Αναγνώρισε το παιδικό στρες μέσα από αυτές τις 8 φράσεις

Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενήλικοι αλλά αντιμετωπίζουν κι εκείνα το δικό τους στρες. Μάλιστα, πολλές φορές ένα παιδί αγχώνεται υπερβολικά από πολύ μικρή ηλικία λόγω των μαθημάτων, των φίλων του ή οικογενειακών προβλημάτων που το επηρεάζουν. Εξαιτίας της ηλικίας τους όμως, πολλές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε πότε ένα παιδί έχει στρες ή πότε είναι άπλα κακοδιάθετο.

Παρακάτω θα διαβάσουμε τις 8 φράσεις που λένε τα παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν στρες έτσι ώστε να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε και στη συνέχεια να βρούμε μαζί με το παιδί τρόπους αντιμετώπισης. Άλλωστε η παιδική ηλικία είναι η πιο όμορφη και ανέμελη φάση στη ζωή ενός ανθρώπου και είναι κρίμα να συνταράσσετε από το στρες και κυρίως να το επηρεάζει στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

Φράση που δείχνει παιδικό στρες #1: Δεν ξέρω 

Όταν βλέπετε το παιδί σας προβληματισμένο και ενώ επιχειρείτε να το πλησιάσετε ρωτώντας το τι συμβαίνει εκείνο αποφεύγει τη συζήτηση επαναλαμβάνοντας συνεχώς την απάντηση “δεν ξέρω” πιθανότατα να είναι στρεσαρισμένο με κάτι που το προβληματίζει και φοβάται να σας το αποκαλύψει. Ένα παιδί δεν πρέπει να κλείνεται στον εαυτό του, οπότε αν έρθετε αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι οτιδήποτε κι αν σας πει εσείς δεν πρόκειται να το μαλώσετε και θα είστε δίπλα του.

 

Εξηγήστε του επιπλέον ότι τα λάθη είναι ανθρωπινά και ότι όλοι έχουμε δικαίωμα σε αυτά. Οπότε, ένα δικό του λάθος δεν αποτελεί τόσο σπουδαίο πρόβλημα. Επίσης πείτε του ότι θα είστε πάντα εκεί γι’ αυτό και ότι όταν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα για την ζωή του πρέπει να σας εμπιστεύεται γιατί εσείς το μόνο που θέλετε είναι να το βοηθήσετε.

Φράση που δείχνει παιδικό στρες #2: Δε θέλω να πάω για ύπνο

Όπως και στους ενήλικους έτσι και στα μικρά παιδιά η στιγμή που πέφτουν για ύπνο φέρνει στο μυαλό τους σκέψεις από την ημέρα που πέρασε, ευχάριστες ή δυσάρεστες. Όταν το παιδί είναι στρεσαρισμένο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φοβάται να ξαπλώσει στο κρεβάτι του γιατί δε θα ξέρει πως να διαχειριστεί όλες αυτές τις δυσάρεστες και έντονες σκέψεις. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις το στρες εκδηλώνεται στα όνειρά του με αποτέλεσμα να βλέπει συχνά εφιάλτες. Κανείς δε θα ήθελε να πέσει για ύπνο αν εκείνο το διάστημα έβλεπε κάθε βράδυ εφιάλτες.

 

Φράση που δείχνει παιδικό στρες #3: Σε μισώ

Τα παιδιά λατρεύουν τους γονείς τους και αυτό είναι κάτι δεδομένο. Όταν λοιπόν ένα παιδί φτάνει σε σημείο να πει τόσο βαριές εκφράσεις δείχνει ότι έχει μέσα του συσσωρευμένα νεύρα που δεν ξέρει που να ξεσπάσει. Το “σε μισώ” του πάρτε το σαν προειδοποίηση για να του δείξετε ακόμη πιο πολύ, πόσο το αγαπάτε και πόσο θα είστε δίπλα του.

Φράση που δείχνει παιδικό στρες #4: Μη μ’ αφήνεις 

Τα παιδιά δεν πρέπει να νιώθουν ανασφάλεια ειδικά όταν βρίσκονται με τους γονείς τους. Στη περίπτωση που το παιδί σας εμφανώς κακοδιάθετο σας πει την παραπάνω φράση είναι ένα καμπανάκι που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Ίσως να νιώθει έντονη ανασφάλεια στο οικογενειακό του περιβάλλον ή να βιώνει περίοδο μοναξιάς στο σχολείο και να προσπαθεί να κρατηθεί από τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα.

