Η εποχική γρίπη βρίσκεται σε έξαρση με αποτέλεσμα πολλές σχολικές τάξεις να είναι αποδεκατισμένες εξαιτίας των απουσιών μαθητών ενώ η επέλαση της γρίπης αναμένεται δριμύτερη με το νέο κύμα κακοκαιρίας. Το Υπουργείο Παιδείας την περασμένη εβδομάδα απέστειλε σε όλα τα σχολεία της χώρας οδηγίες με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης.
Οι γονείς κατηγορούν το Υπουργείο Παιδείας ότι έχει αφήσει τα σχολεία στο έλεος της εποχικής γρίπης
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής με χθεσινές ανακοινώσεις τους υποστηρίζουν ότι η γρίπη βρίσκει τη σχολική κοινότητα «απροετοίμαστη και εκτεθειμένη». Μάλιστα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΣΓΜΕ αντικρούει τα μέτρα που πρότεινε το Υπουργείο και θέτει ερωτήματα που απασχολούν πολλούς γονείς λόγω της έξαρσης της γρίπης.
Δείτε επίσης: Οι οδηγίες του υπ. Παιδείας στα σχολεία, για τη γρίπη: Τι πρέπει να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί
Τα ερωτήματα που θέτουν οι γονείς προς το Υπουργείο είναι τα εξής:
1. Λέει το Υπουργείο: Να ειδοποιούνται άμεσα οι γονείς των παιδιών που αρρωσταίνουν και να παραλαμβάνουν τα παιδιά από το σχολείο.
Ρωτάνε οι γονείς: Και πού θα πηγαίνουν τα παιδιά, κύριοι του Υπουργείου, αν εργάζονται και οι δύο;
2. Λέει το Υπουργείο: Όσα παιδιά αρρωσταίνουν, να αναμένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά.
Ρωτάνε οι γονείς: Πόσοι ελεύθεροι χώροι υπάρχουν σήμερα στα σχολεία, κύριοι του Υπουργείου; Και μετά από εκεί τα ανασφάλιστα παιδιά των ανέργων –χωρίς χρήματα και ασφάλιση-πού θα πάνε;
3. Λέει το Υπουργείο: Απαιτείται τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.
Ρωτάνε οι γονείς: Γνωρίζετε , κύριοι του Υπουργείου, κάποιο σχολείο που να διαθέτει τα παραπάνω; Θα διαθέσετε χρήματα για να προμηθευτούν;
Τάξεις των 28 και 30 παιδιών, ευνοούν την εξάπλωση του ιού, ενώ το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί
Δείτε επίσης: Επιδημία γρίπης: Τι ζητά η ΟΛΜΕ για τις απουσίες
Οι γονείς υποστηρίζουν ακόμα ότι με τις συμπτύξεις και συγχωνεύσεις που έχουν γίνει στα σχολεία, έχουν δημιουργηθεί τμήματα 28 και 30 παιδιών, πράγμα που ευνοεί την εξάπλωση του ιού, το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί και δεν είναι πλήρους ωραρίου ώστε να διατηρούνται καθαρά τα σχολεία κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, ενώ υπάρχουν σχολεία σε άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις. «Τάξεις που στάζουν από υγρασία, χωρίς επαρκή φωτισμό και αερισμό, πρώην αποθήκες διαμορφωμένες σε τάξεις, με θρανία πολύ κοντά το ένα στο άλλο».
Καθώς η επιδημική έξαρση συνεχίζεται, οι γονείς ζητούν άμεση χρηματοδότηση των σχολείων για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά), πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειές τους και δωρεάν εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων υγείας, με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης του γονέα. Τέλος ζητούν μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμους, καθαρίστριες κ.λπ.) με πλήρη δικαιώματα.
«Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να κλείσουμε τα σχολεία» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ
Μάλιστα, επειδή τελευταία όλο και περισσότεροι γονείς ζητούν επιτακτικά το κλείσιμο των σχολείων λόγω γρίπης ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, παιδίατρος Άγης Τερζίδης ερωτηθείς για το ζήτημα από την ΕΡΤ1 απάντησε ότι «Τα παιδιά νοσούν πιο εύκολα γιατί πηγαίνουν σχολείο και συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους. Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να κλείσουμε τα σχολεία».
«Είμαστε στη μέση της επιδημικής έξαρσης έχουμε ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα, αλλά είναι αναμενόμενο αυτό. Πρέπει να λάβουμε όλοι ατομικά μέτρα, αλλά θα πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες». Σύμφωνα με τον κ. Τερζίδη τα θύματα της γρίπης ανήκουν όλα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί και αυτό αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό στην Ευρώπη.
Πότε πρέπει να επιστρέφει το άρρωστο παιδί στο σχολείο;
«Θα πρέπει να στέλνουμε τα παιδιά που ασθένησαν στο σχολείο αφού έχουν περάσει δύο 24ωρα που δεν είχαν πυρετό. Αυτό αποτελεί και το καλύτερο ατομικό μέτρο» πρόσθεσε ο κ. Τερζίδης και επισήμανε τους αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης: το σωστό πλύσιμο των χεριών, το σωστό τρόπο να φτερνιζόμαστε, άνοιγμα παραθύρων και αποφυγή συνωστισμού σε κοινόχρηστους χώρους.
Οδηγίες για την ορθή χρήση της ιατρικής μάσκας
Δείτε επίσης: Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός: Αίτια και συμπτώματα της ασθένειας που «χτυπάει» τα παιδιά
Οι ασθενείς εφόσον έχουν συμπτώματα και δεν δύνανται να παραμείνουν σπίτι, καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα για να προφυλάξουν ομάδες υψηλού κινδύνου κατά την επαφή τους μαζί τους. Οι άνθρωποι που δεν θέλουν να νοσήσουν ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καλό είναι να αποφεύγουν το συγχρωτισμό με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος ή εναλλακτικά εάν αυτό είναι αδύνατο, να χρησιμοποιούν μάσκα εξηγεί η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός – Ειδική Παθολόγος. Συχνά ωστόσο γίνεται κακή εφαρμογή μάσκας. Ιδανικά η μάσκα είναι καθαρή και αποστειρωμένη. Κατά τη σωστή εφαρμογή της τοποθετείται ούτως ώστε να καλύψει καλά το στόμα και την μύτη. Δένεται σφιχτά για να ελαχιστοποιηθούν τα κενά ανάμεσα στο πρόσωπο και τη μάσκα. Δεν αγγίζουμε τη μάσκα ενώ την φοράμε. Σε περίπτωση που την αγγίξουμε, πλένουμε τα χέρια με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιούμε καλό αντισηπτικό με οινόπνευμα. Οι μάσκες πρέπει να αλλαχτούν άμεσα εάν υγρανθούν, τις πετάμε άμεσα μετά την χρήση και δεν αμελούμε να πλύνουμε τα χέρια αμέσως μετά την χρήση.
Πηγή: infokids.grΕιδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις