Η κύηση στην εφηβεία:Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν- Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Πολλές φορές οι γονείς καλούνται να μιλήσουν στα παιδιά τους για την ερωτική πράξη και για τον κίνδυνο του να μένει έγκυος μια κοπέλα που διανύει την εφηβεία. Οι γνώσεις μας όμως πάνω σε αυτό το θέμα, είναι απολύτως λογικό να έχουν κάποια κενά.

Κενά που ο Δρ. Γεράσιμος Αρσένης Δρ. Γεράσιμος Αρσένης, Μαιευτήρας – Ενδοσκοπικός Χειρουργός – Γυναικολόγος, Συνεργάτης & Επιμελητής του Μαιευτηρίου Μητέρα, πήρε την πρωτοβουλία να μας “καλύψει”  εξηγώντας  τους κινδύνους και τις σημαντικότερες επιπλοκές που μπορεί να υποστεί μια έφηβη κοπέλα η οποία έμεινε έγκυος όσο είναι ακόμη έφηβη στο Υγείαonline.gr.

Ο Δρ. Γεράσιμος Αρσένης, Μαιευτήρας – Ενδοσκοπικός Χειρουργός – Γυναικολόγος, Συνεργάτης & Επιμελητής του Μαιευτηρίου Μητέρα, εξηγεί, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές που παρατηρούνται κατά την κύηση, σε μια έφηβη κοπέλα.

Περίπου 1 στους 3 με 4 έφηβους είναι ήδη σεκσουαλικά ενεργός. Είναι επίσης δυσάρεστο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς δεν χρησιμοποιεί καμιά ή χρησιμοποιεί αναποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης. Οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στις 10 έφηβες, στις αναπτυγμένες χώρες, θα έχει μια τουλάχιστον απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη.

 

Οι κύριοι λόγοι για τη συχνή εμφάνιση των ανεπιθύμητων κυήσεων στην εφηβεία είναι:

• Η μη-χρήση αντισύλληψης • Η έλλειψη ενημέρωσης • Η αυξημένη σεκσουαλική δραστηριότητα • Η αυξημένη γονιμότητα στην ηλικία αυτή Οι κυήσεις στην ηλικία αυτή αποτελούν κυήσεις υψηλού κινδύνου

Η κύηση στην εφηβεία:Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν- Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Κυριότερα αίτια για την αύξηση των κινδύνων είναι:

• Η ανωριμότητα του γεννητικού συστήματος • Οι κακές διατροφικές συνήθειες των εφήβων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες διαιτητικές απαιτήσεις μιας εγκυμοσύνης • Η συναισθηματική ανωριμότητα • Η χρήση καπνού, αλkοόλ και ναρkωτικών • Η κακή κατάσταση της υγείας των εφήβων πριν την εγκυμοσύνη • Η έντονη ψυχολογική επιβάρυνση Το ίδιο το σώμα της εφήβου, που ακόμα διαπλάθεται, έχει ήδη αυξημένες ανάγκες για τη λήψη πρωτεϊνών, ασβεστίου, βιταμινών και θερμίδων. Είναι αμφίβολο κατά πόσο η διατροφή μιας εφήβου θα μπορέσει να στηρίξει την ανάπτυξη τόσο της ίδιας όσο και του εμβρύου.

Συχνά η ιατρική παρακολούθηση είναι ανεπαρκής, καθώς πολλές έφηβες, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, χαρακτηρίζονται από έλλειψη της πειθαρχίας και της υπευθυνότητας, που απαιτεί μια εγκυμοσύνη. Επιπλέον, πολλές από αυτές αρνούνται να διακόψουν το κάπνισμα.

Ο τοκετός στις έφηβες μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερους τραυματισμούς του κόλπου και του αιδοίου, λόγω της ανωριμότητας των ιστών.

Η ψυχολογική πίεση από το οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον αποτελεί επίσης ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι σημαντικότερες επιπλοκές που παρατηρούνται κατά την κύηση στην εφηβεία επηρεάζουν σημαντικά τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και είναι:

• Αναιμία

• Αυξημένη αρτηριακή πίεση

• Χαμηλό βάρος εμβρύου

Πρόωρος τοκετός Δρ. Γεράσιμος Αρσένης
Μαιευτήρας – Ενδοσκοπικός Χειρουργός – Γυναικολόγος
Συνεργάτης & Επιμελητής του Μαιευτηρίου Μητέρα
www.dr-arsenis.gr

Πληροφορίες από ygeiaonline.gr

Photo via fsaludintegral.org

Close