είναι-τα-πόδια-του-παιδιού-στραβά-

Είναι τα πόδια του παιδιού όντως στραβά; Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης εξηγεί αν όντως τα πόδια του παιδιού είναι στραβά και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε.

Πολλοί γονείς όταν μεγαλώνουν παιδιά ανησυχούν για την εξέλιξη του παιδιού και την ανάπτυξή του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ή φοβούνται ότι το παιδί τους έχει στραβά πόδια. Όμως ο Κυριάκος Δουλγέρης εξηγεί ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Μέσα από μία αναλυτική δημοσίευσή του μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook εξηγεί τι συμβαίνει με τα πόδια του παιδιού και φαίνονται σε μερικές περιπτώσεις στραβά και πότε αυτό είναι φυσιολογικό ή πρέπει να μας κάνει να ανησυχήσουμε. Διαβάστε παρακάτω:

ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΣΤΡΑΒΑ ;

Όπως βλέπουμε στην εικόνα, τα πόδια των βρεφών και των νηπίων, περνούν από στάδια φυσιολογικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης ανά ηλικία!

είναι-τα-πόδια-του-παιδιού-στραβά-

Photo via: Pinterest

Τα κάτω άκρα, στα φυσιολογικά νεογνά και βρέφη, έχουν μικρού ή μεγάλου βαθμού ραιβογονία και συστροφή κνήμης, δηλαδή ανάμεσα στα γόνατα μοιάζει να σχηματίζεται το γράμμα όμικρον ή για την ακρίβεια το σχήμα δύο παρενθέσεων ( )

Η παραμόρφωση αυτή οφείλεται στη στάση του εμβρύου μέσα στη μήτρα.
Μετά την όρθια στάση και την ελεύθερη βάδιση η υπάρχουσα ραιβογονία αρχίζει να διορθώνεται αυτόματα.

Δείτε ακόμα Περπατάει στις μύτες των ποδιών; Ο γιατρός εξηγεί γιατί το κάνει και πότε είναι ανησυχητικό

είναι-τα-πόδια-του-παιδιού-στραβά-

Photo via: onmed.gr

Στο τέλος του 2ου έτους η πλειοψηφία των παιδιών έχει ίσια γόνατα.
Μεταξύ 2-4 ετών η αυτόματη διόρθωση συνεχίζεται και φθάνει σε βλαισογονία δηλαδή τα πόδια αρχίζουν να παίρνουν ένα σχήμα σαν X
Σε αυτό το στάδιο τα γόνατα φαίνονται να είναι κοντά μεταξύ τους όταν το παιδί περπατά ή τρέχει.

Μετά την ηλικία των 4 ετών η βλαισογονία αρχίζει σταδιακά να διορθώνεται αυτόματα. Τελικά μεταξύ 6 και 7 ετών τα πόδια αρχίζουν να φαίνονται πια ευθεία στο 95% των παιδιών.

Εάν το παιδί είναι πάνω από 3 ετών και η ραιβογονία ( ) επιμένει, χειροτερεύει ή είναι ασύμμετρη (το ένα πόδι λυγίζει φυσιολογικά, το άλλο όχι) πρέπει να συμβουλευτούμε τον παιδο-ορθοπεδικό. Η βλαισογονία (σχήμα X) που εμφανίζεται στα γόνατα των παιδιών, θεωρείται φυσιολογική ανάμεσα στις ηλικίες 2 έως 4 ετών.

Δείτε ακόμα Γιατί δεν πρέπει να τραβάτε τα μικρά παιδιά από τα χεράκια τους!

είναι-τα-πόδια-του-παιδιού-στραβά-

Photo via: iatropedia.gr

Αλλά, προτείνεται, το παιδί να εκτιμηθεί από παιδο-ορθοπεδικό, εάν αυτό επιμένει μετά την ηλικία των 5 ετών, ή αν είναι πολύ έντονο και ασύμμετρο, δηλαδή το ένα πόδι να λυγίζει φυσιολογικά και το άλλο όχι.
Άρα ναι, τα ποδαράκια του μικρού μας σε κάποιες φάσεις είναι λίγο στραβά. Το συνήθως αναμενόμενο είναι ότι αυτό θα διορθωθεί αυτόματα.


Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close