Επικίνδυνο challenge στο TikTok: Έφηβοι βάζουν χλωρίνη στα μάτια για να αλλάξουν το χρώμα τους!

Επικίνδυνο challenge στο TikTok : Έφηβοι βάζουν χλωρίνη στα μάτια για να αλλάξουν το χρώμα τους!

Το TikTok ήρθε για να ξετρελάνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ειδικότερα οι έφηβοι, φαίνεται πως παρασυρμένοι από την μόδα, έχουν δημιουργήσει οι περισσότεροι λογαριασμό στο TikTok. Πρόκειται για ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιο με το Instagram. Απλά, μέσα από το TikTok έχεις την επιλογή να τραβάς περίτεχνα αποσπάσματα video με αστεία soundtrack.

Μάλιστα πολλοί έφηβοι ξέροντας να το χειρίζονται σωστά, χρησιμοποιούν τα φίλτρα του TikTok για να φαίνεται ότι χορεύουν με πολύ ιδιαίτερο τρόπο ή για να κάνουν κόλπα με τους φίλους τους. Φαίνεται όμως πως αυτό το κατά τα άλλα αθώο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο challenge στο TikTok .

Κι άλλες φορές στο παρελθόν διάφορα challenge στο TikTok ή αλλιώς προκλήσεις είχαν καταφέρει να γίνουν viral με πολλά από αυτά, να έχουν ξεκινήσει για φιλανθρωπικούς λόγους. Αυτή τη φορά όμως, φαίνεται πως τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα και εφόσον τα challenge στο TikTok έχουν μια φοβερή επιρροή πάνω σε νέους και ειδικότερα εφήβους, εμείς πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας.

Φαίνεται πως κυκλοφορεί ένα επικίνδυνο challenge στο TikTok το οποίο προκαλεί έφηβα παιδιά να βάζουν χλωρίνη στα μάτια τους, νομίζοντας πως έτσι θα αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους.

Όχι παιδιά, τα σακουλάκια με χλωρίνη  μαζί με μείγμα οικιακών χημικών στο πρόσωπο δεν αλλάζουν το χρώμα των ματιών μας. Άλλη μια εφηβική διαδικτυακή πρόκληση στο δημοφιλές TikTok*  αποδεικνύει ότι η βλακεία είναι απύθμενη.

Αν ανησυχείτε για κάποια/ον που θέλει βοήθεια για να αποφύγει το αυτονόητο, κάντε ένα κόπο να ενημερώσετε. Γονίδια, τύφλωση, “πειραγμένο”-δήθεν αποτέλεσμα…τα γνωστά.
(Ρωτήστε τα παιδιά. Ξέρουν).

Πρέπει να ξέρετε ότι κατά τη γέννηση ενός παιδιού το χρώμα των ματιών του καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες. Κατά τους πρώτους μήνες τις περισσότερες φορές είναι μπλε ή γκρι αντιπροσωπεύοντας το χρώμα της ίριδας. Σταδιακά η μελανίνη σε συνεργασία με τα γονίδια που κληρονομήθηκαν, καθορίζουν το πραγματικό χρώμα των ματιών.

Αυτό το αναφέραμε, για να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποια αποτελεσματική μέθοδος που να μπορεί να αλλάξει το χρώμα των ματιών, χωρίς την χρήση φακών επαφής με χρώμα.

Αυτή τη πληροφορία όμως, φαίνεται πως δεν την γνωρίζουν αρκετοί έφηβοι που ξεκίνησαν να αναπαράγουν και να παίρνουν μέρος σε ένα τόσο επικίνδυνο challenge.

Όλα ξεκίνησαν από ένα video που κάποιος είτε άθελά του, είτε για να ξεκινήσει αυτήν την επικίνδυνη μόδα ξεκίνησε να περιγράφει ένα μείγμα το οποίο αν το τοποθετήσεις στα μάτια σου, μπορείς να τους αλλάξεις το χρώμα. Το μείγμα περιεχέι απολυμαντικά για τα χέρια και κάθε είδους λευκαντικό, κρέμα για το ξύρισμα και ζελέ για τα μαλλιά. Αφού δημιουργήσουν το μείγμα μέσα σε μικρές πλαστικές σακούλες, τοποθετούν τη σακούλα στο μάτι τους έτσι ώστε να αλλάξει το χρώμα. Ένα video που κατέληξε να γίνει ένα challenge στο TikTok  μέσα από το κοινωνικό δίκτυο του TikTok μεταξύ εφήβων.

Επικίνδυνο challenge στο TikTok: Έφηβοι βάζουν χλωρίνη στα μάτια για να αλλάξουν το χρώμα τους!

Μετά την τεράστια έκταση που πήρε αυτό το επικίνδυνο challenge στο TikTok  , ο δημιουργός του βίντεο βγήκε και παραδέχθηκε δημόσια ότι το βίντεο είχε υποστεί μοντάζ. Ενώ άλλοι δημιουργοί παρόμοιων βίντεο παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποίησαν φακούς επαφής. Όλοι τους, υποστήριξαν ότι δεν είχαν σκοπό να βλάψουν κανέναν άνθρωπο. Πλέον αυτά τα βίντεο έχουν διαγράφει από το internet αλλά φαίνεται πως οι έφηβοι αδιαφορούν για τις δηλώσεις των αρχικών δημιουργών.

Η Susan Blakeney είναι κλινική σύμβουλος στο Royal College και υποστήριξε ότι η έκθεση των ματιών σε αυτά τα χημικά θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και μη αναστρέψιμη βλάβη στην όραση. Τονίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η μέθοδος να καταφέρει να αλλάξει το χρώμα των ματιών, ενώ θεωρεί ότι είναι ακόμη πιο επικίνδυνο, στη περίπτωση που η σακούλα έχει κάποια τρύπα την οποία δεν την παρατήρησε ο έφηβος, το τοξικό αυτό μείγμα να έρθει σε άμεση επαφή με τα μάτια.

Ακόμη λοιπόν κι αν όλη αυτή η μόδα ξεκίνησε σαν μια φάρσα, οι αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό είναι πραγματικές.

Το TikTok τοποθετήθηκε δημόσια λέγοντας πως αυτό το επικίνδυνο challenge στο TikTok  διέφυγε της αντίληψής τους και ότι από εκείνη τη μέρα έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων συμβάντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα video με πρωταγωνιστές του έφηβους, έχουν διαγράφει από το TikTok αφού παραβιάζουν τους όρους χρήσης.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μπορεί πολλά challenge στο TikTok να είναι ακίνδυνα ή ακόμη και για καλό σκοπό, όμως οι κίνδυνοι παραμονεύουν και οι έφηβοι εξαιτίας της παρορμητικότητας που χαρακτηρίζει την ηλικία τους,  να πέφτουν θύματα αυτών των κινδύνων. Οι γονείς οφείλουμε να ενημερωνόμαστε και να προσέχουμε την δράση των παιδιών μας στα κοινωνικά δίκτυα.

Center photo via rare.us

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

Close