Αν είσαι γονιός πρέπει να δεις αυτά τα 60 δευτερόλεπτα πριν ξαναδημοσιεύσεις φωτογραφία του παιδιού σου στα social media!

Έχω δημοσιεύσει πολλές φωτογραφίες των παιδιών μου στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης – ειλικρινά, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ μου. Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, και αυτό δεν εξαφανίστηκε μόλις γέννησα – μια γέννα την οποία ανακοίνωσα με ένα post στο Instagram και με το νέο hashtag του μωρού.

Έχουν περάσει χρόνια από τότε που έγινα μαμά και εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την οικογένειά μας και τον εκτεταμένο κύκλο φίλων να κρατάμε αναμνήσεις από τη ζωή μας, είτε ανεβάζουμε οικογενειακά στιγμιότυπα από το Πάσχα είτε φωτογραφίες από οποιαδήποτε εθνική γιορτή. Με λίγες εξαιρέσεις, έκανα την οικογένειά μου ένα βιβλίο ανοιχτό σε όλους αλλά φιλτραρισμένο και δεν είμαι η μόνη. Οι περισσότεροι γονείς θα δημοσιεύσουν περίπου 1.500 φωτογραφίες του παιδιού τους πριν από τα πέμπτα γενέθλιά του.

Και παρόλο που εξακολουθώ να μην σχεδιάζω να σταματήσω, μια νέα εκστρατεία σίγουρα με έκανε να καταγράψω ποια είναι τα όριά μου για τα παιδιά μου – ποιες γραμμές δεν πρέπει να ξεπερνιούνται και ποιες φωτογραφίες δεν πρέπει να δημοσιεύονται. Το Child Rescue Coalition ξεκίνησε πρόσφατα την πρωτοβουλία Kids For Privacy για να υπενθυμίσει στους γονείς, όπως και εμένα, ότι κάτι που μπορεί να φαίνεται καλοήθες και αβλαβές μπορεί να έχει σοβαρές, καταστροφικές συνέπειες.

Από την εκπαίδευση τουαλέτας, μέχρι τις πιο αθώες στιγμές ενός γυμνού μωρού, αυτές οι φωτογραφίες – ειδικά όταν δημοσιεύονται δίπλα σε αναζητήσεις που έχουν αναζητηθεί εύκολα (#pottytraining, #bathtime και #nakedkids στην κορυφή της λίστας) – έχουν υπερβολική έκθεση και καθιστούν τα παιδιά μας ευάλωτα σε παιδόφιλους και σεξουαλικούς παραβάτες που στοχεύουν ενεργά σε φωτογραφίες γυμνών παιδιών. Η χαλαρή μας προσέγγιση στις ρυθμίσεις απορρήτου στο διαδίκτυο σίγουρα δεν βοηθά. Σύμφωνα με έρευνες, το 89% των γονέων δεν τις έχουν αλλάξει για περισσότερο από ένα χρόνο.

Με αυτό στο μυαλό, το Kids For Privacy ζητά από τους γονείς να σκεφτούν δύο φορές πριν δημοσιεύσουν αυτές τις φωτογραφίες.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ζητούν επίσης από τους γονείς να αποφύγουν τα κορυφαία 100 hashtags που εκθέτουν τα παιδιά στο διαδίκτυο.

Ενώ αυτό το βίντεο με φόβισε και με έκανε να νιώσω μαμαδίστικες ενοχές όσο το έβλεπα και διαπίστωνα σε τι κινδύνους έβαλα τα παιδιά μου, νομίζω ότι κάθε γονέας που έχει σύνδεση στο internet πρέπει να το δει. Γιατί μπορεί να είναι το δικό μας παιδί, αλλά είναι η δική του ιδιωτικότητα. από όλα, είναι το παιδί μας, αλλά είναι το απόρρητό τους.

 

Close