Παίρνουμε διαζύγιο. Πως θα το πούμε στα παιδιά;

Τα διαζύγια, είναι ένα φαινόμενο το οποίο τα τελευταία χρόνια καταγράφεται όλο και συχνότερα στις ελληνικές οικογένειες. Βέβαια, όταν υπάρχουν παιδιά στην μέση ένα διαζύγιο μπορεί να είναι ακόμη περισσότερο αγχωτικό και επώδυνο. Σίγουρα, όταν ένα ζευγάρι παίρνει διαζύγιο το να το ανακοινώσει τα παιδιά μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία. Γι’ αυτό πολλά ζευγάρια, καταφεύγουν στον συμβιβασμό μένοντας μαζί χωρίς να παίρνουν διαζύγιο μέχρι τα παιδιά “να μεγαλώσουν”.

Αυτό όμως, είναι η πιο λάθος κίνηση, διότι οι άσχημες συμπεριφορές μέσα στην οικογένεια παραμένουν, και αυτό που είναι επώδυνο για τα παιδιά όσων αφορά το διαζύγιο, δεν είναι οι δυο υπογραφές, αλλά η άσχημη επικοινωνία μεταξύ των γονιών τους!

Γι’ αυτό όταν αποφασίσετε να ανακοινώσετε στα παιδιά σας το διαζύγιο σας, πρέπει να τους κάνετε κατανοητό ότι η αγάπη μεταξύ σας παραμένει. Επίσης, πρέπει να διευκρινίσετε ότι δεν φταίνε σε τίποτα εκείνα και ότι εσείς θα συνεχίζετε να τα αγαπάτε όπως πριν.

Η ηρεμία, πρέπει να είναι ο πρώτος οδηγός στην σχέση σας με τον ”ή τηνν πρώην σύζυγό σας! Δεν πρέπει να τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά και πρέπει να τα κρατάτε όσο πιο μακριά γίνεται από τα προβλήματα σας!

Μην προσπαθήσετε να εμπλέξετε τα παιδιά στις διαφορές που έχετε με τον ή την  σύζυγό σας. Για εσάς μπορεί να ήταν ένας κακός σύντροφος αλλά για τα παιδιά θα είναι πάντα ο μπαμπάς ή η μαμά.

Τέλος, προσπαθήστε να κάνετε μια ουσιαστική συζήτηση με τα παιδιά σας, αν η ηλικία τους το επιτρέπει. Μην φοβηθείτε να έρθετε σε επαφή με κάποιον παιδοψυχολόγο!

Close