Εκφοβισμός μεταξύ κ0ριτσιών στην εφηβεία – Πώς αντιμετωπίζεται;- φωτο – τιτλος

Εκφοβισμός στην εφηβική ηλικία μεταξύ κοριτσιών – Πως το αντιμετωπίζουμε.

Η τάση των έφηβων κ0ριτσιών να είναι κακές μεταξύ τους είναι μια παγκόσμια σταθερά. Οι τάσεις έρχονται και φεύγουν, αλλά τα κ0ρίτσια παραμένουν. Ως γονέας, είναι δυνατό να βοηθήσετε την κ0ρη σας να περάσει ήρεμα τα εφηβικά της χρόνια, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να την απαλλάξετε εντελώς από τον εκφοβισμό.

Τα καλά νέα είναι ότι η εφηβεία των κ0ριτσιών δεν διαρκεί για πάντα. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος και καλή επικοινωνία, αλλά τελικά, θα τελειώσει. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να καταφέρουμε να κάνουμε τα κ0ρίτσια μας, να αντιμετωπίζουν τις άσχημες συμπεριφορές.

Επίσης, θα πρέπει να μην φοβηθούμε να λάβουμε δραστικά μέτρα, αν καταλάβουμε ότι το παιδί μας είναι ο θύτης και όχι το θύμα. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα και ανάμεσα στα κ0ρίτσια είναι πολύ έντονος, στην εφηβεία. Διαβάστε παρακάτω: 

Μιλήστε με την κ0ρη σας, από την προσχολική ηλικία εξηγώντας της, πως μοιάζουν οι πραγματικές φιλίες.

Ακούστε με προσοχή τα συναισθήματα του παιδιού σας. Μην τα αγνοήσετε.

Βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι πρέπει να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Πάντα να λέτε ότι η υπεράσπιση του εαυτού τους πρέπει να γίνεται με την συζήτηση και ότι πρέπει να ξεκινούν τις προτάσεις της με το ρήμα “αισθάνομαι” . Δεν πρέπει να κρύβουν την δυσαρέσκειά τους.

Διαβάστε ακόμα Πως να θέσετε σωστά όρια σε έναν έφηβο – Χρήσιμες συμβουλές

Εξηγήστε στην κ0ρη σας ότι αυτοί που φαίνονται ισχυροί, δεν είναι στην πραγματικότητα. Πρέπει να καταλάβει, ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δύναμη, αρκεί να την χρησιμοποιεί για καλό.

Αφαιρέστε το δικαίωμα στο παιδί να έχει πρόσβαση στο τηλέφωνο ή στα social media αν υποψιάζεστε ότι μέσω αυτών εκφοβίζει άλλα παιδιά.

Μην φοβηθείτε να κλείσετε ραντεβού με έναν παιδοψυχολόγο. Η σωστή παιδική ψυχική υγεία, βοηθάει τα παιδιά να εκφράζονται καλύτερα και να έχουν όμορφες κοινωνικές σχέσεις.

Είμαι τεράστιος υποστηρικτής της έναρξης συνομιλιών για όλα αυτά τα πράγματα όταν τα παιδιά είναι μικρά, ξεκινώντας από ακόμη και δύο ή τρία“, λέει ο Cook.

Σημειώνει ότι οι γονείς πρέπει να ρωτούν τα παιδιά τους τι ψάχνουν σε μια φιλία – ακόμη και στο σημείο να εξετάσουν συγκεκριμένες φιλίες με ερωτήσεις όπως: «Τι εκτιμάς στον φίλο σου; Τι τον κάνει ξεχωριστό; ” .

Εάν κάποια μέρα ο φίλος κάνει κάτι κακό, οι γονείς μπορούν να επιστρέψουν στο ερώτημα: “Γιατί η φιλία σου μαζί του είναι τόσο σημαντική;”. Εάν η απάντηση είναι «Δεν είναι και τόσο σημαντική», τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν στην ουσία ότι ο φίλος που έχουν στην ζωή τους, κάνει περισσότερο κακό από ότι καλό.

Οι γονείς πρέπει επίσης να θυμούνται να ακούν με προσοχή τα συναισθήματα των κ0ριτσιών τους, εάν είναι θύμα ενός άλλου κακού κ0ριτσιού. Ο Cook σημειώνει ότι δεν βοηθάει αν οι γονείς αγνοούν τις εκφοβιστικές συμπεριφορές.

«Ακούστε τα συναισθήματα του παιδιού σας», εξηγεί ο Cook. “Πες,” Α, ακούω τι λες. Πες μου πώς νιώθεις γι ‘αυτό” .  Στην συνέχεια, δώστε εναλλακτικές λύσεις και αφήστε τα κ0ρίτσια να τα βγάλουν πέρα σχετικά μόνες τους.

Το να αφήσεις τα κ0ριτσια που δέχονται εκφοβισμό να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνα τους, τα βοηθάει να νιώσουν ανεξάρτητα. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά στην εφηβεία “πεινούν” για ανεξαρτησία. Φυσικά στην πραγματικότητα, θα επιβλέπετε οποιαδήποτε κίνηση και θα είστε έτοιμοι να επέμβετε αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Οι γονείς που θέλουν να “οπλίσουν” τα παιδιά με εργαλεία για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού θα πρέπει να τα διδάξουν πώς να εκφράζονται με δηλώσεις που ξεκινούν από το ρήμα «Αισθάνομαι…».

Αυτές οι δηλώσεις μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να τα  βοηθήσουν να καταλάβουν ότι η αυτοεκτίμησή τους δεν πρέπει να ορίζεται από την γνώμη που έχουν οι άλλοι για εκείνα. Αυτό θα κάνει τους “νταήδες” να μπουν στην θέση τους.

Αν κάποιο κ0ρίτσι είναι κακό απέναντι στην κ0ρη σας, τότε η κ0ρη σας θα πρέπει να βρει το θάρρος να πει σε αυτό το κακό κ0ρίτσι “Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνεις και πραγματικά με πληγώνει πολύ η συμπεριφορά σου” .

Πολλές φορές τα κ0ρίτσια προσβάλλουν άλλα κ0ριτσια για την εξωτερική τους εμφάνιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς θα πρέπει από μικρή ηλικία να κάνουν τα παιδιά τους, να αγαπήσουν το σώμα τους γι’ αυτό που είναι. Φυσικά αν το παιδί θέλει να αδυνατίσει και κρίνετε πως χρειάζεται θα πρέπει να το βοηθήσετε σε αυτή του την προσπάθεια.

Στο τέλος, οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναζητήσουν θεραπεία εάν θεωρούν ότι είναι απαραίτητο. Η ψυχική υγεία στους εφήβους είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

Εάν έχετε ένα παιδί που εκφοβίζεται ή παρενοχλείται και αυτό επηρεάζει τους βαθμούς, τον ύπνο ή τις φιλίες του, πηγαίνετε σε έναν ψυχολόγο. Δεν υπάρχει ντροπή σε αυτό.», λέει ο Cook.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: psychologynow.gr

Close