Παιδική πλατυποδία. Ελέγξετε τα πέλματα του παιδιού σας και διορθώστε τυχόν ανατομικά προβλήματα
 
 
Η πλατυποδία είναι ένα σύνηθες ανατομικό πρόβλημα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων διορθώνεται από μόνο του σταδιακά με την πάροδο του χρόνου ή ακόμη κι αν παραμένει, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στα πέλματα του παιδιού. Ένα ποσοστό 10% περίπου των παιδιών παρουσιάζουν πλατυποδία και στην ενήλικη ζωή τους. Η χρήση ανατομικών υποδημάτων στα παιδιά συνίσταται μόνο σε σπάνιες και σοβαρές περιπτώσεις.
Αρχικά, όλα τα βρέφη φαίνεται να έχουν πλατυποδία, διότι η καμάρα του πέλματος των ποδιών τους δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί.  Γενικά, η πλατυποδία στα παιδιά προκαλείται από χαλαρούς συνδέσμους μεταξύ των αρθρώσεων και λόγω του ότι στην παιδική ηλικία υπάρχει λίπος μεταξύ των οστών του ποδιού.
Η διάγνωση της πλατυποδίας γίνεται πάντοτε από τον παιδίατρο, που παρακολουθεί το παιδί από τη βρεφική του ηλικία σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο γιατρός εξετάζει τις γυμνές πατούσες του μωρού, όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, προκειμένου να διαπιστώσει, εάν έχουν σχηματισμένη καμάρα. Όταν περπατήσει το παιδί, το εξετάζει και σε όρθια στάση, παρατηρώντας τον τρόπο που πατά το πέλμα του στο έδαφος. Η πιο συχνή μορφή πλατυποδίας είναι η εύκαμπτη μορφή πλατυποδίας. Πρόκειται για την πιο συνήθη και «αθώα» μορφή πλατυποδίας, που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το παιδί δε νιώθει πόνο στα πέλματα, ούτε δυσκολεύεται στο βάδισμα.  Η πιο σπάνια και επώδυνη μορφή πλατυποδίας είναι η δύσκαμπτη που μπορεί να είναι ανατομικής ή νευρολογικής φύσης.
Την πλατυποδία μπορείτε να τη διαγνώσετε και εσείς από μια απλή εξέταση των πελμάτων του παιδιού σας-ελέγξτε τα αποτυπώματα των πελμάτων του παιδιού σας, όταν περπατά ξυπόλητο (για να δείτε αν υπάρχει καμάρα ή όχι).-δείτε τα σημεία στα οποία φθείρονται τα παπούτσια του (π.χ. στο εσωτερικό του τακουνιού).-σημειώστε εάν κάποιες φορές το παιδί σας παραπονιέται για πόνους ή «μυρμήγκιασμα» στα πέλματα του  ή στη φτέρνα του, όταν περπατάει, όταν τρέχει ή όταν αθλείται. -κάντε ένα τεστ και πείτε στο παιδί σας να πατήσει στις μύτες των ποδιών του. Αν έχει πλατυποδία, η καμάρα θα «εμφανιστεί» και, μόλις πατήσει όλο το πέλμα του στο έδαφος, θα «εξαφανιστεί». Κάνοντας αυτή την κίνηση, υπάρχει επιπλέον το ενδεχόμενο να σας παραπονεθεί το παιδί για πόνους στα πόδια. 
Γενικά δεν πρέπει να ανησυχήσετε ακόμα και αν έχετε ενδείξεις για το ότι το παιδί σας έχει πλατυποδία. Η πλατυποδία στα μικρά παιδιά βελτιώνεται και αποκαθίσταται, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, από μόνη της με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Ένας γενικός κανόνας που προτρέπουν οι γιατροί να κάνουν οι γονείς είναι να ενθαρρύνουν το παιδί τους κατά διαστήματα να περπατά χωρίς παπούτσια, μέσα στο σπίτι ή σε ανώμαλο έδαφος. Όταν οι μύες των πελμάτων έρχονται σε επαφή με σκληρές επιφάνειες,  τότε «γυ­μνάζονται», δημιουργώντας καλύτερη αίσθηση ισορροπίας στο παιδί.
Τέλος, για να διορθώσετε ανατομικά προβλήματα θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε
– καλής ποιότητας αθλητικά παπούτσια που απορροφούν τους κραδασμούς, αν το παιδί παρουσιάζει ανισορροπία στο βάδισμα. – στηρίγματα από σιλικόνη στο εσωτερικό την καμάρας, ώστε να ανασηκώνεται το πέλμα του που, εκτός από την πλατυποδία, «γέρνει» και προς τα μέσα.- ειδικοί ανατομικοί πάτοι που κατασκευάζονται ανάλογα με τις ανάγκες των ποδιών, αφού προηγηθεί μια ειδική εξέταση, το πελματογράφημα. 

Close