Χημικές ουσίες σε προϊόντα προσωπικής περιποίησης, συνδέονται με την πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εξέτασε τις κύριες ομάδες χημικών ουσιών, που βρίσκονται ευρέως σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας και οικιακής χρήσης κατέληξαν ότι συγκεντρώνονται στο σώμα μας και αναγκάζουν τα κορίτσια να φτάσουν σε ωριμότητα σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Δείτε ποιες είναι παρακάτω.
Τα κορίτσια που εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βρίσκονται συνήθως στο σαπούνι, την οδοντόκρεμα, το μακιγιάζ και άλλα προϊόντα προσωπικής περιποίησης έφτασαν στην εφηβεία νωρίτερα από τα συνομήλικά τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Δείτε ακόμα: 8 τρόποι να προφυλάξετε την υγεία του παιδιού το Καλοκαίρι
Η μελέτη εξέτασε τρεις κύριες ομάδες χημικών ουσιών:
Φθαλικές ενώσεις – χρησιμοποιούνται σε προϊόντα που αναγράφουν «άρωμα» στην ετικέτα.
Parabens – χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στα καλλυντικά.
Φαινόλες – αντιβακτηριδακοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται σε σαπούνια, απολυμαντικά χεριών και οδοντόκρεμες όπως η τρικλοσάνη.
Και οι τρεις αυτές χημικές ουσίες, που βρίσκονται ευρέως σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας και οικιακής χρήσης, είναι γνωστοί ενδοκρινικοί διαταράκτες που παρεμβαίνουν στις ορμόνες του φύλου.
Καθώς συγκεντρώνονται στο περιβάλλον και το σώμα μας, αναγκάζουν τα κορίτσια να φτάσουν σε ωριμότητα σε όλο και μικρότερες ηλικίες, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ.
Για τη μελέτη, παρακολούθησαν περισσότερα από 300 παιδιά από τη γέννηση έως την εφηβεία.
Πάνω από το 90% 9χρονων παιδιών βρέθηκαν θετικά και στις τρεις χημικές ουσίες που αλλάζουν τις ορμόνες.
Δείτε ακόμα: «Πρώιμη παιδική ήβη» : Τι είναι η πρόωρη ανάπτυξη, πως την αναγνωρίζουμε και πως αντιμετωπίζεται
Τα μισά από τα κορίτσια στη μελέτη άρχισαν να αναπτύσσουν ηβική τρίχα σε ηλικία 9 ετών και άρχισαν να έχουν έμμηνο ρύση στα 10.
Για κάθε διπλασιασμό των επιπέδων φθαλικών ενώσεων, τα κορίτσια ανέπτυξαν ηβική τρίχα έναν μήνα νωρίτερα. Και με κάθε διπλασιασμό της τρικλοζάνης, άρχισαν να έχουν έμμηνο ρύση ένα μήνα νωρίτερα.
«Συγκεκριμένα, ανακαλύψαμε ότι μητέρες με υψηλότερα επίπεδα φθαλικού διαιθυλεστέρα, που χρησιμοποιείται στα αρώματα, και τρικλοζάνης, που είναι αντιβακτηριδιακός παράγοντας σε ορισμένα σαπούνια και οδοντόκρεμες – είχαν κόρες που μπήκαν στην εφηβεία νωρίτερα», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Kim Harley.
Δείτε ακόμα: Πρώτη περίοδος πριν τα 10 :Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών
Η Harley συμβούλεψε τους καταναλωτές, σύμφωμα με το toftiaxa.gr να αποφεύγουν όλα τα προϊόντα με «τρικλοσάνη» ή «parabens» ή «άρωμα» στην ετικέτα.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα