Η έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας, άλλαξε τα δεδομένα! Είμαστε ένας λαός που έχει μάθει να βγαίνει και να γλεντάει ακόμη και τις καθημερινές. Ξαφνικά, για να μην πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα, οι Έλληνες αναγκάστηκαν να μείνουν μέσα στα σπίτια τους.
Αρχικά με τη μορφή εθελούσιας καραντίνας και στη συνέχεια, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πλέον, όσοι θέλουν να μετακινηθούν θα πρέπει να έχουν πολύ σοβαρό λόγο για να το κάνουν και πρέπει να στείλουν γραπτό μήνυμα στους αρμόδιους ή να έχουν μαζί τους μια υπεύθυνη δήλωση.
Η διαδικασία του εγκλεισμού είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος διότι δεν έχουμε συνηθίσει να μας απαγορεύουν να βγαίνουμε από το σπίτι μας. Αυτό που βιώνουμε εδώ και ένα μήνα περίπου, υπάρχουν γενιές που δεν το έχουν βιώσει ποτέ ξανά στο παρελθόν.
Ενήλικοι διαμαρτύρονται μέσα από τα social media λέγοντας ότι αυτά τα μέτρα είναι υπερβολικά αυστηρά. Άλλοι, καταλαβαίνουν ότι είναι αναγκαία αλλά και πάλι τους είναι υπερβολικά δύσκολο να τα τηρήσουν χωρίς να έχουν ψυχολογικές μεταπτώσεις.
Ακόμη κι αν ανήκεις στη κατηγορία των ανθρώπων, που τους αρέσει να απολαμβάνουν τον χρόνο τους μέσα στο σπίτι, υπάρχει σημαντική διαφορά να το κάνεις επειδή το θες από το να το κάνεις επειδή κάποιος στο επιβάλλει. Αν λοιπόν για έναν ενήλικο είναι μια φορά δύσκολο το να μείνει στο σπίτι υποχρεωτικά για έναν έφηβο είναι βασανιστικό.
Η εφηβεία, είναι η ηλικία της επανάστασης. Οι έφηβοι, ξεκινούν να μπαίνουν σιγά – σιγά στον κόσμο των μεγάλων και προσπαθούν να αλλάξουν αυτά που τους φαίνονται λάθος. Είναι η κατάλληλη ηλικία για να φέρει την αλλαγή στη κοινωνία μας. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι οι έφηβοι θα έπρεπε ακούγονται περισσότερο.
Μερικές φορές πάλι, οι έφηβοι επαναστατούν χωρίς λόγο. Δεν τους αρέσει τίποτα και άμα τους ρωτήσεις τι εναλλακτικές έχουν να προτείνουν, κολλάει το μυαλό τους και εκνευρίζονται ακόμη περισσότερο. Όπως καταλαβαίνετε, η εφηβεία είτε δικαιολογημένα είτε όχι, είναι η πιο επαναστατική περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου.
Επίσης κατά τη διάρκεια της εφηβείας το συναίσθημα παίζει πρωταρχικό ρόλο. Οι πρώτες αγάπες και οι πρώτες ουσιαστικές φιλίες κάνουν την εμφάνισή τους. Οι έφηβοι, δίνουν περισσότερη βάση στους φίλους και στους συντρόφους τους, από ότι στην οικογένειά τους.
Θέλουν να περνούν όσο περισσότερο χρόνο γίνεται σε βόλτες με τους φίλους και αυτούς που τους έκλεψαν την καρδιά, παρά με τα αδέρφια και τους γονείς τους στο σπίτι.
Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο δύσκολο είναι για έναν έφηβο, να μείνει μέσα στο σπίτι υποχρεωτικά. Δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν άλλωστε, που προσπαθήσατε να τον πείσετε να μείνει σπίτι για να διαβάσει ή σαν ποινή των πράξεων του, επειδή δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του και η συζήτηση κατέληξε σε μεγάλους καυγάδες.
Όταν εσείς απαγορεύετε σε έναν έφηβο να βγει από το σπίτι, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι στο χέρι σας. Μπορείτε να πατήσετε πόδι και να μην κάνετε πίσω ή μπορείτε να διαπραγματευτείτε τους όρους. Όταν το κράτος απαγορεύει σε έναν έφηβο να βγει από το σπίτι, τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα.
Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα άρθρο για να σας δώσουμε εναλλακτικές, να κάνετε έναν έφηβο να μείνει στο σπίτι χωρίς να το τρομοκρατήσετε ή να καταλήξετε να μαλώνετε χωρίς σταματημό! Δείτε τις δικές μας εναλλακτικές παρακάτω:
Εξηγήστε του τη σοβαρότητα της κατάστασης
Οι παιδαγωγοί και οι ψυχολόγοι μας συμβουλεύουν εδώ και χρόνια ότι τα παιδιά ακόμη και από την προσχολική ηλικία, είναι σε θέση να αντιληφθούν τα προβλήματα των μεγάλων. Βέβαια ο τρόπος που θα τους τα εξηγήσεις πρέπει να είναι διαφορετικός. Παρόλα αυτά, έχουν κατανόηση.
