τι-πρέπει-να-κάνει-ένα-παιδί-αν-χαθεί-

2 σημαντικά πράγματα που κάθε παιδί πρέπει να ξέρει αν χαθεί. Αυτά είναι τα 2 βασικά πράγματα που κάθε παιδί πρέπει να ξέρει αν κάποια στιγμή χαθεί.

Δεν το ευχόμαστε σε κανέναν όμως δεν είναι λίγες οι φορές που ένα παιδί έχει χαθεί. Παίζει στην παιδική χαρά και ξαφνικά βρίσκεται μακριά από τους γονείς του, χωρίς να ξέρει που είναι και πως μπορεί να τους ξανά βρει. Δυστυχώς όσο προσεκτικοί και αν είναι οι γονείς δεν θέλει πολύ για να συμβεί το κακό.

Ή σε κάποια εκδρομή που το παιδί μπορεί να θέλει να κάνει κάποια ζαβολιά και χαθεί από τα μάτια των εκπαιδευτικών μέσα σε λίγα λεπτά. Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ένα παιδί αν χαθεί; Ποια είναι τα δύο βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει; Διαβάστε παρακάτω: 

Δείτε ακόμα 8 πράγματα που οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους για να τα προφυλάξουν από απαγωγές

H Soraya Sutherlin λοιπόν είναι πιστοποιημένη σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας και επειγόντων περιστατικών. Συμβουλεύει λοιπόν τους γονείς για τα 2 σημαντικά πράγματα που κάθε παιδί πρέπει να ξέρει σε περίπτωση που κάτι γίνει και χαθεί.

2 σημαντικά πράγματα που κάθε παιδί πρέπει να ξέρει αν χαθεί

Πρέπει να μάθετε στο παιδί σας ποια είναι τα αναγνωρίσιμα σημεία κοντά στο σπίτι του

Ένα παιδί θα πρέπει να ξέρει από μικρή ηλικία το περιβάλλον και την γειτονιά που ζει. Έτσι αν ένα παιδί από μικρή ηλικία μάθει ότι το σπίτι του βρίσκεται κοντά στο τάδε μαγαζί ή στο τάδε σπίτι με περίεργο χρώμα, θα μπορέσει να βρει πιο εύκολα τον δρόμο.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να εξηγήσουν και να δείξουν στο παιδί όλα τα αναγνωρίσιμα σημεία που βρίσκονται κοντά στο σπίτι του όπως ένα συγκεκριμένο μαγαζί ή ένα σπίτι που διαφέρει λίγο από τα υπόλοιπα.

2 σημαντικά πράγματα που κάθε παιδί πρέπει να ξέρει αν χαθεί

Θα πρέπει λοιπόν να δείξουμε αυτά τα σημεία και να τα εξηγήσουμε με κάθε λεπτομέρεια στο παιδί, όσο το παιδί τα κοιτάζει προσεκτικά και προσπαθεί να τα αφομοιώσει. «Ένα παιδί που είναι πολύ μικρό για να γνωρίζει τη διεύθυνσή του. Μπορεί να πει στις αρχές ότι το σπίτι του είναι π.χ. δύο τετράγωνα μακριά από έναν πυροσβεστικό σταθμό ή μια πλατεία με ένα μεγάλο άγαλμα κλπ.

Δείτε ακόμα 10 κανόνες ασφάλειας στο σπίτι για παιδιά από παιδίατρους

Δεν είναι ακριβές, αλλά δίνει στους αστυνομικούς ένα στοιχείο για να αναζητήσουν το σπίτι του παιδιού». Ειδικά στις συχνές περιπτώσεις όπου ένα παιδί έχει χαθεί κατά λάθος κάπου κοντά στο σπίτι του είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει την γειτονιά του.

Μαθαίνουμε στο παιδί να εντοπίζει άλλους γονείς και να ζητάει τη βοήθειά τους

2 σημαντικά πράγματα που κάθε παιδί πρέπει να ξέρει αν χαθεί

Σίγουρα αν ένα παιδί χαθεί μπορεί να γίνει βορά για οποιοδήποτε θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση. Έτσι είναι πολύ σημαντικό το παιδί να πλησιάσει για βοήθεια κάποια μαμά με καρότσι ή άλλους γονείς που έχουν τα παιδιά τους μαζί εκείνη την στιγμή.

«Πάντα συμβουλεύω τους γονείς να λένε στα παιδιά τους ότι μετά τη μαμά τους μπορούν να εμπιστεύονται τις άλλες μαμάδες», εξηγεί η ειδικός, «δεν είναι απόλυτο ότι κάθε μαμά εκεί έξω είναι μια ασφαλής επιλογή, αλλά είναι η επιλογή που ελαχιστοποιεί σημαντικά τις πιθανότητες να πέσει το παιδί σε λάθος χέρια».

Photo cover via: newsbeast.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ασφάλεια στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close