η-πιο-σωστή ώρα-για-να-κάνεις-παρατήρηση-στο-παιδί-είναι-στο-μπάνιο-

Για να γίνει αντιληπτή μία παρατήρηση, δεν μετράει μόνο ο τρόπος που θα την κάνεις στο παιδί αλλά και ο χώρος ή ο χρόνος. Οι ειδικοί, συμβουλεύουν πως η πιο σωστή στιγμή για να κάνεις μία παρατήρηση στο παιδί, είναι ενώ το κάνεις μπάνιο και θα σας εξηγήσουμε τι εννοούν.

Το μπάνιο για μικρούς και μεγάλους είναι μία χαλαρωτική στιγμή. Φαίνεται, πως μέσα σε αυτήν την…χαλάρωση, οι ειδικοί προτείνουν πως είναι η πιο σωστή στιγμή για να κάνεις μία παρατήρηση στο παιδί, ακόμη κι αν αυτή η παρατήρηση δεν αφορά το μπάνιο του.

Γιατί όμως οι ειδικοί προτείνουν κάτι τέτοιο; Το μπάνιο δεν είναι ο χώρος που το παιδί πρέπει να χαλαρώνει, χωρίς επιπλήξεις και παρατηρήσεις; Στο σημερινό άρθρο θα σας εξηγήσουμε ακριβώς τι θέλουν να πουν και μία δοκιμή μπορεί και να σας πείσει. Διαβάστε παρακάτω: 

Όταν κάνεις παρατήρηση σε ένα παιδί την στιγμή που βρίσκεστε και οι δύο σε ένταση έχει αρνητικές συνέπειες

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο το μπάνιο για μικρούς και μεγάλους είναι η πιο χαλαρωτική στιγμή της ημέρας. Ακόμη κι αν το παιδί δεν θέλει να κάνει μπάνιο, όταν πέσει το ζεστό νεράκι πάνω του και νιώσει την ένταση να φεύγει, χαλαρώνει.

Οι ειδικοί λοιπόν προτείνουν πως πάνω σε έναν καυγά σας με το παιδί, καλό θα ήταν να μην δώσετε συνέχεια, όσο γίνεται εκείνη την στιγμή, αλλά να περιμένετε λίγη ώρα μέχρι να το κάνετε μπάνιο.

Θα έχει περάσει ένα χρονικό περιθώριο που θα σας έχει ηρεμήσει και τους δύο και κατά την διάρκεια του ντους, θα έχει ηρεμήσει ακόμη πιο πολύ οπότε θα σας ακούσει και με μεγαλύτερη προσοχή. Θα συνεργαστεί πιο εύκολα και το μπάνιο θα σας φέρει ακόμη πιο κοντά, αφού είναι η στιγμή που το φροντίζετε.

Κατά την διάρκεια του μπάνιου δεν υπάρχουν περισπασμοί

Μερικές φορές το παιδί δείχνει να σας αγνοεί, όχι επειδή το θέλει, αλλά επειδή δεν είναι ακριβώς συγκεντρωμένο σε εσάς. Κατά την διάρκεια του μπάνιου όμως δεν υπάρχει ο μπαμπάς, που κάτι φτιάχνει και του αποσπά την προσοχή, η αναμμένη τηλεόραση ή οι φίλοι του που το φωνάζουν.

Δείτε ακόμα “Μην αγχώνεσαι, η προσπάθεια μετράει”: Μήπως δεν φτάνει;

Είστε μόνο εσείς και αυτό, και αυτή η διαδικασία βοηθάει το παιδί να συγκεντρωθεί ακριβώς σε αυτό που του εξηγείτε. Έτσι αν θέλετε το παιδί σας να ακούσει με προσοχή τις συμβουλές σας, το μπάνιο είναι μία καλή στιγμή.

η-πιο-σωστή ώρα-για-να-κάνεις-παρατήρηση-στο-παιδί-είναι-στο-μπάνιο-

© lechatnoir / E+ / Getty Images, © Ketut Subiyanto / Pexels

Το μπάνιο προσφέρει γνωστικά και συναισθηματικά οφέλη για το παιδί σας

Το μπάνιο όπως και για τους μεγάλους, έτσι και για τους μικρούς λειτουργεί πολύ θετικά στο σώμα και στο μυαλό τους. Το παιδί μαθαίνει καλύτερα το σώμα του, μαθαίνει πως να πλένεται και παράλληλα, με το ζεστό νερό, μειώνονται οι καρδιακοί του παλμοί και φεύγει το στρες. Χωρίς ένταση και στρες έχει πιο καθαρό μυαλό να σας ακούσει.

Επωφεληθείτε από την χαλαρωτική επίδραση του μπάνιου για να ζητήσετε από το παιδί σας να μοιραστεί τα συναισθήματά του

Μέρος της δημιουργίας ενός ασφαλούς χώρου είναι να δίνετε στο παιδί σας την ευκαιρία να εξηγήσει και να μοιραστεί τις σκέψεις του. Είναι σημαντικό να τα ρωτήσετε τι προσπαθούσαν να κάνουν ή τι ένιωθαν εκείνη τη στιγμή.

Οι γονείς μπορούν να ολοκληρώσουν τη συζήτηση επικυρώνοντας τα συναισθήματα του παιδιού τους και υπενθυμίζοντάς τους να μην επαναλάβουν αυτό το είδος συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες μπορούν να πουν: «Τώρα καταλαβαίνω γιατί έφυγες, αλλά πρέπει να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να το κάνεις αυτό».

η-πιο-σωστή ώρα-για-να-κάνεις-παρατήρηση-στο-παιδί-είναι-στο-μπάνιο-

© Depositphotos.com, © Sergii Sobolevskyi / Shutterstock.com

Είναι επίσης σημαντικό για τους γονείς να χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο με σύνεση

Φυσικά το μπάνιο δεν πρέπει να συνδεθεί στο μυαλό του παιδιού με “την ώρα της επίπληξης”. Αυτό θα το πετύχετε μόνο αν χρησιμοποιείτε την συγκεκριμένη τεχνική σε πολύ ιδιαίτερες περιστάσεις. Για παράδειγμα, σε έναν μεγάλο καυγά ή σε ένα πολύ άσχημο ξέσπασμά του, ή αν κάνει κάποια μεγάλη ζαβολιά.

Μπόνους: Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να φτιάξετε την τέλεια ατμόσφαιρα για το παιδί κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

Προγραμματίστε το μπάνιο του παιδιού σε μία στιγμή της ημέρας όπου το παιδί είναι ήρεμο, ξεκούραστο και δεν πεινάει. Πειραματιστείτε με διαφορετικές θερμοκρασίες νερού και δείτε ποια απολαμβάνει περισσότερο το παιδί σας.

Δείτε ακόμα Πως να προστατέψουμε τα παιδιά από Παιδόφιλους και Παιδεραστές

Εάν το δωμάτιο είναι πολύ κρύο, προσπαθήστε να το κάνετε πιο άνετο χρησιμοποιώντας μια θερμάστρα. Δοκιμάστε να βάλετε μουσική υπόκρουση για να δείτε αν σας βοηθά να κάνετε το μπάνιο πιο χαλαρωτικό. Ενσωματώστε μερικά διασκεδαστικά πράγματα για το παιδί σας, όπως φυσαλίδες και παιχνίδια, και αφήστε το να παίξει με το νερό.

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close