Είναι αυτονόητο λοιπόν, ότι οι έφηβοι είναι σε θέση να αντιληφθούν τα προβλήματα της κοινωνίας, αφού οι ίδιοι σε πολλές περιπτώσεις προβληματίζονται σχετικά με αυτή, πολύ περισσότερο από ότι οι ενήλικες.
Εξηγήστε τους λοιπόν το ζήτημα του κορονοϊού. Πείτε τους πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο νέος ιός και πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Φέρτε τους ως παράδειγμα συγγενείς όπως τον παππού και την γιαγιά τους.
Δείξτε τους επιστημονικά video στο διαδίκτυο έτσι ώστε να αντιληφθούν ακόμη περισσότερο τη σοβαρότητα της κατάστασης. Είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι τέτοιου είδους συζητήσεις πρέπει να γίνονται σε ήρεμο τόνο. Μην προσπαθήσετε να του επιβληθείτε. Αντιμετωπίστε τον σαν μεγάλο.
Μην προσπαθήσετε να τον τρομοκρατήσετε
Εξηγήστε του τη σοβαρότητα της κατάστασης χωρίς να προσπαθήσετε να του κάνετε ψυχολογικό πόλεμο. Η εφηβεία είναι μια πολύ δύσκολη ηλικιακή φάση για τη ζωή ενός ανθρώπου και η ψυχολογία των εφήβων αποτελείται από πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις.
Στην ουσία δεν θέλουμε να τον χειραγωγήσουμε αλλά να του δώσουμε να καταλάβει ότι το να μείνουμε σπίτι είναι πρωτίστης σημασίας και γίνεται πάντα για το γενικότερο καλό.
Άλλωστε, ένας έφηβος είναι σε θέση να αντιληφθεί πότε οι γονείς του τα…παρά λένε. Μπορεί λοιπόν να ξεσπάσει καυγάς στην υποψία, ότι προσπαθείτε να τον τρομοκρατήσετε, για να περάσει το δικό σας.
Ακούστε τους προβληματισμούς του
Οι έφηβοι έχουν άποψη και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί να είναι πολύ πιο σωστή από την άποψη των ενηλίκων. Βρίσκονται σε μια ηλικία, όπου προσπαθούν να κάνουν το κόσμο τους καλύτερο και να ξεχωρίσουν από τις μάζες.
Είναι λοιπόν πολύ λογικό το έφηβο παιδί σας να έχει ενημερωθεί περισσότερο σχετικά με τον κορονοϊό και να έχει μερικές απόψεις που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί. Επίσης πολλές φορές, μπορεί να αντιπαρατεθεί στην σημαντικότητα του να μείνουμε σπίτι, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα.
Εσείς πρέπει να ακούσετε με προσοχή αυτά που έχει να σας πει και να απαντήσετε στα επιχειρήματα του με δικά σας τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Μην φοβηθείτε να παραδεχτείτε ότι έχει δίκιο σε μερικά πράγματα και προσπαθήστε να μη φοράτε παρωπίδες.
Οργανώστε κοινές δραστηριότητες
Όσο κι αν του αρέσει να παίζει με τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή ή το Play Station η μοναξιά πολλές φορές θα είναι ανυπόφορη γι’ αυτόν. Μη φοβηθείτε να κάνετε ομαδικές δραστηριότητες μαζί. Δείτε την αγαπημένη του ταινία και παίξτε μαζί στο Play Station ή στον υπολογιστή.
Προσπαθήστε να δείξετε ενδιαφέρον για τα δικά του ενδιαφέροντα και μην φοβηθείτε να λάβετε μέρος σε αυτά, ακόμη κι αν δεν είχατε επαφή με τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα μέχρι τώρα.
Διαμορφώστε ένα κοινό πρόγραμμα
Μπορεί να μένετε σπίτι, όμως οι υποχρεώσεις του δεν πρέπει να παραγκωνιστούν. Υπενθυμίστε του ότι το σχολείο μπορεί να είναι κλειστό, όμως κάποια στιγμή θα ξανά ανοίξει. Βέβαια η διδασκαλία εξ’ αποστάσεως έρχεται να λύσει το πρόβλημα του μαθήματος.
Παρόλα αυτά, μπορεί ο έφηβος να νιώσει ότι φεύγει από το πρόγραμμά του ακόμη κι έτσι. Εσείς πρέπει να είστε εκεί για να τον βάλετε σε μία σειρά. Το διάβασμα των μαθημάτων μπορεί να τον απασχολήσει δημιουργικά μερικές ώρες της ημέρας.
Αφήστε τον να σας μιλήσει για τα συναισθήματα του
Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του, σίγουρα σκέφτεται φίλους που του λείπουν πολύ. Ανασφάλειες ξεκινούν να εκδηλώνονται αφού πιστεύει ότι η αποστασιοποίηση του από αυτούς θα τους απομακρύνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να του μιλήσετε για τις αληθινές φιλίες.
Εξηγήστε του ότι ένας αληθινός φίλος δε φεύγει τόσο εύκολα από τη ζωή του και ότι είστε σίγουροι ότι έχει αληθινούς φίλους στη καθημερινότητα του. Επίσης, πείτε του ότι ο εγκλεισμός του, είναι και για το δικό τους καλό! Τέλος, μην φοβηθείτε να αναφέρετε το προφανές. Και οι φίλοι του…μόνοι τους στο σπίτι είναι!
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις