Φαινόμενο καρότσι-θερμοκήπιο: Το λάθος που κάνουμε το καλοκαίρι & θέτουμε σε κίνδυνο τα μωρά

Τι είναι το καρότσι-θερμοκηπιο και πως κινδυνεύουν τα παιδιά από αυτό; Το μεγάλο λάθος των γονέων που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή των μωρών το καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι, οι γονείς συνηθίζουν να σκεπάζουν το καρότσι του μωρού, κατά την έξοδό τους από το σπίτι. Είτε με ένα λεπτό σεντόνι, είτε με ένα ριχτάρι μικρό, πιστεύουν πως έχοντας κλειστό το καρότσι του μωρού, το προστατεύουν από τη ζέστη και τον ήλιο.

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας πρακτικής όμως, μπορεί να είναι καταστροφικά! Το καρότσι μετατρέπεται σε ένα θερμοκήπιο, και το μωρό κινδυνεύει από θερμοπληξία, η οποία μπορεί να αποβεί και μοιραία.

Το φαινόμενο καρότσι-θερμοκήπιο

Σύμφωνα με τη Σουηδή παιδίατρο Astrid Lindgren, η συνήθεια του να σκεπάζει το καρότσι του μωρού το καλοκαίρι μπορεί να είναι επικίνδυνη. Αντί να προστατεύει το μωρό από τις υψηλές θερμοκρασίες, στην πραγματικότητα «κλειδώνει» τη ζέστη μέσα στο καροτσάκι, ανεξάρτητα από το πόσο λεπτό είναι το ύφασμα που χρησιμοποιούμε.

Μάλιστα, η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει για όσο χρόνο το καροτσάκι παραμένει καλυμμένο. Η θερμοκρασία στο καρότσι μπορεί να φτάσει σε επίπεδα, επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών μας.

Το πείραμα με το καρότσι

Η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet έκανε ένα πείραμα για να εξετάσει τη θεωρία της παιδιάτρου: Τοποθέτησαν ένα άδειο καροτσάκι κάτω από τον ήλιο από τις 11:30 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Όταν το καροτσάκι ήταν ξεσκέπαστο, η θερμοκρασία μέσα του άγγιζε τους 22 βαθμούς Κελσίου. Όταν όμως πρόσθεσαν ένα ελαφρύ κάλυμμα, η εσωτερική θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 34 βαθμούς μέσα σε 30 λεπτά, ενώ μετά από μία ώρα είχε φτάσει στους 37 βαθμούς Κελσίου!

Αυτό σημαίνει ότι στο καυτό καλοκαίρι της Ελλάδας, ο υδράργυρος θα μπορούσε να ανέβει πολύ γρήγορα σε επίπεδα που θα απειλούσαν ακόμη και τη ζωή ενός μωρού.

Προφυλάξτε τα παιδιά σας και κρατήστε τα δροσερά

Αν έχετε χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο πολλές φορές στο παρελθόν, είναι λογικό να δυσπιστείτε. Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα ο λόγος που το μωρό σας δεν έπαθε τίποτα είναι ότι το καρότσι δεν έμεινε σκεπασμένο αρκετή ώρα ώστε να υπερθερμανθεί ή βρισκόταν σε ένα σχετικά σκιερό σημείο.

Ακόμη και αν ο κίνδυνος φαντάζει μικρός, αυτή τη φορά καλό θα ήταν να γίνετε υπερπροστατευτικοί με το παιδί. Τα μικρά παιδιά αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες απέναντι στη θερμοπληξία, γιατί ο οργανισμός τους δεν είναι ακόμη σε θέση να ρυθμίσει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Πως να κρατήσετε ασφαλή τα παιδιά το καλοκαίρι

