Γιαυτό ο θηλασμός είναι ότι καλύτερο:Τα υποαλλεργικά βρεφικά γάλατα  αυξάνουν και δεν μειώνουν τον κίνδυνο αλλεργιών

 

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αποτελεσματικότητα των υποαλλεργικών παρασκευασμάτων γάλακτος, που συχνά συνταγογραφούνται στα νεογνά που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ανάπτυξη αλλεργιών, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

 

Τα βρεφικά γάλατα, που χαρακτηρίζονται ως υποαλλεργικά και τα οποία προτείνονται για τα βρέφη που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση αλλεργιών, δεν σχετίζονται στην πραγματικότητα με μείωση των αλλεργιών σύμφωνα με έρευνα την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Les Echos».

Τα δεδομένα της παρούσας μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες στην επιστημονική επιθεώρηση « Pediatric Allergy and Immunology» αναδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος τύπος γάλακτος όχι μόνο δε μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών αλλά τον αυξάνει.

Δείτε ακομη Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Οι ερευνητές από το Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Institut national de la santé et de la recherche médicale – Inserm) ανέλυσαν δεδομένα από 10.000 παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα Elfe (Etude longitudinale française depuis l’enfance). Ένας από τους στόχους αυτής της έρευνας ήταν να μετρήσει την επίδραση της διατροφής στα μικρά παιδιά.

Δεν βρέθηκε καμία προστατευτική επίδραση των υποαλλεργικών βρεφικών τροφών. Ένα ποσοστό 5% των βρεφών ηλικίας 2 μηνών, που συμμετείχαν στην μελέτη, τρέφονταν με γάλατα σε σκόνη τα οποία χαρακτηρίζονταν ως ‘υποαλλεργικά’, αν και τα μισά από αυτά τα παιδιά δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας που να δικαιολογεί αυτή την επιλογή.

Διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση υποαλλεργικού γάλακτος σε ηλικία 2 μηνών αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών συριγμών, δηλαδή ήχων που μοιάζουν με σφύριγμα και που συνοδεύονται συνήθως από αδυναμία βαθιάς εισπνοής, τον πρώτο χρόνο ζωής των παιδιών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διατροφικών αλλεργιών τα δύο πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών είτε έχουν οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών είτε όχι. Πρόκειται, επομένως, για σκευάσματα τα οποία δεν συνιστώνται για κανέναν εκ των προτέρων.

Δείτε ακομα Πως είναι οι κενώσεις ενός υγιούς νεογνού; Πλήρης οδηγός για τις μανούλες από τον παιδίατρο Σπ. Μαζάνη

Οι μελετητές τονίζουν την ανάγκη νέων νομοθετικών ρυθμίσεων στην Ευρώπη που θα διασφαλίζουν την διεξαγωγή κλινικών ερευνών στα προϊόντα προτού προωθηθεί η ‘υποαλλεργική’ τους δράση.

ΠΗΓΗ: Les Εchos, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Close