Κάντε απλή υπόθεση το τάϊσμα του παιδιού σας με αυτές τις απλές συμβουλές

Όλοι εμείς οι γονείς δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε κάθε φορά αν το παιδί μας τρώει καλά και έτσι κάθε φορά που έρχεται η ώρα του φαγητού αγανακτούμε. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το πραγματικό πρόβλημα που το παιδί σας δεν τρώει καλά μπορεί να είστε εσείς;;;

Πολλές φορές ακούμε ιστορίες από πολλούς γονείς οτι τα παιδιά τους τρώνε όλο το φαγητό τους και τα λαχανικά και τα φρούτα που τους βάζουν στο πιάτο. Εμείς από τη άλλη, που τα παιδιά μας αγγίζουν ίσα ίσα το φαγητό μας ακούγοντας όλα αυτά, νιώθουμε ακόμη πιο άσχημα για το θέμα της διατροφή των μικρών μας. Αν λοιπόν ανήκετε και εσείς όπως οι περισσότεροι γονείς στη κατηγορία που πασχίζετε για να φάει το παιδί σας δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν απίστευτα. Μέσα από αυτές τις συμβουλές, θα δείτε οτι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι μια μικρή αλλαγή στάσης ή προσέγγισης στον τρόπο που ταΐζετε το παιδί σας.

Δείτε ακόμη: Ο σωστός τρόπος να επιβραβεύετε τα παιδιά

1. Κάντε το παιδί σας να αισθανθεί οτι ανήκει στην οικογένεια, είναι μέρος της

6-kolpa-gia-na-faei-to-paidi-sas-1_photo credit:sigmalive

Τώρα θα λέτε τι σας λέω;;; Πως γίνεται το παιδί σας να μην ανήκει και να μην είναι ένα σημαντικό μέρος στην οικογένεια σας;; Δεν εννοώ αυτό ακριβώς που καταλάβατε. Δεν μιλάω για την παραδοσιακή έννοια του όρου. Μιλάω για την ώρα που βρίσκεστε στο τραπέζι.

Συχνά διαθέτετε  ξεχωριστό χρόνο για να ταΐσετε το παιδί σας, επειδή το θεωρείτε πιο εύκολο, με λιγότερη ταλαιπωρία ή οτι το παιδί σας έτσι είναι θα πιο ήρεμο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο να φάει στην ουσία το παιδί σας. Αν αρχίζετε να βάζετε και το μικρό σας μαζί με όλη την οικογένεια την ώρα που τρώτε, τότε και το παιδί σας , καθώς θα σας βλέπει να τρώτε όλοι μαζί θα αρχίσει και αυτό με τη σειρά του να νιώθει πιο οικεία με το φαγητό του.

Μπορεί αυτό που σας λέω να σας φαίνεται εντελώς εξωπραγματικό, αλλά είναι ανάγκη να βάζετε το παιδί σας να τρώει με όλη την οικογένεια όσο πιο συχνά μπορείτε. Θα δείτε πόσα οφέλη θα σας φέρει αυτό στο μέλλον. Έτσι, πριν από οτιδήποτε άλλο, ξεκινήστε να φέρνετε το παιδί σας την ώρα του φαγητού μαζί σας είτε στα πόδια σας, είστε σε δικό του καρεκλάκι προκειμένου να συμφιλιώνεται με αυτή την ιδέα.

 

2. Αρχίστε να μοιράζεστε το φαγητό σας με το παιδί σας

6-kolpa-gia-na-faei-to-paidi-sas-2_photo credit:life2day

Όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε οτι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε το παιδί μας δίπλα μας όση ώρα τρώμε και επίσης να μάθουμε να μοιραζόμαστε μαζί του το φαγητό. Πολλοί από εμάς έχουμε τη τάση να μαγειρεύουμε το φαγητό χωρίς να είναι μπροστά το παιδί μας ή και να του φτιάχνουμε διαφορετικό φαγητό από αυτό που εμείς θα φάμε. Αν και το να μαγειρεύετε διαφορετικά πράγματα για το μικρό μας είναι πολύ καλό, καθώς τα παιδιά μας έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Έτσι, το να μοιραζόμαστε το φαγητό με αυτά είναι πολύ σημαντικό, είτε αυτό είναι το δικό μας  ή το να τρώμε από το δικό τους, καθώς εξομαλύνει τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού.

Έτσι προσπαθήστε να μάθετε να μοιράζεστε και να ανταλλάσσετε το φαγητό με το παιδιά σας προκειμένου να τρώνε καλύτερα. Μόνο και μόνο η δοκιμή του φαγητού του από εσάς μπορεί να του δώσει ώθηση να φάει παραπάνω. Το παιδί σας μπορεί να τρώει μετά από αυτό με μεγαλύτερη ευχαρίστηση και εσείς πλέον δεν θα αγανακτείτε για να το ταϊσεται. Τα παιδιά είναι σημαντικό να αισθάνονται οτι αυτό που κάνουν είναι φυσιολογικό, οπότε όταν σας βλέπουν να το κάνετε ενθαρρύνονται και γίνεστε για αυτά το καλό παράδειγμα.

Δείτε ακόμη:Ένα στα τέσσερα παιδιά είναι υπέρβαρα. Δείτε τα προβήματα της παιδικής παχυσαρκίας

 

3. Μιλήστε με το παιδί σας για το φαγητό

6-kolpa-gia-na-faei-to-paidi-sas-3_photo credit:care24

Αυτή η συμβουλή συνδέεται με τις άλλες 2 παραπάνω. Λέτε στο παιδί σας τι τρώει;; και πόσο καλό είναι αυτό το φαγητό για αυτό;; Πολλοί από εσάς μπορεί ήδη να το κάνετε αυτό, αλλά αν κάνετε  μια συνειδητή προσπάθεια να λέτε και να λέτε για τα τρόφιμα στα παιδιά σας, στο τέλος το πιο πιθανό είναι να τα φάνε. Θα πρέπει να ασχοληθείτε λοιπόν με το φαγητό των μικρών σας να τους λέτε τα ονόματα των διαφόρων τροφίμων, να τους λέτε αν αυτό που θα φάνε είναι ζεστό ή κρύο ή απλά μιλήστε για το φαγητό και τα οφέλη του.

Αρχίστε να του λέτε διάφορες ιστορίες για το φαγητό τους..Πείτε τους ότι θα τους κάνει μεγάλους και δυνατούς, και κάνοντας τα έτσι να τρώνε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Ωστόσο αν τα παιδιά σας  δεν είναι σε μια ηλικία όπου καταλαβαίνουν, μπορεί ακόμα να είναι αποτελεσματικό αυτό και να καταστούν πιο πιθανό να φάνε ακόμη και να το απολαμβάνουν. Έτσι αν ετοιμάζετε ένα φαγητό πάρτε τα κοντά σας και μιλήστε τους γι αυτό το φαγητό προκειμένου να τα κάνετε να ενδιαφερθούν γι αυτό. Αυτός θα δείτε είναι ένας αποτελεσματικότατος τρόπος για να κάνετε τα μικρά σας να φάνε.

 

4. Βάλτε μαζί με το φαγητό τους και μικρές μερίδες από φαγητά που δεν συμπαθούν

Child Eating A Meal; Shutterstock ID 174196439; PO: picky-eaters-psychological-problems-today-health-tease-150731; Client: TODAY digital

photo credit: today

Αυτό είναι ένα τέλειο κολπάκι για όταν το παιδί σας δεν τρώει ένα είδος τροφίμων, όπως τα λαχανικά ή το κρέας. Μπορείτε να προσθέσετε μερικά κομμάτια στο πιάτο τους κάθε μέρα αλλά να προσέξετε να μην τα πιέζετε να τα φάνε. Ακόμα κι αν το παιδί σας αγνοεί αυτά τα κομματάκια του καρότου ή του χοιρινού, εάν επιμείνετε κάποια στιγμή θα τα φάνε. Μην ξεχνάτε ο επιμένων νικά!!!!

Δείτε ακόμη: Μπιμπερό, πιπίλα και παραμόρφωση παιδικού προσώπου

5. Δώστε στο παιδί σας ένα κουτάλι

6-kolpa-gia-na-faei-to-paidi-sas-5_photo credit:paidiatros

Πολλοί γονείς πιστεύουμε οτι ένα παιδί πρέπει να έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να του δώσουμε να κρατήσει ένα μαχαιροπίρουνο για να φάει μόνο του. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα δώσετε στο παιδί σας ένα κουτάλι, τόσο πιο γρήγορα θα συνηθίσει στην ιδέα. Είτε αρχίσει να τρώει με αυτό ή όχι, απλά δώστε του να  κρατά απλά ένα  κουτάλι προκειμένου να συνηθίσει το αντικείμενο και να μην του φαίνεται άγνωστο όταν του το δώσετε την πρώτη φορά για να το χρησιμοποιήσει. Αξίζει λοιπόν να επιχειρήσετε να του δώσετε ένα πιατάκι πλαστικό και ένα κουτάλι από πολύ νωρίς έτσι ώστε να συνηθίζει. Η μετάβαση θα δείτε, για να αρχίζει να τρώει μόνο του θα γίνει ακόμη πιο γρήγορα.

6. Συνδέστε την ώρα του φαγητού με ένα χαρούμενο περιβάλλον

6-kolpa-gia-na-faei-to-paidi-sas-6_photo credit:nextdeal

Πολλοί γονείς ξεχνάνε οτι πολλές φορές το άγχος τους και η όλη η στάση τους είναι υπαίτιες στο γεγονός οτι το παιδί δεν τρώει. Εάν έχετε ένα χαρούμενο και φιλόξενο περιβάλλον κατά την ώρα του φαγητού, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο με το παιδί σας θα τρώει το φαγητό του. Όταν ταΐζετε το παιδί σας να είστε χαμογελαστοί και να έχετε μια θετική ατμόσφαιρα. Χαλαρώστε τα παιδιά σας, και κάντε τα να αισθάνονται άνετα κατά τη διάρκεια ολόκληρου του γεύματος. Πραγματικά θα δείτε απίστευτα αποτελέσματα.

Ελπίζω ότι αυτές οι χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν αρκετά. Το πιο σημαντικό συστατικό σε όλες αυτές τις συμβουλές είναι η υπομονή. Μην τα παρατήσετε. Θα έχετε πάντα σκαμπανεβάσματα, ωστόσο μην ξεχνάτε πάντα να χαμογελάτε και να ενθαρρύνετε τα μικρά σας.

Close