"Η εφηβεία είναι ένα τέρας που γεννιέται μέσα του και παλεύει να νικήσει. Κατανόησε τον και μείνε δίπλα του"

Κάποιες μητέρες το έχουν ζήσει, και καταλαβαίνουν απόλυτα τι σημαίνει εφηβεία. Πως είναι να δέχεσαι συνεχώς ξεσπάσματα και κατηγορίες από το παιδί σου, που σαν χθες ήταν ακόμη μωρό, οι οποίες όμως είναι αβάσιμες, ξαφνικές και αδικαιολόγητες γιατί πολύ απλά δεν έχεις κάνει τίποτα απολύτως!

Μία δύσκολη και απαιτητική περίοδος που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς, και ειδικά η μητέρα, όπου οφείλει να αντέξει, να υπομείνει, και να καταλάβει το παιδί της όσο κανείς άλλος.

Για όσες μητέρες δεν το έχουν ζήσει ακόμη κάντε υπομονή, σφίξτε τα δόντια και τα χέρια, και θα δείτε πως μπορεί το παιδί να μεγαλώνει, να αλλάζει, αλλά πάντα εσείς θα το καταλαβαίνετε, θα το στηρίζετε και θα το αγαπάτε όσο κανείς άλλος. Όπως και αυτό εσάς!

Το παρακάτω κείμενο αναφέρεται στην εφηβεία που περνάει ένα παιδί, στις δύσκολες καταστάσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει μαζί σας, στην ανακάλυψη του εαυτού του, και πως μέσα σε όλα αυτά, εσείς θα νιώσετε παραμερισμένη, αδικημένη και ίσως τρομαγμένη βλέποντας ένα άλλο παιδί διαφορετικό από αυτό που μεγαλώνατε τόσα χρόνια. Μην φοβάστε όμως…γιατί όλα αυτά είναι παροδικά, και γιατί το παιδί σας θα είναι το ίδιο ευγενικό και καλό με αυτό που αναθρέψατε, θα σας αγαπάει πάντα, και θα ξέρει ότι θα σας έχει πάντα δίπλα του και ας μην το δείχνει.

"Η εφηβεία είναι ένα τέρας που γεννιέται μέσα του και παλεύει να νικήσει. Κατανόησε τον και μείνε δίπλα του"

Γράφει η Μπέττυ Κούτσιου

Ξέρω πως νομίζεις ότι είναι ένας άλλος.
Πως πολλές φορές τίποτα δεν σου θυμίζει το μωρό που κοίμιζες στην κούνια του μικρό σαν σπουργίτι.

 

Έγινε ένας αετός, έγινε ένας έφηβος, έγινε άντρας, έγινε ένας ξένος για σένα.
Για τον κόσμο όλον ένα υπέροχο, ένα ευγενικό, ένα παιδί που καμαρώνεις.
Για σένα ίσως μερικές φορές ένας άγνωστος.

Δεν είναι ξένος. Είναι ένα μωρό, ένα παιδί εγκλωβισμένο στο σώμα ενός άντρα.
Με αυτά που συμβαίνουν μέσα του που δεν κατανοεί ούτε και ο ίδιος φοβάται μα δεν στο λέει.Τρέμει την αλλαγή πιότερο από εσένα που κλαις στο σαλόνι νομίζοντας ότι τον έχασες.

Ακατανόητα τα νεύρα και οι κουβέντες του. Δεν ξέρει πως φτάνουν στο στόμα και σε πληγώνει εσένα που τα μάτια σου στάζουν λατρεία για εκείνον.Είναι σίγουρο πως και εκείνος σε λατρεύει.

Θυμάσαι όμως τότε που είχες σπάσει από τα νεύρα σου το καλό βάζο της μητέρας σου δίχως να ξέρεις καλά καλά τι σου έφταιγε εκείνη η άμοιρη που σε κοιτούσε με απορία;
Τίποτα δεν έφταιξε..Τίποτα δεν φταις ούτε εσύ τώρα που κοιτάς το μικρό θηριακι που άνοιξε την πόρτα και αντί για ” Γεια σου μανούλα” σου πετάει ένα ” Ωχ παρατάμε και εσύ ρε μάνα”.
Περισσότερο όμως δεν φταίει εκείνος.
Η εφηβεία είναι ένα τέρας που γεννιέται μέσα του και παλεύει να νικήσει.
Παλεύει να μεγαλώσει, παλεύει να αποδείξει.

Δεν είναι άλλος!
Το μωρό σου είναι.
Κατανόησε τον.
Κράτησε τον όπως είχε κρατήσει η μητέρα σου το δικό σου χέρι όταν ούτε εκείνη καταλάβαινε και εσύ απορούσες πως γίνεται ..
Πες του ότι καταλαβαίνεις,πες του ότι ξέρεις.Δεν θα καταλάβεις και έχεις σίγουρα ξεχάσει!
Το ξέρω..
Όμως μην του το πεις.Κουβέντα μην πεις. Πάντα θα τον καταλαβαίνεις και πάντα θα λύνεις τις εξισώσεις στο μυαλό του γιατί είσαι η μαμά του.

 

Μην ακούς τίποτα τις ώρες της οργής και κλείσε τα αυτιά σου. Σε λιγότερο από όσο υπολογίζεις θα του περάσει.Θα γυρίσει να σου δώσει ένα φιλί στο μάγουλο και θα φύγει. Με σώμα άντρα και ψυχή μικρού παιδιού.
Μην ξεχάσεις..
Του είναι αβάσταχτο που έξω είναι ένας γοητευτικός νεαρός ενώ μόλις φτάνει σπίτι γίνεται το μωρό σου.

Μάθε τον.. Ανίχνευσε τον με αγάπη και αφοσίωση, όχι απειλητικά. Μην σε καταλάβει να κάνεις την γκεστάπο. Να κάνεις απλά το πιο δύσκολο. Να είσαι πλάι του. Ούτε πίσω του ούτε μπροστά του.

Μην ξεχνάς ποτέ να τον φιλάς όταν κοιμάται..
Όσο χρόνων και να πάει, όσο και να μεγαλώνει είναι η μοναδική στιγμή που σε αφήνει να τον χαϊδέψεις όπως όταν ήταν μικρός και να του δώσεις ένα ζουμερό φιλί στο μάγουλο.
Και να σου πω ένα μυστικό;
Το καταλαβαίνει πάντα μέσα στον ύπνο του.
Αλλά είναι η μόνη στιγμή της μέρας που έχει το άλλοθι του ακλόνητο. Κοιμάται και θα το απολαύσει.

"Η εφηβεία είναι ένα τέρας που γεννιέται μέσα του και παλεύει να νικήσει. Κατανόησε τον και μείνε δίπλα του"

Με πληροφορίες από loveletters.gr

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα

Close