"Μόνο μου θέλω" : Τι κάνουμε όταν το παιδί θέλει να γίνει ανεξάρτητο

Η πρώτη φάση της ανεξαρτησίας για ένα παιδί έρχεται από μικρή ηλικία. Όταν ξεκινάει να μην σας αφήνει να του βάλετε εσείς τις κάλτσες ή να το ταΐσετε με την κρεμά ή να του αλλάξετε το κανάλι στη τηλεόραση. Είναι μια περίοδος που όσο χαριτωμένη κι αν είναι σε πολλές περιπτώσεις δρα κάπως αγχωτικά για τους γονείς, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που το παιδί χωρίς να μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο να αναλάβει μια πρωτοβουλία, ξεσπά κλαίγοντας θυμωμένο.

Τι κάνουμε όταν το παιδί θέλει να γίνει ανεξάρτητο; Το αφήνουμε να κάνει τα πάντα ή του θέτουμε όρια; Κι αν του θέσουμε όρια, πως μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να το νευριάσουμε ή να το κάνουμε να κλάψει; Παρακάτω θα σας δώσουμε μερικές πολύτιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την πρώτη φάση ανεξαρτησίας. Έτσι το παιδί θα γίνει ανεξάρτητο με τον πιο σωστό τρόπο!

 

Φτιάξτε από την αρχή το πρόγραμμά σας

Όταν το παιδί θέλει να γίνει ανεξάρτητο, ξεκινά συνήθως να φέρνει αντιρρήσεις όταν θέλετε να το ντύσετε. Αυτό μπορεί να σας κάνει να καθυστερείτε στο σχολείο του ή στη δουλειά σας. Καλό θα ήταν, όταν το παιδί διανύει την πρώτη φάση ανεξαρτησίας να ξεκινάτε την διαδικασία του ντυσίματος πιο νωρίς από ότι θα κάνατε συνήθως. Έτσι, σε περίπτωση που το παιδί κάποια μέρα σας δυσκολέψει στο ντύσιμο, εσείς θα έχετε υπολογίσει τον χρόνο σας έτσι ώστε να μην ξεφύγετε, από την καθημερινή σας ρουτίνα.

Δοκιμάστε τον αντιπερισπασμό

Θέλετε να καθαρίσετε το σπίτι και είστε σίγουροι ότι το παιδί θα θελήσει να σας βοηθήσει σε δουλειές που δεν είναι έτοιμο να αναλάβει και η άρνησή σας, μπορεί να οδηγήσει σε νεύρα και κλάματα. Δοκιμάστε την επόμενη φορά που θα θελήσετε να κάνετε…μεγαλίστικες δουλειές να του δώσετε κάποια άλλη αρμοδιότητα που είναι κατάλληλη για την ηλικία του, θα μπορέσει να την φέρει εις πέρας και θα το απασχολήσει δημιουργικά μέχρι εσείς να τελειώσετε την υποχρέωσή σας.

 

Παραδείγματος χάρη όταν εσείς θέλετε να καθαρίσετε τον φούρνο της κουζίνας μπορείτε να βάλετε το παιδί σας να μαζέψει τα παιχνίδια από το σαλόνι και να τα συγκεντρώσει όλα σε κουτιά, που θα του έχετε προετοιμάσει ήδη εσείς.

Μοιραστείτε τις αρμοδιότητες

Όταν ένα παιδί θέλει να γίνει ανεξάρτητο πολλές φορές δεν σας αφήνει να το ταΐσετε ή να του βάλετε νερό στο μπιμπερό ή στο ποτήρι του. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να μοιράσετε τις αρμοδιότητες έτσι ώστε το παιδί να νιώσει ότι αυτό έχει το “πάνω χέρι” . Παραδείγματος χάρη αν θέλετε να το ντύσετε μπορείτε να του δώσετε την επιλογή να φορέσει τη μια κάλτσα μόνο του και την άλλη εσείς.

Δώστε του το δικαίωμα της επιλογής

Τα παιδιά στη πρώτη φάση της ανεξαρτησίας θέλουν να νιώσουν μεγάλοι και ανεξάρτητοι. Όταν τους δίνετε την επιλογή να διαλέξει το αγαπημένο τους πιάτο, ή τα αγαπημένα τους ρούχα νιώθουν αυτόματα αρκετά ώριμα και δεν έχουν πρόβλημα όλα τα υπόλοιπα να τα κάνετε εσείς.

 

Να είστε προετοιμασμένοι…για όλα

Στη πρώτη φάση της ανεξαρτησίας, το παιδί μπορεί μερικές φορές να θέλει τη βοήθεια σας κι άλλες φορές όχι. Εσείς πρέπει να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και για τις δυο περιπτώσεις. Το ξέρουμε ότι είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος, αλλά δείτε τη θετική της πλευρά.

 

Το παιδί σας μεγαλώνει και όλη αυτή η διαδικασία εκτός του ότι του μαθαίνει πράγματα, μπορεί να προσφέρει πολύ γέλιο και σε εσάς και σε αυτό. Φάση είναι και θα…περάσει!

 

Close