Γιατί το παιδί υπακούει στον ένα γονιό;

Ένα συχνό παράπονο που έχουν πολλοί γονείς είναι ότι το παιδί τους δεν τους ακούει ποτέ, με όποιον τρόπο κι αν προσπαθούν να το πειθαρχήσουν, ενώ αντίθετα όταν ο άλλος γονιός λέει κάτι, το παιδί υπακούει αμέσως.

Δείτε επίσης: Αυταρχικοί και νάρκισσοι γονείς δεν μπορούν να αγαπήσουν τα παιδιά τους

Ας δούμε για ποιους λόγους μπορεί να συμβαίνει αυτό:

Του το έχετε περάσει εσείς: Μια συνηθισμένη φράση των μαμάδων είναι “κάτσε να γυρίσει ο πατέρας σου στο σπίτι και θα δεις”.

Αυτό για το παιδί σημαίνει ότι μπορεί να είναι “διαβολάκι” όταν είναι με τη μαμά και να μεταμορφωθεί σε αγγελάκι όταν έρθει ο μπαμπάς, αφού αυτός είναι που επιβάλλει τις συνέπειες.

Το παιδί έχει καταλάβει τους ρόλους σας: Σε πολλές οικογένειες ο ένας γονιός είναι πιο αυστηρός και ο άλλος πιο ενδοτικός.

Το παιδί καταλαβαίνει γρήγορα με ποιο γονιό μπορεί να κάνει το δικό του ευκολότερα και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο.

Δείτε επίσης: Συμπεριφορές Εξάρτησης από το Διαδίκτυο-Σημάδια εθισμού, συνοσηρότητα και βασικές συμβουλές προς τους γονείς

Του λέτε συνεχώς το ίδιο πράγμα ή του δίνετε “κούφιες” προειδοποιήσεις: Αν συνηθίζετε να απειλείτε το παιδί με τιμωρίες που ποτέ δεν πραγματοποιείτε ή αν του λέτε συνεχώς “όχι” και “μη”, τότε εκείνο από ένα σημείο και μετά παύει να σας ακούει.

Αντίθετα, αν ο άλλος γονιός λέει κάτι μια φορά και το εννοεί, τότε είναι επόμενο το παιδί να τον υπακούει.

Το παιδί συντονίζεται καλύτερα με τον ένα γονιό: Αυτό δε σημαίνει ότι σας αγάπα ή σας σέβεται λιγότερο.

Δείτε επίσης: Γονείς μεγάλη προσοχή! Αυτά τα 9 Ψυχολογικά Προβλήματα συνδέονται άμεσα με την Κακή διαπαιδαγώγηση

Απλά μπορεί ο άλλος γονιός να δίνει καλύτερες οδηγίες ή περισσότερες επιλογές στο παιδί, να καταφέρνει να το ηρεμεί ευκολότερα, να βρίσκει δηλαδή, όπως λέμε, τα κουμπιά του.

Πηγή: mother.gr
Close