ψέματα-στην-εφηβεία-και-πως-να-τα-αντιμετωπίσουμε-

Οι έφηβοι λένε συχνά ψέματα σε γονείς και καθηγητές. Τις περισσότερες φορές είναι λευκά ψέματα, όμως σίγουρα σαν γονείς θα θέλατε να σταματήσει αυτή τη συνήθεια και να μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και γιατί συμβαίνει;

Η εφηβεία είναι μία ηλικιακή φάση που τα παιδιά προσπαθούν να ξεχωρίσουν από το πλήθος. Κάνουν την επανάστασή τους και θέλουν να φέρουν την αλλαγή. Είναι μία ηλικιακή φάση που το παιδί μαθαίνει να θέτει όρια, να διαμορφώνει προσωπικότητα και χαρακτήρα και να αποκτά προσωπική ζωή.

Μέσα σε όλα αυτά τα θετικά, η εφηβεία διακατέχεται από μία αντιδραστικότητα που πολλές φορές είναι άνευ λόγου. Ενώ με τους φίλους είναι πιο ανεκτικοί με γονείς και καθηγητές έχουν συνεχώς νεύρα, αμφισβητούν συνέχεια τον τρόπο ζωής τους και κάπου εκεί έρχονται και τα ψέματα.

 

Το παιδί μου πηγαίνει στο σχολείο χωρίς βιβλία και χάνει πάντα τις πρώτες ώρες – Τί να κάνω;

 

Λένε ψέματα για το που ήταν χθες, για το αν είναι ή όχι ερωτευμένοι, για το αν έχουν διαβάσει ή όχι ή πόσο πήραν σε ένα διαγώνισμα. Κι ενώ αυτό είναι λογικό αφού τα παιδιά δεν μπορούν να τα μοιράζονται όλα με τους γονείς, είναι λογικό να θέλετε σαν γονείς η σχέση με το παιδί σας να βασίζεται στην ειλικρίνεια. Διαβάστε παρακάτω:

Τα παιδιά στην εφηβεία ξεκινούν να διαχωρίζουν τη θέση τους από τον υπόλοιπο κόσμο. Και όταν λέμε “υπόλοιπος κόσμος” εννοούμε τον κόσμο των ενηλίκων. Προσπαθούν να χαράξουν την δική τους πορεία και αμφισβητούν αρχές και καταστάσεις που για τους ενήλικους είναι δεδομένες.

ψέματα-στην-εφηβεία-και-πως-να-τα-αντιμετωπίσουμε-Photo via: infokids.gr

Αυτό είναι θετικό, διότι μέσα από την αμφισβήτηση έρχεται η αλλαγή και αν θέλετε την γνώμη μας, θα πρέπει να ακούτε το έφηβο παιδί σας, γιατί πολλές φορές έχουν να μας μάθουν πολλά. Ο κόσμος προχωράει και οι απόψεις των έφηβων σε πολλά ζητήματα μπορεί να είναι πιο σωστές από παγιωμένες και απαρχαιωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος.

 

Σ3ξτινγκ: Η νέα μορφή φλερτ – Πώς το εξηγούμε στα παιδιά και οι σοβαροί κίνδυνοι

 

Παρόλα αυτά μέσα σε αυτήν την αμφισβήτηση προκύπτει και η αντιδραστικότητα. Τα παιδιά στην εφηβεία πολλές φορές λένε ψέματα και δικαιολογίες τόσο γιατί φοβούνται να αναλάβουν τις συνέπειες των πράξεών τους όσο και για να νιώσουν ότι πλέον μεγάλωσαν και δεν οφείλουν λογαριασμό σε κανέναν.

Είναι μία κατάσταση που όσο το παιδί μεγαλώνει, θα την προσαρμόσει και θα την ξεπεράσει. Παρόλα αυτά μέχρι τότε σαν γονείς τί μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε μία σχέση με το παιδί που να βασίζεται στην ειλικρίνεια;

ψέματα-στην-εφηβεία-και-πως-να-τα-αντιμετωπίσουμε-Photo via: enallaktikidrasi.com

Για αρχή θα πρέπει να διαχειριστείτε την κατάσταση με ψυχραιμία. Ρωτήστε το παιδί ποιος ήταν ο λόγος που το έκανε να πει ψέματα. Τί φοβήθηκε ή τι σκέφτηκε για να μη μοιραστεί την αλήθεια. Στη συνέχεια μπορείτε να μοιραστείτε μαζί του ιστορίες από τα δικά σας εφηβικά χρόνια.

 

Ακμή στην εφηβεία: Συμβουλές από αισθητικό για να αντιμετωπιστεί

 

Τα ψέματα και τις γκάφες που κάνατε τότε και πως η ζωή σας δίδαξε μέχρι σήμερα ότι οι σχέσεις ειλικρίνειας με τους ανθρώπους που αγαπάμε είναι καθοριστικές. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι είστε στην ίδια ομάδα και όχι αντίπαλα στρατόπεδα.

ψέματα-στην-εφηβεία-και-πως-να-τα-αντιμετωπίσουμε-Photo via: boro.gr

Ότι έχετε παρόμοιες ιστορίες και το καταλαβαίνετε. Τέλος θα πρέπει να του πείτε αλλά και να του δείξετε ότι κάθε πράξη έχει μία συνέπεια και το να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεών σου είναι δείγμα ωριμότητας και υπευθυνότητας. Και αυτά τα δύο στοιχεία είναι που σε κάνουν πραγματικά “μεγάλο”.

Βέβαια δεν είναι ανάγκη με την πρώτη το παιδί να έχει συνέπειες για την πράξη του. Το σωστό είναι να υπάρξει μία προειδοποίηση και η συνέπεια να έρθει αν το παιδί παρακούσει και την προειδοποίηση. Να θυμάστε ότι το ψέμα ανήκει στην φάση της αμφισβήτησης και το παιδί όσο μεγαλώνει θα το ξεπεράσει.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close