά, η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει χαμηλότερα επίπεδα στον δείκτη νοημοσύνης (ΙQ). Επίσης, η έκθεσή τους σε αυτό κατά την ενδομήτρια ζωή και την πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας σε νέους ενήλικες. Μια χαμηλού επιπέδου έκθεση μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, πόνο στο στομάχι, κυκλοφορικά προβλήματα, βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, ερυθρότητα και οίδημα του δέρματος.
 
Έρευνα
Η FDA έχει παρακολουθήσει τα επίπεδα του αρσενικού στα τρόφιμα για σχεδόν δύο δεκαετίες. Η έκθεση παρέχει στοιχεία για 1.300 δείγματα προϊόντων ρυζιού, 200 εκ των οποίων αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το 2012 και ένα επιπλέον δείγμα 1.100 προϊόντων μελετήθηκαν το 2013. Τα προϊόντα που περιλαμβάνονταν στην ανάλυση ήταν μπισκότα και σνακ ρυζιού, φόρμουλα για βρέφη και δημητριακά έτοιμα προς βρώση, γάλατα ρυζιού και πολλά άλλα.
Η FDA μέτρησε τα επίπεδα ανόργανου αρσενικού και του συνολικού αρσενικού για κάθε τύπο προϊόντος. Η FDA επικεντρώθηκε σε προϊόντα ρυζιού επειδή, σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, το ρύζι απορροφά εύκολα αρσενικό από το περιβάλλον.
 
Αποτελέσματα
Οι ερευνητές της FDA διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αρσενικού ποίκιλλαν από το ένα δείγμα στο άλλο μέσα σε ίδιες κατηγορίες προϊόντων. Τα επίπεδα κυμάνθηκαν από 0,1 έως 7,2 μικρογραμμάρια ανόργανου αρσενικού ανά μερίδα.
 
Εισηγήσεις 
Με βάση τα «ανησυχητικά» τα αποτελέσματα, η τοπική Ένωση Καταναλωτών και η Υπουργός Δικαιοσύνης του Illinois, Lisa Madigan, ζήτησαν από την FDA να θέσει ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα για το αρσενικό στα τρόφιμα, κυρίως στις παιδικές τροφές και να προειδοποιήσει το κοινό για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ρυζιού και την σίτιση μικρών παιδιών με αυτό.
Οι γονείς μπορούν να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης στο αρσενικό:
• Επιλέξτε μια διαφορετική πρώτη τροφή για τα μωρά. Ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής για την διατροφή της ΑΑΡ, Δρ. Frank Greer, σημειώνει ότι ο Οργανισμός προσπαθεί να απομακρύνει τους καταναλωτές από τη χρήση των παραγώγων ρυζιού κατά την εισαγωγή στις στερεές τροφές γιατί δεν έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία. Μερικοί εμπειρογνώμονες προτείνουν την έναρξη στερεών τροφών με βάση το κρέας, τα πουλερικά, ή τοφού, τα οποία είναι πλούσια σε σίδηρο. Άλλες καλές επιλογές περιλαμβάνουν γλυκοπατάτες, κολοκύθες, καρότα, αβοκάντο, μήλα, αχλάδια, μπανάνες και ροδάκινα.
• Για τα μωρά με φαινόμενα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο. Ενώ τα δημητριακά ρυζιού μέχρι τώρα συνιστούνταν ως μια πηκτική ουσία που βοηθούσε αυτά τα βρέφη, η FDA σημειώνει ότι «το σιτάρι, το κριθάρι και άλλα δημητριακά με βάση τους τα σιτηρά, επίσης, απορροφούν εύκολα τα υγρά και είναι εξίσου αποτελεσματικά για βρέφη με συμπτώματα ΓΟΠ.» Οι γονείς πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρό του παιδιού τους.
• Αποφύγετε το γάλα ρυζιού σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα του αρσενικού βρέθηκαν σε τέτοιου είδους προϊόντα.
• Να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, βάσει ποικιλίας δημητριακών.
• Μειώστε την κατανάλωση ρυζιού.

Close