Γονείς προσοχή! Έτσι προκαλούνται τα περισσότερα χτυπήματα των παιδιών στο κεφάλι!

Ένα από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν την παιδική ηλικία είναι τα χτυπήματα των παιδιών στο κεφάλι! Πτώσεις, χτυπήματα  με διάφορα αντικείμενα, με άλλα παιδιά και πολλά ακόμη, αποτελούν μία καθημερινότητα στην οικογένεια που έχει μικρά παιδιά.

Πότε όμως προκαλούνται τα περισσότερα χτυπήματα των παιδιών στο κεφάλι; Τι πρέπει να προσέχουν περισσότερο οι γονείς για να μειώσουν τον κίνδυνο χτυπημάτων στο κεφάλι των παιδιών;

Δειτε ακομα Ανακαλούνται επικίνδυνα παιδικά καθίσματα . Δείτε ποια είναι και προστατεύστε τα παιδιά στο αυτοκίνητο! 

Γονείς προσοχή! Έτσι προκαλούνται τα περισσότερα χτυπήματα των παιδιών στο κεφάλι!

Σύμφωνα με έκθεση Αμερικανών ειδικών, τα κρεβάτια είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα αφού στα νήπια 1-4 ετών το 10% των τραυματισμών στο κεφάλι αποδίδονταν σε αυτά.

Αντικείμενα καθημερινής χρήσης γίνονται αιτία τραυματισμού των παιδιών στο κεφάλι, σύμφωνα με αναφορά που συνέταξε ομάδα ειδικών από την Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμπορικών Προϊόντων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στο Brain Injury, το 72% των περιπτώσεων σε παιδιά όλων των ηλικιακών ομάδων οι τραυματισμοί στο κεφάλι οφείλονται σε εμπορικά προϊόντα που έχουν ελεγχθεί για την ασφάλεια τους.

«Ο σχεδιασμός των αντικειμένων πολλές φορές συντελεί σε πτώσεις, οι οποίες φυσικά είναι κύρια αιτία τραυματισμού στο κεφάλι για τα παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι ασφαλή όταν βρίσκονται στο κρεβάτι τους ή παίζουν εκτός σπιτιού. Αλλά η μελέτη μας αναδεικνύει κάποιους παράγοντες κινδύνου και τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των παιδιών ώστε να προλάβουμε τους σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι», εξηγεί η Δρ. Dr. Bina Ali από το Ινστιτούτο Έρευνας και Αξιολόγησης Ειρηνικού των ΗΠΑ.

Η επιτροπή ειδικών αξιολόγησε δεδομένα  με έμφαση σε παιδιά και εφήβους πέντε ηλικιακών ομάδων από 0 έως 19 ετών εστιάζοντας στα προϊόντα που σχετίζονταν με τραυματισμούς.

Τα παιδιά και οι έφηβοι αντιστοιχούσαν σε περίπου ένα εκατομμύριο μη-μοιραίους εγκεφαλικούς τραυματισμούς, ανά έτος, που έχρηζαν αντιμετώπισης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Στα βρέφη, μικρότερα των 12 μηνών το ένα τέταρτο των τραυματισμών οφείλονταν σε πτώσεις από το κρεβάτι, ενώ στο 14% των περιπτώσεων οι πτώσεις οφείλονταν στο είδος του πατώματος του σπιτιού.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα κρεβάτια είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα, αφού στα νήπια 1-4 ετών το 10% των τραυματισμών στο κεφάλι αποδίδονταν σε κρεβάτια, το 10% στις σκάλες και το 10% στα πατώματα. Γενικά, όσο τα παιδιά κινούνταν περισσότερο, οι κύριες αιτίες τραυματισμού το κεφάλι βρίσκονταν σε χώρους και αντικείμενα εκτός σπιτιού.

Στα παιδιά 5-9 ετών, τα πατώματα ήταν η κύρια αιτία τραυματισμού (6%), ενώ τα ατυχήματα με το ποδήλατο η δεύτερη (5%).

Στις ηλικιακές ομάδες 10-14 ετών και 15-19 ετών, το ποδοσφαιρο ήταν η κύρια αιτία τραυματισμού στο κεφάλι, με 14% και 9% αντίστοιχα. Το μπάσκετ ερχόταν δεύτερο με 6% και 5% αντίστοιχα.

Άλλες δραστηριότητες που συντελούσαν σε τραυματισμούς στο κεφάλι στις δύο αυτές ηλικιακές ομάδες ήταν τα ποδήλατα (5% και 3%, αντίστοιχα) και το ραγκμπι  (5% και 4% αντίστοιχα).

Δειτα ακομα Ατυχήματα στα παιδιά, η πρώτη αιτία θανάτου. Η πρόληψη κάνει την διαφορά. 

Το ειδαμε στο www.newsitamea.gr 

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα

Close