Είναι σωστό να γαργαλάμε τα παιδιά μας;

Φαντάσου οτι η κόρη σου έρχεται από το σχολείο και σου λέει οτι ένα άλλο παιδί την έσπρωξε κάτω και την γαργαλούσε και αυτή τον παρακαλούσε να σταματήσει και όσο περισσότερο φώναζε για να σταματήσει το αγόρι συνέχισε να το κάνει αυτό περισσότερο. Και το χειρότερο από όλα; Όση ώρα το το έκανε αυτό το αγόρι στη κόρη σου, αυτός γελούσε, το ίδιο και όσα παιδιά παρακολουθούσαν αυτό να συμβαίνει.

Έτσι γέλασε και η κόρη σου, αλλά δεν το έκανε επειδή το ήθελε, πραγματικά. Μάλλον, ήταν μια αντανακλαστική αντίδραση. Αλλά στο τέλος, ενώ το αγόρι , συνέχιζε να την σπρώχνει η κόρη σου, έβαλε τα κλάματα και δεν μπορούσε να πάρει αέρα. Φοβήθηκε τόσο πολύ που έβρεξε το παντελόνι της. Η κόρη σου, γαργαλίθηκε.. Σου φαίνεται σωστό αυτό; Με τίποτα! Γιατί λοιπόν είναι ΕΝΤΑΞΕΙ να «γαργαλάτε» το παιδί σας και να το ονομάζετε αυτό διασκέδαση; Λοιπόν, στην πραγματικότητα, δεν είναι.

Δείτε ακόμη: Το μυστικό για ήρεμα, χαρούμενα παιδιά

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια γραμμή εδώ. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα σε ένα παιδί που γαργαλιέται απαλά με αγάπη, με γνώση από το γονέα χωρίς να φτάνουν να γαργαλάνε το παιδί εκτός ελέγχου. Στην πραγματικότητα, μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το γαργάλημα μπορεί να είναι μια ασφαλής σωματική εμπειρία ένωσης για ένα γονέα και ένα παιδί. Έχω, επίσης, φίλους που αναφέρουν ότι  αρέσει στα μικρά παιδιά τους να τα γαργαλάνε και το θεωρούν παιχνίδι. Αλλά τα παιδιά είναι αυτά που πρέπει να βάζουν τα όρια και να σου πουν πότε πρέπει να σταματήσεις. Τα μικρά παιδιά είναι πλήρως υπεύθυνα για ό, τι συμβαίνει στο σώμα τους, όπως θα έπρεπε να είναι.

Τα παιδιά είναι αυτά που πρέπει να βάζουν τα όρια και να σου πουν πότε πρέπει να σταματήσεις το γαργάλημα.

Αυτή η διασκέδαση- αγάπης είναι πολύ διαφορετική όταν γίνεται από το γονέα αλλά ο θείος, ο ξάδερφος,ο αδελφός ή ο φίλος χαίρονται να βλέπουν το παιδί όταν το γαργαλάνε, που για αυτό κάποιες φορές αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν αγώνα… Σε εκείνο το σημείο, η λέξη γαργάλημα είναι ακριβώς ένας ευφημισμός για την κυριαρχία και την κακοποίηση. Και το γέλιο, που το παιδί εκπέμπει ανεξέλεγκτα, με κάποιο τρόπο νιώθουν οτι το εγκρίνει. Λένε, ”Κοίτα πως γελάει! Πρέπει να του αρέσει πολύ”.

Δείτε ακόμη: Τι θα συνέβαινε εάν οι γονείς συμπεριφέρονταν σαν παιδιά

Αν δεν έχετε ιδέα για τι  πράγμα μιλάω τότε πιθανότατα ποτέ στην δεν έχετε νιώσει αυτού του είδους το γαρλάλημα. Ποτέ δεν ήσασταν κάτω από τη κουβέρτα, ενώ τα μεγαλύτερα ξαδέρφια σας, σας γαργαλάγανε και εσείς νιώθατε οτι δεν μπορείτε να πάρετε ανάσα. Ποτέ δεν ήρθε ο αδελφός σας, με τα δάχτυλα του να βρίσκονται κάτω από τις μασχάλες σας, αφήνοντας σας με κομμένη την ανάσα και, τελικά, να γεμίζετε με δάκρυα στα μάτια.

Το θεωρείτε απλή διασκέδαση; Δε νομίζω.

Στις περισσότερες επιθετικές μορφές του , το γαργάλημα είναι μια μορφή βασανιστηρίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, που το άτομο γαργαλιέται επιθετικά δεν το διασκεδάζει.

Εάν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι, η Google μπορεί να σας δείξει πως οι Ναζοί δεσμοφύλακες γαργαλούσαν τους κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, άλλοι πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει το γαργαλητό ως μια μορφή ακραίων βασανιστηρίων.

Δείτε ακόμη: Πόσο σημαντική είναι η διδασκαλία της ενσυναίσθησης στα παιδιά μας

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να παίξετε με τα παιδιά σας και να έρθετε πιο κοντά, αλλά τα παιδιά σας πάντα πρέπει να υπάρχουν όρια.

Αλλά, αν ποτέ δω μια μεγάλη γυναίκα καλοπροαίρετα να πάει να γαργαλίσει το παιδί μου, θα την σταματήσω αμέσως. Παρόλου που αυτή θα έλεγε ΄΄Έίναι απλά ένα μικρό γαργάλημα.

Εντάξει δεν διαφωνώ. Αλλά, είναι εύκολο να ξεπεράσουμε  τη γραμμή και από το παιχνιδιάρικο να πάμε στο βλαβερό. Και δεδομένου ότι κάθε παιδί έχει μια διαφορετική απάντηση σχετικά με το γαργάλημα, καλό είναι να μην το κάνουμε καθόλου.

Η κόρη μου έχει γαργαληθεί επιθετικά και αναφέρει είναι κάτι το οποίο μισεί, όπως νιώθουν και τα περισσότερα παιδιά για αυτό. Στην πραγματικότητα, ρωτήστε τα παιδιά σας πώς αισθάνονται γι ‘αυτό. Λογικά θα σας απαντήσουν, οτι δεν τους αρέσει να γαργαλιούνται από ένα μεγαλύτερο άτομο και να νιώθουν οτι αυτό που γίνεται είναι εκτός ελέγχου. Οπότε πριν ξαναγαργαλίσουμε τα παιδιά μας πρέπει να το σκεφτούμε έτσι δεν είναι;

Πηγή: mom.me
Close