Μιλάει το παιδί μου με κάποιον επικίνδυνο στο internet: 8 σημάδια. Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας μιλάει με κάποιον επικίνδυνο στο internet.
Το internet είναι ένα εργαλείο που έχει καταφέρει να κάνει την επικοινωνία και την πληροφόρηση πιο εύκολη από ποτέ. Παράλληλα έχει ανοίξει και νέα επαγγέλματα. Όμως το internet έχει τους κινδύνους του, αφού αποτελεί μία μικρό εικόνα της κοινωνίας μας.
Επίσης σίγουρα το internet δεν είναι για όλες τις ηλικίες και σίγουρα τα παιδιά πρέπει να έχουν επίβλεψη. Γιατί αν το καλοσκεφτείτε, μέσα από τα social media μικροί και μεγάλοι ανοίγουμε τις πόρτες του σπιτιού μας σε ανθρώπους που στην κανονική ζωή μπορεί και να μην θέλαμε να έχουμε καμία σχέση μαζί τους.
Δείτε ακόμα Γιατί είναι καλύτερα να μην τρυπάτε τα αυτιά του παιδιού
Και αυτό είναι κάτι που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι το γνωρίζουν γι’ αυτό και ξέρουν να κρύβουν την ταυτότητά τους καλά. Ένας ενήλικος σε πολλές περιπτώσεις είναι σε θέση να αντιληφθεί πότε κάποιος τον κοροϊδεύει και γενικότερα έχει περισσότερες άμυνες.
Από την άλλη ένα παιδί εμπιστεύεται εύκολα κάποιον που θα του πει ότι έχει κοινά ενδιαφέροντα μαζί του, ότι το καταλαβαίνει περισσότερο από τους άλλους και όταν του λέει ότι κάνει πράγματα που θεωρούνται πολύ ωραία για την ηλικία του παιδιού.
Πώς μπορούμε λοιπόν εμείς σαν μεγάλοι να αντιληφθούμε ότι το παιδί μας μιλάει με κάποιον επικίνδυνο; Πολλές φορές ακόμη κι αν το παιδί λέει στους γονείς του για τις επικοινωνίες του, οι γονείς του δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τα ανησυχητικά σημάδια. Γι’ αυτό θα σας τα πούμε σήμερα. Διαβάστε παρακάτω:
Μιλάει το παιδί μου με κάποιον επικίνδυνο στο internet: σημάδια
Προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού
Ένας επικίνδυνος άνθρωπος γνωρίζει πολύ καλά πως να προσεγγίζει ένα παιδί με σκοπό να ικανοποιήσει τα δικά του άρρωστα ένστικτα. Έτσι παρουσιάζει τον εαυτό του σαν ένα παιδί της ηλικίας του παιδιού που μιλάει και προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού.
Υποστηρίζει το παιδί σε ό,τι και να λέει, παρουσιάζει ένα προφίλ που για την ηλικία του παιδιού είναι πολύ cool και γενικότερα προσπαθεί να του αποδείξει ότι όχι μόνο είναι άξιος εμπιστοσύνης αλλά μπορεί να εμπιστευτεί τον συγκεκριμένο άνθρωπο παραπάνω από ότι θα εμπιστευόταν τους πραγματικούς του φίλους.
Κάνει πολλά κομπλιμέντα στο παιδί
Κάθε παιδί – ειδικότερα οι έφηβοι – έχει ανάγκη να νιώσει ότι είναι αρεστό. Ότι αυτά που κάνει και λέει είναι σημαντικά και πως ξεχωρίζει από το πλήθος. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να το κερδίσει τόσο εύκολα από τους πραγματικούς του φίλους και την οικογένειά του.
Επειδή αυτοί που πραγματικά το νοιάζονται το επαινούν όταν υπάρχει λόγος και δεν του χαϊδεύουν τα αυτιά. Ένα παιδί όμως δεν είναι σε θέση να το αντιληφθεί αυτό. Ο επικίνδυνος άνθρωπος που έχει πλησιάσει το παιδί θα εκμεταλλευτεί ακριβώς αυτή του την ανάγκη για επιβεβαίωση.
Θα επαινεί κάθε του προσπάθεια – ακόμη κι αν είναι λάθος – και θα δείχνει διαρκώς ότι το θαυμάζει. Προσπαθεί να του τονώσει το “εγώ” του και πολλές φορές συγκρίνει τον εαυτό του με την οικογένεια και τους φίλους του παιδιού με φράσεις όπως “απορώ πως εγώ σε θαυμάζω και οι δικοί σου όχι”.
Ανοίγει συζητήσεις για σÊξ
Ένας επικίνδυνος άνθρωπος θα ανοίξει σύντομα συζητήσεις για το σ3ξ. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού θα προσαρμόσει και τις συζητήσεις του. Σίγουρα δύο έφηβοι είναι πολύ συχνό να μιλούν για σ3ξ οπότε αυτό δεν κακοφαίνεται στο παιδί και δυστυχώς ούτε στους γονείς.
Ένας επικίνδυνος άνθρωπος θα το εκμεταλλευτεί αυτό. Δυστυχώς όταν μιλάμε για εφήβους οι γονείς δεν μπορούν να αναγνωρίσουν εύκολα αυτό το προειδοποιητικό σημάδι, διότι το σ3ξ απασχολεί ιδιαίτερα τους εφήβους.
Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε αν μεγαλώνετε παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία είναι να τους εξηγήσετε πολλές φορές ότι τέτοιες συζητήσεις δεν πρέπει να τις ανοίγουν με άτομα που δεν γνωρίζουν από το internet.
Δείτε ακόμα 2 σημαντικά πράγματα που κάθε παιδί πρέπει να ξέρει αν χαθεί
Ακόμη όμως κι αν γνωρίζουν τα άτομα δεν θα πρέπει να ανταλλάζουν πονηρές φωτογραφίες μαζί τους γιατί οι καιροί είναι πονηροί και πολλές φορές ακόμη και άνθρωποι που γνωρίζουμε προσωπικά θέλουν να μας κάνουν κακό.
Ζητάει από το παιδί να στείλει φωτογραφίες του – ακόμη και γυμνές –
Και ερχόμαστε να συμπληρώσουμε αυτό που λέγαμε παραπάνω. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων – κυρίως γυναικών – που εμπιστεύτηκαν γυμνές τους φωτογραφίες ή βίντεο σ3ξουαλικού περιεχομένου με ανθρώπους που είχαν σχέση και εμπιστευόντουσαν και παρόλα αυτά, αυτές οι προσωπικές στιγμές διέρρευσαν.
Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα παιδί που μιλάει με αγνώστους στο internet. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από το παιδί ότι τέτοια προσωπικά στιγμιότυπα δεν πρέπει να τα μοιράζεται με κανέναν στο διαδίκτυο ή και μη – πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν άγνωστο -.
Λέει στο παιδί ότι η επικοινωνία τους πρέπει να είναι κρυφή
Ένας επικίνδυνος άνθρωπος δεν θέλει να ρισκάρει να μπει εμπόδιο κανένας σε αυτά που σχεδιάζει να κάνει. Βρίσκει λοιπόν αφορμές και λέει στο παιδί πως η επικοινωνία τους πρέπει να μείνει μυστικό. Ειδικά όταν το παιδί είναι ακόμη 12-13-14 ετών, όπου εμπιστεύεται εύκολα τους άλλους.
Θα πρέπει λοιπόν σαν γονείς να κάνετε στο παιδί σαφές ότι ανεξάρτητα από αυτά που του λένε, εσείς πρέπει να γνωρίζετε για να το προστατεύσετε. Και πως στην ουσία δεν υπάρχει κανένας λόγος ένα άλλο παιδί να μην θέλει να μάθουν οι γονείς του φίλου του, ότι μιλάνε, οπότε κάτι δεν πάει καλά.
Θέλει να βγει με το παιδί σε απόμερα σημεία
Ένα παιδί όταν κανονίζει να βγει βόλτα με ένα άλλο παιδί, κανονίζουν να πάνε για καφέ, βόλτα σε κάποιο κεντρικό σημείο ή μερικές φορές ακόμη και στο σπίτι του ενός. Όταν ένας άγνωστος λέει στο παιδί ότι θα προτιμούσε να βρεθούν σε δασάκια, ερημικές παραλίες και άλλα απόμερα μέρη κάτι δεν πάει καλά.
Το παιδί θα πρέπει να ξέρει ότι σε τέτοια σημεία δεν πρέπει να βρίσκεται με κανέναν, γιατί οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μπορεί να του συμβεί οτιδήποτε. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν άγνωστο.
Όταν το παιδί αρνείται να κάνει κάτι ο άγνωστος συνομιλητής νευριάζει
Οι επικίνδυνοι άνθρωποι εκεί έξω που έχουν ως στόχο τα παιδιά μας είναι αρκετά χειριστικοί. Οπότε όταν βλέπουν ότι το παιδί δεν τους κάνει το χατίρι, νευρίαζουν, το παίζουν θυμωμένοι, πληγωμένοι ή θιγμένοι για να καταφέρουν να πάρουν αυτό που θέλουν.
Με λίγα λόγια κάνουν ψυχολογικό πόλεμο στο παιδί “χτυπώντας τα” στο φιλότιμο όπως θα έλεγε και ο λαός. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ξέρει το παιδί από μικρή ηλικία ότι το ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ και πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μην σεβαστεί την απόφασή σου.
Ενώ θέλει το παιδί να μοιραστεί πράγματα μαζί του, εκείνος δεν μοιράζεται ποτέ πράγματα με το παιδί
Μπορεί να έχει στείλει πολλές φωτογραφίες που δήθεν ανήκουν σε αυτόν ή αυτήν όμως ποτέ δεν έχουν κάνει βίντεο κλήση. “Η κάμερα είναι χαλασμένη” , “είμαι με τους γονείς μου τώρα, δεν μπορώ να μιλήσω” κι άλλες τέτοιες δικαιολογίες.
Ο άγνωστος άνθρωπος δεν κάνει βίντεο κλήσεις με το παιδί και δεν δέχεται να μιλήσουν ούτε στο τηλέφωνο βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες. Αυτό από μόνο του είναι καμπανάκι, διότι φωτογραφίες υπάρχουν πολλές στο διαδίκτυο που μπορεί να κλέψει. Φωνή όμως και εμφάνιση δεν μπορεί να αλλάξει.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ασφάλεια παιδιού στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις