10 σημάδια στα παιδιά που μπορεί να σημαίνουν κάτι πολύ σοβαρό. ΜΗΝ τα αμελήσετε

Τα μικρά παιδιά είναι πολύ ιδιαίτερα πλάσματα. Ένα παιδί, που ζυγίζει λιγότερο από το κανονικό για την ηλικία του, είναι αρκετό για να μας κάνει να ανησυχήσουμε. Τα μωρά είναι εξαιρετικά ευάλωτα καθώς υπάρχουν κίνδυνοι που κρύβονται σε κάθε γωνία. Μερικές φορές, υπάρχουν κίνδυνοι εκεί που δεν θα σκεφτόμασταν πότε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουμε αδυναμία στα μωρά και θέλουμε να είναι υγιή και προστατευμένα. Για αυτόν τον λόγο συγκεντρώσαμε κάποια πράγματα που μπορεί να μας βοηθήσουν να αποτρέψουμε ή τουλάχιστον να μειώσουμε στο ελάχιστο τυχόν κινδύνους που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν.

 

1. Κρανιακή ασυμμετρία στα μωρά

10 σημάδια στα παιδιά που μπορεί να σημαίνουν κάτι πολύ σοβαρό. ΜΗΝ τα αμελήσετε

© Gzzz / wikipedia

Πολλές μητέρες παρατηρούν το σχήμα του κεφαλιού του μωρού τους και τα εξογκώματα που συχνά ψηλαφούν στο κρανίο του, τα οποία είναι γνωστά ως κρανιακή ασυμμετρία. Τις περισσότερες φορές, είναι απλώς ένα μικρο αισθητικό ελάττωμα και άλλες το σχήμα του κεφαλιού μπορεί να είναι αισθητά παραμορφωμένο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι μελλοντικής πλαγιοκεφαλίας και σε μερικές πολύ σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει διανοητική καθυστέρηση εξαιτίας της λανθασμένης θέσης των οστών του κρανίου.

Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, οι γιατροί συνιστούν να αλλάζετε συχνά τη θέση του μωρού κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν το μωρό δεν κοιμάται, μην το αφήνετε να κάθεται για πολύ ώρα στο κάθισμα αυτοκινήτου, ή στο ριλάξ ή σε άλλο ειδικό κάθισμα, ώστε να το αποτρέψετε να στηρίζει το κεφάλι του στο ίδιο σημείο, μέχρι τον 6ο μήνα ζωής, που το κρανίο του αρχίζει να παίρνει κανονικό σχήμα .

2. Ραιβόκρανο – αυχενική δυστονία
Αυτό παρατηρείται συχνά στα νεογνά και συχνά φοβίζει και μπερδεύει τις νεαρές μητέρες. Οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι το ραιβόκρανο μπορεί να συνδέεται με τη λάθος θέση του εμβρύου στη μήτρα ή τη χρήση συσκευών κενού κατά τη διάρκεια του τοκετού. Υπάρχει πάρα πολλή πίεση στο στερνοκλειδομαστοειδή μυ που οδηγεί σε υπερέκταση του.

Δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσετε αυτό το φαινόμενο, επειδή το μωρό προτιμά να γυρίσει το κεφάλι μόνο στη μία πλευρά. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αποκατασταθεί χωρίς γιατρό: Τοποθετούμε το μωρό ξαπλωμένο στην κοιλίτσα του(πρηνή θέση) και το διεγείρουμε να γυρίσει το κεφάλι του από την πλευρά που έχουμε το ραιβόκρανο.

3. Θέση W

10 σημάδια στα παιδιά που μπορεί να σημαίνουν κάτι πολύ σοβαρό. ΜΗΝ τα αμελήσετε

Μερικά παιδιά αγαπούν να κάθονται στη θέση αυτή. Και οι γιατροί συχνά ισχυρίζονται ότι αυτή η θέση δεν είναι πολύ καλή για την υγεία τους. Στη θέση W, το άνω σώμα μένει σταθερό και δεν περιστρέφεται αρκετά ώστε να  επιτρέπει οποιαδήποτε μετατόπιση του βάρους (στρίβοντας αριστερά και δεξιά για να φτάσει στα παιχνίδια). Η μετατόπιση βάρους είναι απαραίτητη για να μάθουν να διατηρούν την ισορροπία τους ενώ γράφουν και παίζουν.

Εκτός αυτού, η θέση W μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε παιδιά που είναι ευαίσθητα στις αρθρώσεις. Είναι ιδιαίτερα κακό για παιδιά που έχουν ιστορικό προβλημάτων μυϊκού τόνου και αρθρικής δυσπλασίας.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όμως αν το παιδί σας ξοδεύει λίγο χρόνο στη θέση W: για παράδειγμα, όταν μεταβαίνουν από τη μια θέση στην άλλη μέσω της θέσης W. Ωστόσο, αν είναι η αγαπημένη τους θέση και περνούν πολύ χρόνο σε αυτήν , θα πρέπει να προσπαθήσετε και να τους ενθαρρύνετε να κάθονται σε διαφορετικές θέσεις.

 

4. Περπάτημα στις μύτες των ποδιών

10 σημάδια στα παιδιά που μπορεί να σημαίνουν κάτι πολύ σοβαρό. ΜΗΝ τα αμελήσετε

Μερικές φορές, όταν τα παιδιά αρχίζουν να περπατούν, κινούνται σαν μικροί χορευτές μπαλέτου. Στην αρχή, μπορεί να φαίνεται αστείο, ωστόσο, αν δείτε ότι συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό.

Φυσιολογικές και νευρολογικές εξετάσεις συνήθως δείχνουν ότι όλα είναι εντάξει. Ωστόσο, αυτός ο τύπος περπατήματος μπορεί επίσης να είναι ένα ανησυχητικό σημάδι. Το περπάτημα στις μύτες των ποδιών συχνά υποδηλώνει κάποιες σοβαρές καταστάσεις υγείας.

5. Τρίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο

10 σημάδια στα παιδιά που μπορεί να σημαίνουν κάτι πολύ σοβαρό. ΜΗΝ τα αμελήσετε

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο λόγος για το τρίξιμο των δοντιών είναι οι ταινίες. Ωστόσο,οι λόγοι που συμβαίνει αυτό πιθανότατα θα παραμείνει άγνωστος στην ανθρωπότητα. Αλλά οι γιατροί λένε ότι ο βρουξισμός στα παιδιά (αυτή είναι η επιστημονική ονομασία αυτού του φαινομένου) έχει 2 λόγους: ψυχολογικούς και ανατομικούς.

Η ψυχολογική αιτία του βρουξισμού είναι το στρες και το άγχος. Συχνά, τα παιδιά τρίζουν τα δόντια τη νύχτα μετά από μια πολύ έντονη μέρα ή κάποια αγχωτική εκδήλωση (όπως  μια δημόσια ομιλία στο σχολείο κ.ο.κ.). Ο ανατομικός λόγος είναι η κακή σύγκλειση των πάνω και κάτω δοντιών. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να πάτε το παιδί σας σε έναν οδοντίατρο για να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον με τα δόντια του.

6. Έλλειψη επαφής με τα μάτια

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι αυτό είναι το πρώτο σημάδι του αυτισμού. Φυσικά, δεν πρέπει να στηρίζετε τίποτα μόνο σε αυτό το σημάδι. Στην πραγματικότητα, όταν μιλάμε για αυτισμό, είναι μόνο ένα από τα πολλά συμπτώματα. Για παράδειγμα, πολλά μωρά δεν κοιτάζουν στα μάτια τους άλλους, συνήθως ακούνε μόνο τον ήχο της φωνής και κοιτάζουν πάνω στο πρόσωπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αυτισμό. Προκειμένου να δοθεί αυτή η διάγνωση, οι γιατροί χρειάζονται μια σειρά συμπτωμάτων και η έλλειψη επαφής με τα μάτια είναι σίγουρα ανεπαρκής.