 • Μείνετε στη σκιά όσο περισσότερο γίνεται
 • Ντύστε το μωρό σας με ελαφριά, φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα
 • Φροντίστε να μένει ενυδατωμένο. Αν ακόμη θηλάζει ή τρέφεται με βρεφικό γάλα, αυξήστε τη συχνότητα των γευμάτων του.
 • Χρησιμοποιήστε καπέλα με μεγάλο γείσο και αντηλιακό για να προστατεύεστε το ευαίσθητο δερματάκι του.
 • Αν έχετε τη δυνατότητα, μην το βγάζετε καθόλου εκτός σπιτιού κατά τη διάρκεια του καύσωνα, ιδιαίτερα από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
 • Όταν είστε μέσα στο σπίτι, κρατήστε τη θερμοκρασία του μωρού σας σταθερή ανάβοντας το air condition ή τον ανεμιστήρα ή χρησιμοποιώντας κρύες κομπρέσες.

Τα σημάδια της θερμοπληξίας στα παιδιά

Το καλοκαίρι, και ειδικά τις ώρες και τις μέρες που οι θερμοκρασίες είναι αυξημένες, πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο παιδί. Όταν αποφασίζουμε να βγούμε έξω με το μωρό μας, ο κίνδυνος θερμοπληξίας για τα ίδια είναι μεγάλος. Πως λοιπόν θα καταλάβουμε ότι το παιδί μας έχει θερμοπληξία;

 • Έχει περίεργη συμπεριφορά ή δείχνει εκνευρισμένο
 • Το δέρμα του έχει χλωμιάσει και είναι ιδρωμένο
 • Έχει περισσότερη υπνηλία από ό,τι συνήθως
 • Δεν λερώνει τόσο συχνά την πάνα του ή τα ούρα του είναι πιο σκούρα από το κανονικό
 • Διψάει υπερβολικά ή νυστάζει τόσο που δεν ενδιαφέρεται να πιει νερό ή να φάει
 • Το στόμα του είναι ξηρό και όταν κλαίει έχει ελάχιστα ή καθόλου δάκρυα
 • Το μαλακό σημείο στο κεφάλι του (πρόσθια κρανιακή πηγή) έχει βαθύνει
 • Η θερμοκρασία του σώματός του έχει ανέβει
 • Το δέρμα του καίει και έχει κοκκινίσει
 • Η αναπνοή του έχει γίνει πιο γρήγορη
 • Κάνει εμετό
 • Δείχνει μπερδεμένο
 • Δεν ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα

Ένα ακόμη πείραμα ζευγαριού που σοκάρει

Ένα ζευγάρι vloggers, προσπαθεί να διαδώσει το μήνυμα ότι το συγκεκριμένο μέσο προφύλαξης είναι επικίνδυνο για την υγεία ενός μωρού, καθώς είναι το ίδιο επίφοβο με το να αφήνει κανείς ένα μωρό στο αμάξι με κλειστά παράθυρα.

Το ζευγάρι αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα πείραμα, χρησιμοποιώντας μια κούκλα-μωρό, για να δείξουν στον κόσμο τι συμβαίνει όταν αφήνεις ένα μωρό στο καρότσι καλυμμένο με κάποιο ύφασμα, μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού.

Μια μέρα που είχε 30 βαθμούς Κελσίου, έβγαλαν στον ήλιο, δύο καρότσια που είχαν κούκλες-μωρά και τοποθέτησαν στο καθένα ένα θερμόμετρο. Στη συνέχεια, κάλυψαν το ένα καρότσι με κουβέρτα.

Μέσα σε διάστημα 7 λεπτών, στο καρότσι με το κάλυμμα, η θερμοκρασία ανέβηκε στους 35 βαθμούς Κελσίου. «Αν αφήναμε να συνεχιστεί για 10-15 λεπτά ακόμα, ένας θεός ξέρει τι θα μπορούσε να είχε συμβεί.» σημειώνει η μητέρα στο βίντεο, συνεχίζοντας: «Νομίζω ότι πραγματικά δείχνει τον λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να καλύπτουμε το καρότσι με καλύμματα!»

 

Close