Φράση που δείχνει παιδικό στρες #5: Είμαι χαζός/η

Άλλη μια φράση που δείχνει έντονη ανασφάλεια που δε θα έπρεπε να νιώθουν τα παιδιά. Στη περίπτωση που σας πει κάτι τέτοιο σκεφτείτε μήπως εσείς με την στάση σας του έχετε δείξει ότι δεν είναι ικανό για πολλά πράγματα. Αν είστε βέβαιοι ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, ερευνήστε το ενδεχόμενο bullying στο σχολείο ή το κατά πόσο οι δάσκαλοι του, του “κόβουν” τα “φτερά” για δικούς τους λόγους. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να έρθετε σε επαφή με συγγενικά σας πρόσωπα με τα οποία το παιδί περνάει πολύ χρόνο μαζί τους όπως η γιαγιά και ο παππούς μήπως οι ίδιοι είπαν κάτι που το παιδί παρεξήγησε.

 

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που το παιδί σας έφτασε σημείο να πει κάτι τέτοιο, εσείς πρέπει να του εξηγήσετε ότι δεν υπάρχει κανένας “χαζός” άνθρωπος σε αυτό τον κόσμο και όλοι είναι πανέξυπνοι και ταλαντούχοι σε κάτι. Επισημάνετε του τα δικά του πλεονεκτήματα και ταλέντα και μη διστάσετε να του μιλήσετε και για δικές σας ιστορίες από την παιδική σας ηλικία. Είναι σημαντικό να νιώσει ότι τα προβλήματά του δεν τα βιώνει μόνο το ίδιο αλλά και πολλοί άλλοι τόσο στο παρελθόν, όσο και στο σήμερα.

Φράση που δείχνει παιδικό στρες #6: Άσε με 

Τα παιδιά όπως προείπαμε δεν πρέπει να κλείνονται στον εαυτό τους. Φυσικά θα υπάρχουν στιγμές που θα είναι κακοδιάθετα και θα θέλουν τον χώρο τους για να ηρεμήσουν, αλλά αν αυτό γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να ερευνήσετε την αιτία που συμβαίνει. Μπορεί να νιώθει ανασφάλεια μαζί σας ή να προβληματίζεται από κάτι σημαντικό γι’ αυτό που του προκαλεί νεύρα. Πρέπει να του κερδίσετε την εμπιστοσύνη συζητώντας το ήρεμα και να του δώσετε να καταλάβει ότι θα είστε πάντα δίπλα του για να αντιμετωπίζετε μαζί τις δυσκολίες.

Φράση που δείχνει παιδικό στρες #7: Δε θέλω να πάω στο party 

Τα παιδιά λατρεύουν τα parties και αυτό είναι λογικό. Όταν ένα παιδί αρνείται να πάει σε κάποιο party τότε δείχνει ότι είτε η ψυχολογία του δεν είναι καλή κι εσείς θα πρέπει να συζητήσετε μαζί του για να καταλάβετε ποια είναι η αιτία είτε πρέπει να ερευνήσετε το γεγονός για τυχόν περιστατικά bullying στο σχολείο. Ίσως να μη νιώθει άνετα με μερικούς από τους συμμαθητές του και να φοβάται να μείνει μόνο του μαζί τους.

 

Φράση που δείχνει παιδικό στρες #8: Δεν θέλω να κάνω τα μαθήματά μου 

Μια φράση που τα περισσότερα παιδιά λένε και με μια πρώτη ματιά είναι απολύτως φυσιολογική. Παρόλα αυτά αν το παιδί σας, δεν σας έχει συνηθίσει σε τέτοιες δηλώσεις κάλο θα ήταν να μην το μαλώσετε αλλά να προσπαθήσετε να έρθετε σε επαφή μαζί του για να δείτε τι τον προβληματίζει. Αν βρίσκεται στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και δεν έχει συνηθίσει ακόμη να έχει δικές του υποχρεώσεις μπορεί αυτό το συναίσθημα να το αγχώνει όποτε πρέπει να του εξηγήσετε ότι το να έχει δικές του υποχρεώσεις είναι αυτό που το κάνει “μεγάλο” και ότι θα είστε δίπλα του να το βοηθήσετε, κάθε φορά που θα δυσκολευτεί.

Close