Οι 5 αρχές που θέλω να περάσω στα παιδιά μου τα φετινά Χριστούγεννα.

Τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ ζεστή και οικογενειακή γιορτή. Γινόμαστε όλοι παιδιά μιας και τα πάντα μοιάζουν διαφορετικά, η ψυχολογία μας αλλάζει!
Ειδικότερα όμως αυτή των μικρών παιδιών που αλλάζει προς το καλύτερο με όλα αυτά τα στολίδια και τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια!
Αν κάτι μου άρεσε να κάνω πολύ όταν ήμουν μικρή παρέα με την οικογένειά μου τις μέρες των Χριστουγέννων, ήταν να λέμε ιστορίες και να κάνουμε διάφορες συζητήσεις γύρω από τη σόμπα της γιαγιάς και του παππού ψήνοντας κάστανα και τρώγοντας ότι είχε το ντουλάπι της λιχουδιάς!

Αυτή τη συνήθεια σίγουρα θα την ακολουθήσει και η δική μου οικογένεια.

Είμαι σίγουρη όμως πως όλοι μας λίγο πολύ έχουμε τέτοιες αναμνήσεις. ‘ Ίσως απλά με διαφορετικές συνθήκες ή καταστάσεις .

Για αυτό και πιστεύω πως αυτές οι τόσο χουχουλιάρικες και οικογενειακές στιγμές είναι οι πλέον κατάλληλες για να περάσουμε τα μηνύματα που θέλουμε στα παιδιά μας.
Γιατί αυτές οι στιγμές είναι που μένουν χαραγμένες στο μυαλό μας!

Προσωπικά θεωρώ πως τα παιδιά πρέπει να έχουν στο μυαλό τους 5 βασικά πράγματα. Είναι γνωστό πως τις αρχές μας τις παίρνουμε από το σπίτι μας… Όπως μάθεις δηλαδή.

Πλέον όμως οι οικογένειες είναι τελείως διαφορετικές από κάποτε.  Οι  γυναίκες δεν είμαστε απλά μαμάδες. Έχουμε και άλλες υποχρεώσεις που μας κλέβουν χρόνο από στιγμές με τα παιδιά μας αλλά και φυσικά από την διαπαιδαγώγηση τους.

Για αυτό εκμεταλλευτείτε τις γιορτές και τον λίγο ελεύθερο χρόνο που έχετε για να περάσετε στα παιδιά σας αξίες και να τους δώσετε μαθήματα ζωής!
Εγώ θα σας πω αυτά τα 5 που θεωρώ πιο σημαντικά μαθήματα για τα παιδιά μας και θα χαρώ να ακούσω και κάποια άλλα που τα θεωρείτε και εσείς εξίσου σημαντικά.

1.Ο σεβασμός είναι το Α και το Ω. Θλίβομαι όταν μπαίνοντας σε ένα λεωφορείο βλέπω μεγαλύτερους ανθρώπους να στέκονται όρθιοι και μικρά παιδιά απορροφημένα στα κινητά τους να μην δίνουν σημασία ή και όταν απευθύνονται σε εκείνα, να απαντούν με ειρωνεία και ένα είδος απαξίωσης. Θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, να σέβονται. Να ξέρουν πως πρέπει να φερθούν και να μιλήσουν.

2.Δεν με νοιάζει αν το παιδί μου δεν θέλει να μεγαλώσει παρέα με ένα σκύλο ή μια γάτα, πρέπει όμως να μάθει να σέβεται αυτά τα ζωάκια και όχι να τους πετάει πέτρες ή να τα κυνηγάει με ένα ξύλο για να τα χτυπήσει. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν και προπαντός να σέβονται τα ζώα. Η εικόνα ενός ζώου που κακοποιείται δεν είναι ποτέ αρεστή και δυστυχώς το βλέπουμε να συμβαίνει πολύ συχνά ακόμη και από μικρά παιδιά.

3.Τα παιδιά βέβαια θα πρέπει να σέβονται και τον εαυτό τους. Δεν θα πρέπει να αφήνουν είτε άτομα από το συγγενικό τους περιβάλλον είτε από σχολικό/φιλικό να τους πατάνε και να τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους. Θα πρέπει να έχουν το θάρρος να μιλήσουν όταν κάτι τους προσβάλλει ή τους στενοχωρεί. Τα παιδιά μας θα πρέπει να μάθουν να υποστηρίζουν τον εαυτό τους και να τα βγάζουν πέρα μόνα τους!
4.Το διαφορετικό δεν είναι πάντα αποδεκτό, ειδικά στην Ελλάδα. Θα έπρεπε όμως, άσχετα από το αν μας ταιριάζει κάτι ή όχι να μάθουμε να το σεβόμαστε. Μπορεί αύριο μεθαύριο, σε ένα κοινωνικό σύνολο να είμαστε εμείς οι διαφορετικοί και σίγουρα τότε θα θέλουμε η αντιμετώπιση των άλλων να είναι ίση και όμοια, όπως και με όλους τους άλλους.

5.Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν πως αν δεν κρατούν τον λόγο τους για κάτι ή αθετούν μια υπόσχεση, θα υπάρξουν συνέπειες. Αν για παράδειγμα υποσχεθούν πως θα συμμαζέψουν το δωμάτιό τους το απόγευμα και δεν το κάνουν, θα πρέπει να τους χαλάσετε ένα χατίρι πχ δεν θα παίξεις στο ταμπλετ για σήμερα ή μέχρι να συμμαζέψεις το δωμάτιό σου. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους γιατί αυτό θα τους ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή τους.

Για εμένα αυτές είναι 5 πιο σημαντικές αρχές που θεωρώ πως πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας…
Ας αφιερώσουμε όσο το δυνατών περισσότερο χρόνο σε αυτά και φέτος τα Χριστούγεννα
Ας μην ξεχνάμε και εμείς πόσο αναζητούσαμε χρόνο με τους γονείς μας όταν ήμασταν μικρά!

Τα άρθρα μου δεν επιθυμώ να αναδημοσιεύονται σε άλλα site ή blog

 

Close