ιός-της-καμήλας-γρίπη-στρεπτόκοκκος-προστασία-στα-παιδιά-

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον νέο ιό της καμήλας, που έρχεται μετά από το Μουντιάλ και απειλεί να στερήσει την ζωή σε ένα από τα τρία άτομα που θα το κολλήσουν. Μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα τώρα που τελείωσε το Μουντιάλ. Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά κι εμάς από τον ιό της καμήλας, την γρίπη αλλά και τον στρεπτόκοκκο.

Ο κορονοϊός ήρθε και άλλαξε τις ζωές μας ριζικά. Παρόλα αυτά, τρία χρόνια περίπου μετά, οι πολίτες τον έχουν συνηθίσει. Έχουν μάθει να ζουν με αυτόν και ξέρουν τους τρόπους για να προστατευθούν. Οι επιστήμονες όμως, προειδοποιούν αυτήν την φορά για τον νέο ιό της καμήλας.

Είναι ένας ιός που μέχρι τώρα δεν εξαπλώνεται γρήγορα όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί οι ποδοσφαιριστές που γυρίζουν από το Κατάρ να τον μεταδώσουν, αφού εξαπλώνεται από τις καμήλες.

Δείτε ακόμα Δύσκολος Χεμώνας για τα παιδιά : Έξαρση σε ιώσεις και ελλείψεις σε αντιβιοτικά – Σαρώνει η γρίπη τύπου Α

Απειλεί να αφαιρέσει την ζωή στον έναν από τα τρία άτομα που θα τον κολλήσουν και σήμερα θα μάθουμε τα συμπτώματα και τους τρόπους προστασίας και αντιμετώπισης, τόσο γι’ αυτόν τον ιό όσο και για την γρίπη αλλά και τον στρεπτόκοκκο. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγο πριν την λήξη του Μουντιάλ ξεκίνησε να απασχολεί τους επιστήμονες ο νέος ιός της καμήλας που σύμφωνα με τους ειδικούς εξαπλώνεται γρήγορα και έχει μεγάλη θνησιμότητα. Το Μουντιάλ έληξε και οι ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα έχουν γίνει μεγαλύτερες.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» τόνισε: «Είναι γνωστό ότι από Νοέμβριο και μετά όλα τα χρόνια είχαμε ιώσεις, εκτός από τα δύο χρόνια που φορούσαμε τη μάσκα και ήμασταν πολύ προσεκτικοί και, βεβαίως, δεν είχαμε το ποσοστό όπως τώρα».

Δείτε ακόμα Στρεπτόκοκκος Α – Θάνατοι παιδιών : H επίσημή θέση της Ελληνικης Παιδιατρικής Εταιρείας

ιός-της-καμήλας-γρίπη-στρεπτόκοκκος-προστασία-στα-παιδιά-

Photo via: infokids.gr

Επίσης προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι «το πικ της γρίπης θα είναι από τέλος Δεκέμβρη μέχρι τέλος Φεβρουαρίου», γι’ αυτό υπενθυμίζει ότι «να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί για την Η1Ν1 ούτως ώστε, και να νοσήσει, να μπορεί να αντιμετωπίσει τη γρίπη με πολύ καλύτερες συνθήκες».

Σύμφωνα με την ίδια, «Αυτή τη στιγμή η γρίπη μάς ανησυχεί περισσότερο από τον κορονοϊό, γιατί τα παιδιά είναι όλα άρρωστα με γρίπη», αναφέροντας πως μέσα σε ένα διήμερο εφημερίας, στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», εμφανίστηκαν 1.300 περιστατικά με γρίπη και, επιπλέον.

Οι παιδίατροι στα ιατρεία τους έχουν κάθε μέρα να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά. «Αυτά τα παιδάκια πάνε στο σπίτι και μεταδίδουν στους μεγαλύτερους ανθρώπους, στους παππούδες, στις γιαγιάδες, στις μητέρες. Είναι ένα ντόμινο.

Δείτε ακόμα Φοβάμαι πως αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή: Είμαστε αντιμέτωποι με 5 ιούς λέει ο παιδίατρος Κ-Νταλούλας

Αυτό το περιμένουμε, αλλά παρακαλούμε τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο επειδή είδαμε ότι δεν έχουν κάνει σε μεγάλο ποσοστό εμβολιασμούς για τη γρίπη. Έχουν γίνει μέχρι στιγμής 2,5 εκατ. εμβολιασμοί, αλλά δεν φτάνουν, πρέπει να πάνε περισσότεροι» πρόσθεσε.

Όπως είπε, «είχαμε ξεχάσει τις ιώσεις, αφού το ξέρετε, βγάλαμε τις μάσκες και χαλαρώσαμε συγχρόνως. Οι ιώσεις είναι εδώ, ο κορονοϊός είναι εδώ με τις υποπαραλλαγές του».

Πώς μπορούν να προφυλάξουν οι γονείς τα παιδιά από την γρίπη και τον στρεπτόκοκκο;

Η κυρία Παγώνη τόνισε για ακόμη μία φορά πως αν το παιδί εκδηλώσει έστω κι ένα σύμπτωμα της γρίπης, δεν στέλνουμε τα παιδιά στο σχολείο. Όσων αφορά τον στρεπτόκοκκο, προσπάθησε να καθησυχάσει τους γονείς λέγοντας:

«Να μην ανησυχούν για τον στρεπτόκοκκο Α’. Είναι ένα βακτήριο πολύ παλιό που το αντιμετωπίζουμε, αρκεί να γίνει γρήγορα η διάγνωση και να πάρουν τα παιδιά την αντιβίωση. Το ότι είχαμε πάνω από 17 θανάτους στο εξωτερικό είναι θέμα έγκαιρης διάγνωσης. Δεν χρειάζεται πανικός. Είναι βακτήρια που τα γνωρίζουμε».

ιός-της-καμήλας-γρίπη-στρεπτόκοκκος-προστασία-στα-παιδιά-

Photo via: onmed.gr

Τα συμπτώματα στα παιδιά που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς στον στρεπτόκοκκο είναι ο υψηλός πυρετός και ο πολύ έντονος πονόλαιμος, και κατόπιν θα πρέπει αμέσως να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο.

Δείτε ακόμα Σαρώνουν ιώσεις και πνευμονία στα παιδιά : Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

«Μετά τις 25 θα έχουμε και έξαρση γρίπης και στρεπτόκοκκου, είναι λογικό. Μέχρι μέσα Μαρτίου οι ιώσεις αυτές θα κάνουν εξάρσεις και υφέσεις», πρόσθεσε.

Θα φορέσουν τα παιδιά και πάλι μάσκα στα σχολεία;

Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, τώρα που στις Γιορτές θα διασκεδάσουμε και θα βγούμε είναι απαραίτητη η μάσκα και η καλή υγιεινή. «Θα φορέσετε τη μασκούλα στα πολυκαταστήματα, θα πλένετε τα χέρια σας με τα αντισηπτικά που τα έχετε ξεχάσει όλοι.

Και όταν πάμε για ρεβεγιόν να κάνουμε ένα τεστ για τον κορονοϊό, γιατί αν είμαστε θετικοί μένουμε σπίτι μας και δεν πάμε να κολλήσουμε και τους υπόλοιπους». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τουλάχιστον προς το παρόν τα παιδιά δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα στα σχολεία.

Ο νέος ιός της καμήλας που απειλεί να εξαπλωθεί μετά το Μουντιάλ

Ο ιός της καμήλας είναι γνωστός από το 2012. Μεταδίδεται είτε από την επαφή με καμήλα είτε μέσω της αναπνευστικής οδού.  «Έχουμε και τον ιό της καμήλας, είχαμε και τα ποδόσφαιρα. Αυτό είναι αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής και το ξέρουμε από το 2012. Έχουμε παγκοσμίως από τότε 2.600 κρούσματα.

Κολλάει είτε με την επαφή με την καμήλα είτε διά μέσου της αναπνευστικής οδού αν κάποιος έχει νοσήσει. Όσοι πήγαν στο Κατάρ ανεβήκανε και σε… μια καμήλα, λογικό είναι. Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ποσοστό», ανέφερε.

ιός-της-καμήλας-γρίπη-στρεπτόκοκκος-προστασία-στα-παιδιά-

Photo via: in.gr

Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό το σύνδρομο είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικό αλλά περισσότερο θανατηφόρο, καθώς ένας στους τρεις ασθενείς που νοσούν καταλήγει.

Δείτε ακόμα Μεγάλη προσοχή: Έξι παιδιά πέθαναν από στρεπτόκοκκο Α – Ποια τα συμπτώματα

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Βρετανίας προειδοποίησε τους φιλάθλους που επιστρέφουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου να είναι σε επιφυλακή για τα συμπτώματα της νόσου. Τα 5 συμπτώματα είναι τα αναπνευστικά προβλήματα, ο βήχας, ο εμετός , ο πυρετός και η διάρροια.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close