"Γιατί δεν με ακούει ποτέ"- Πως να διαχειριστείτε την άσχημη συμπεριφορά του παιδιού σας!

Κάνει συνεχώς σκανταλιές, και στην προσπάθεία σας να επιβληθείτε στο παιδί, χα΄νετε την υπομονή σας και φωνάζετε!

Πόσες μητέρες έχουν αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά με το παιδί τους! Ζητάει την προσοχή με κάθε τρόπο, με σκανταλιές, με φωνές, με κλάματα. Και όλες οι προσπάθειές σας να βάλετε όρια πέφτουν στο κενό!

Έχετε αναρωτηθεί,ωστόσο ποτέ, γιατί οδηγούνται σε τέτοιες συμπεριφορές; Γιατί ζητάνε την προσοχή σας με τέτοιον τρόπο και τι θέλουν πραγματικά να πετύχουν; Διαβάστε το παρακάτω άρθρο, το οποίο αναφέρεται τόσο στις συμπεριφορές που προκύπτουν από την ελλειπή ή υπερβολική προσοχή, όσο και σε στρατηγικές αντιμετώπισης.

Δείτε επίσης Διακοπές και παιδική διατροφή: Πώς θα μειώσετε τις… γλυκές ατασθαλίες;

Αναζήτηση προσοχής – Τι συμβαίνει;

Αν προσέξετε λίγο καλύτερα τη συμπεριφορά του παιδιού σας όταν αυτό ζητάει την προσοχή σας, θα καταλάβετε πολλά.

Η αρνητική προσοχή είναι καλύτερη από την απουσία της προσοχής.

Αν το παιδί σας αναζητάει την προσοχή σας, ξέρει και πώς θα την κερδίσει. Αρχικά το παιδί θα δοκιμάσει να κεντρίσει την προσοχή σας με μια θετική συμπεριφορά. Αν δεν πιάσει, θα δοκιμάσει με την άσχημη συμπεριφορά. Το παιδί σας ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον τα κουμπιά σας. Αν δεν ανταποκρίνεστε σε μια καλή συμπεριφορά, σίγουρα θα προσέξετε μια άσχημη συμπεριφορά, ειδικά αν περιλαμβάνει όλα αυτά που συνήθως σας εκνευρίζουν. Αν το παιδί σας επαναλαμβάνει μια άσχημη συμπεριφορά μπροστά σας (ή και μακριά σας αλλά γνωρίζοντας πως κάποια στιγμή θα το μάθετε), τότε είναι πιθανόν το παιδί να αναζητάει την προσοχή σας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό και δεν ξέρετε σίγουρα αν αυτό έχει ανάγκη το παιδί σας. Όπως και να ‘χει, ο τρόπος του δεν φέρνει συνήθως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συμπεριφορές που προκύπτουν από λίγη ή υπερβολική προσοχή.

Όλα τα παιδιά χρειάζονται την προσοχή από τους γονείς τους σε υγιείς δόσεις. Δείτε το σαν ένα φάσμα – στη μια άκρη της γραμμής έχουμε την ελάχιστη γονεϊκή προσοχή ενώ στην άλλη, την υπερβολική και φορτική για το παιδί προσοχή.

Αν είστε συνεχώς απασχολημένοι, ίσως το παιδί σας αναζητάει την δική σας προσοχή γιατί δεν την έχει και γιατί είστε τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του. Ή μπορεί να περνάτε τόσο χρόνο μαζί με το παιδί σας που έχει αναπτύξει την ιδέα πως αν δεν έχει τη συνεχή σας προσοχή δε σημαίνει και κάτι για εσάς.

Δείτε επίσης 6 Ανάρμοστες Συμπεριφορές Παιδιών που είναι αποτέλεσμα της Λάθος Διαπαιδαγώγησης από τους Γονείς τους!

Τι θέλει πραγματικά το παιδί σας;

Για να προσεγγίσουμε καλύτερα το θέμα, ας ξεχάσουμε τη λέξη προσοχή. Η συμπεριφορά του παιδιού σας δεν προκύπτει γιατί αναζητάει την προσοχή σας αλλά γιατί θέλει να έρθει πιο κοντά σε σας. Θα δείτε το πρόβλημα διαφορετικά αν καταλάβετε ότι το παιδί θέλει να δυναμώσει τη σχέση σας, να δεθεί μαζί σας.

Η θετική πειθαρχία βασίζεται στο έργο του Alfred Adler. Σύμφωνα με τον Adler τα παιδιά, όπως και όλοι οι άνθρωποι, ψάχνουν συνεχώς τρόπους για να αισθάνονται σημαντικά και ότι ανήκουν κάπου. Σε μια ομάδα ανθρώπων, σε μια σχέση – σε αυτό το σημείο προκύπτει και η ανάγκη για τη δημιουργία σημαντικών δεσμών. Τα παιδιά θέλουν να νοιώθουν κοντά στους άλλους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, το παιδί σας αναζητάει αυτό το δέσιμο. Σε δεύτερη φάση, το παιδί σας θέλει με κάποιον τρόπο να νοιώσει σημαντικό μέσα σε μια ομάδα ή σχέση

Στρατηγικές θετικής πειθαρχίας

Ένα υγιές συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί σας θα το εφοδιάσει με σημαντικές δεξιότητες όσον αφορά τη δημιουργία και διατήρηση σχέσεων στη διάρκεια της ζωής του. Επιπλέον, το παιδί σας αισθάνεται την ανάγκη να προσφέρει στα άτομα που είναι στη ζωή του. Οι ακόλουθες στρατηγικές ανταποκρίνονται σε αυτές τις δύο, πολύ σημαντικές ανάγκες.

Προγραμματίστε την ξεχωριστή σας ώρα.
Δώστε ευκαιρίες στο παιδί σας να προσφέρει μέσα στο σπίτι. Μπορεί να βοηθάει σε καθημερινή βάση στη μαγειρική, να ταΐζει τα κατοικίδια, να στρώνει το τραπέζι. Μην παραχαϊδεύετε το παιδί σας επειδή το αγαπάτε. Αντίθετα αφήστε το να δει από μόνο του για πόσα είναι ικανό.
Σταματήστε αυτό που κάνετε και περάστε λίγα λεπτά με το παιδί σας. Ελάτε στον κόσμο του.
Σχεδιάστε μια οικογενειακή βραδιά μέσα στη βδομάδα και δημιουργήστε αναμνήσεις και δεσμούς μεταξύ σας.
Είναι καλό για το παιδί να συμπάσχετε μαζί του, να αναγνωρίζετε και να δίνετε αξία σε αυτό που νοιώθει. Το παιδί σας ξέρει ότι νοιάζεστε για την δική του οπτική γωνία.

Δείτε επίσης Μόνο η Ελληνίδα μάνα – Οι ΕΠΙΚΕΣ φράσεις που κάνουν πάταγο στο διαδίκτυο!

Πηγή: Positive Discipline for Attention Seeking Behaviors, positiveparentingconnection.net

Photo via Gova Stileto

Close