Πρώτη περίοδος πριν τα 10 :Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών_

Πρώτη περίοδος πριν τα 10 :Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών! Δείτε γιατί τα κòρίτσια έχουν περίοδο όλο και νωρίτερα και ποιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού μπορεί να έχει η πρώτη περίοδος πριν τα δέκα. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι τα κoρίτσια βιώνουν την πρώτη τους περίοδο όλο και πιο πρόωρα.

Ενώ πιθανότατα οι μητέρες μας αδιαθέτησαν για πρώτη φορά στις τάξεις του Γυμνασίου, τα σημερινά κòρίτσια, παρουσιάζουν πρόωρη ήβη από την ηλικία των πολλές φορές 6-7 ετών.

Αυτό το φαινόμενο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κòριτσιών. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε Η κoρη μου αδιαθέτησε για πρώτη φόρα! Συμβουλές για το πως να το διαχειριστείτε

Μπορεί η περίοδος για μία γυναίκα να αποδεικνύει ότι το σώμα της είναι υγιές όμως ακόμη και η περίοδος, όταν έρχεται πιο νωρίς από ότι θα έπρεπε έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ζωή ενός κòριτσιού. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε γιατί τα κòρίτσια αδιαθετούν πρόωρα και τι αρνητικές επιπτώσεις έχει αυτό στην υγεία τους. Διαβάστε παρακάτω: 

Πρώτη περίοδος πριν τα 10 :Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών

Ποτέ είναι η φυσιολογική ηλικία για να έρθει η πρώτη Περίοδος;

Στοιχεία που παρουσίασε το Αμερικάνικο Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών στην Αμερική, στις μέρες μας ο μέσος όρος ηλικίας που στα κoρίτσια έρχεται για πρώτη φορά περίοδος είναι τα 12 έτη. Όμως τον περασμένο αιώνα ήταν τα 14 έτη και πριν από 20 με 30 χρόνια τα 12 και μισό έτη.

Αυτό που πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν είναι ότι η εφηβεία δεν ξεκινάει με την περίοδο. Τα πρώτα σημάδια της εφηβείας εμφανίζονται όταν αναπτύσσεται το στήθος στα κoρίτσια.

Οι παιδίατροι λοιπόν που ερευνούν το θέμα, τονίζουν ότι το στήθος των κòριτσιών αναπτύσσεται σήμερα, κατά μέσο όρο στα 8,8 χρόνια στις Αφροαμερικάνες ενώ στα 9.3 χρόνια στις Ισπανόφωνες. Από την άλλη στις Ευρωπαίες αναπτύσσεται στα 9,7 χρόνια ενώ στις Ασιάτισσες στα 9.7 χρόνια. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύ ανησυχητικό.

Στην συνέχεια λοιπόν έρχεται η περίοδος που ενεργοποιείται από τις αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων των κòριτσιών. Όμως οι πρώτες περίοδοι δεν συνδέονται με την ωορρηξία. Για να καταλάβετε τα περισσότερα κòρίτσια, έχουν ωορρηξία περίπου δύο χρόνια μετά την πρώτη τους περίοδο.

περίοδος_ πριν _τα_ 10_

Πρώτη περίοδος πριν τα 10 – Ποια είναι η πιθανή εξήγηση του φαινομένου;

Ο πιθανότερος λόγος που εξηγεί γιατί τα κòρίτσια πλέον έχουν πριν τα 10 , είναι πιθανότατα το βάρος τους. Τα σημερινά κòρίτσια, είναι κατά μέσο όρο πιο βαριά από τα κòρίτσια της παλιότερης γενιάς.

Μάλιστα το σώμα τους έχει υψηλό ποσοστό λίπους και το υψηλό ποσοστό λίπους ενεργοποιεί νωρίτερα τους βλεννογόνους αδένες που παράγουν τις ορμόνες που οδηγούν στην πρόωρη ήβη ή αλλιώς στην πρόωρη ανάπτυξη.

«Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι γιατί ανέβηκε τόσο ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος των κòριτσιών», σημειώνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι βέβαια γνωρίζουν ήδη την απάντηση. Φαίνεται λοιπόν πως η μειωμένη άσκηση και η κακή διατροφή που ακολουθούν τα περισσότερα παιδιά στις μέρες μας έχει επιπτώσεις και στην περίοδο των κoριτσιών.

Δείτε ακόμη Το παιδί μου έχει ξαφνικούς πόνους; Να ανησυχήσω;Πόνοι ανάπτυξης

Οι επιστήμονες συμπληρώνουν πως ένα ακόμη βασικό κομμάτι του πάζλ είναι η περιβαλλοντική έκθεση των σημερινών παιδιών σε χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στην φυσιολογική έκκριση ενδοκρινών όπως είναι οι φθαλάτες, η βισφαινόλη Α και άλλα. Αυτά, χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στα πλαστικά είδη που χρησιμοποιούν τα παιδιά.

Μερικά από αυτά τα χημικά, υποστηρίζουν οι ειδικοί, ότι μπορούν να ενισχύσουν την αύξηση βάρους ή να συμβάλλουν στην εφηβεία που έρχεται νωρίτερα από το κανονικό. Έτσι επηρεάζουν το πως τα κύτταρα και το σώμα ρυθμίζουν τον μεταβολισμό ο οποίος στην συνέχεια επηρεάζει την παραγωγή των οιστρογόνων.

Στο τέλος, καταλήγουν ότι το στρες είναι ακόμη ένας παράγοντας που αλλάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων και δυστυχώς τα παιδιά πλέον έχουν από πολύ νωρίς στρες.

Τι σημαίνει η πρόωρη ήβη;

Η σημασία της πρόωρης ήβης στην ζωή ενός παιδιού είναι ένα ερώτημα που προβληματίζει πολλούς γονείς και όχι άδικα. Οι ειδικοί λοιπόν εξηγούν πως σύμφωνα με στοιχεία τα κòρίτσια που έχουν πρόωρη ήβη τείνουν να μένουν στο σημείο αυτό περισσότερο.

Με λίγα λόγια το σώμα τους βρίσκεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αυτή την μετέωρη κατάσταση που είναι και τόσο κρίσιμη για την ανάπτυξή τους. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το χρονικό διάστημα οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κι άλλες εμπειρίες μπορεί να έχουν επίδραση στην μετέπειτα ζωή τους.

Παραδείγματος χάρη η πρόωρη ήβη παίζει καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με τους ίδιους: «Ξέρουμε, ότι για κάθε χρόνο που καθυστερεί η πρώτη περίοδος, μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού από 4% έως 8%»

Πως αλλιώς μπορεί να επηρεάσει ή πρώτη περίοδος πριν τα 10

Επίσης η πρόωρη ανάπτυξη επηρεάζει τα κòρίτσια και κοινωνικά και συναισθηματικά ενώ μπορεί να τους προκαλέσει και σ@ξουαλικές ορμές που δε θα έπρεπε να έχουν από τόσο νωρίς. Έτσι είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς ότι πρέπει τα παιδιά να γνωρίζουν από πολύ νωρίς τα πάντα για το σ@ξ και την προφύλαξη. Ειδικά αν τα παιδιά τους βρίσκονται στην πρόωρη ήβη.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close