Ένας παραδοσιακός κατάλογος των συμπτωμάτων του αυτισμού περιλαμβάνει έλλειψη επαφής με τα μάτια, προβλήματα με την ομιλία, δυσκολίες να εκφράζουν τις ανάγκες τους και δεν δείχνουν αντικείμενα. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί δεν δίνουν διάγνωση. Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά, μερικά αναπτύσσονται ταχύτερα και μερικά αναπτύσσονται πιο αργά.

7. Παίζοντας παιχνίδια σε smartphones και tablets

10 σημάδια στα παιδιά που μπορεί να σημαίνουν κάτι πολύ σοβαρό. ΜΗΝ τα αμελήσετε

Όχι, δεν πρόκειται να σας πούμε πόσο κακό είναι εάν το παιδί σας παίζει παιχνίδια σε tablet ή smartphone. Θα σας πούμε πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αν βρίσκονται ξαπλωμένα ενώ τα κρατάνε και παίζουν.

Ένα smartphone ζυγίζει περίπου 200 γραμμάρια, ένα tablet ζυγίζει περίπου 500 γραμμάρια. Για έναν ενήλικα δεν είναι πολλά για ένα μικρο παιδί όμως; Όταν το παιδί σας ξαπλώνει και κρατάει ένα smartphone ή ένα tablet ακριβώς πάνω από το πρόσωπό τους, ο κίνδυνος να πέσει είναι αρκετά υψηλός. Και οι συνέπειες εξαρτώνται μόνο από την τύχη και την ηλικία του παιδιού. Εάν το μωρό δεν είναι ακόμα 5 χρονών, τα οστά του προσώπου είναι ακόμα αρκετά μαλακά και μπορούν να υποστούν σοβαρές βλάβες, μώλωπες, κόψιμο κ.ο.κ.

Οι περιπτώσεις αυτές έχουν γίνει τόσο συχνές, που βρίσκονται στην 5η θέση στον κατάλογο των πιο ευρέων τραυματισμών στον κόσμο.

 

8. Μπαλόνια

10 σημάδια στα παιδιά που μπορεί να σημαίνουν κάτι πολύ σοβαρό. ΜΗΝ τα αμελήσετε

Αυτά τα συνηθισμένα παιχνίδια μπορεί να είναι επικίνδυνα, ειδικά για τα παιδιά που βάζουν τα πάντα στο στόμα τους επειδή υπάρχει κίνδυνος να σκάσει το μπαλόνι. Ο Mariann M. Manno, καθηγητής και υπεύθυνος γιατρός σε ιατρική σχολή της Μασαχουσέτης, εξηγεί: “Όταν ένα μπαλόνι σκάσει, τα κομμάτια μπορούν να μπουν στο λαιμό και να εμποδίσουν την αναπνοή εντελώς.”

9. Μαλακά σεντόνια, αφράτες κουβερτούλες και μαλακά παιχνίδια για μωρά

Όλα αυτά κάνουν το κρεβάτι μωρού πιο ζεστό και όμορφο, αλλά φέρνουν μαζί τους τον κίνδυνο ασφυξίας. Έχει αποδειχθεί ότι η παρουσία μαλακών πραγμάτων, όπως μαξιλάρια, κουβέρτες και λούτρινα παιχνίδια, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 5 φορές. Το μωρό δεν μπορεί να αφαιρέσει ένα αντικείμενο από το πρόσωπό του που δεν του επιτρέπει να αναπνεύσει, έτσι κουβέρτες και μαξιλάρια είναι αρκετά επικίνδυνα.

Εάν οι γονείς φοβούνται ότι το μωρό μπορεί να είναι κρύο, είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα ειδικό υπνόσακο.

10. Αλλεργική αντίδραση στο κάθισμα του παιδικού αυτοκινήτου

10 σημάδια στα παιδιά που μπορεί να σημαίνουν κάτι πολύ σοβαρό. ΜΗΝ τα αμελήσετε

Μερικές φορές, τα παιδιά εμφανίζουν εξανθήματα που τους προκαλούν φαγούρα και αυτό ονομάζεται στρεπτική δερματίτιδα . Το κόκκινο εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως στο δέρμα του πίσω μέρους των ποδιών, των αγκώνων και του κεφαλιού του μωρού. Τις περισσότερες φορές, συμβαίνει όταν ο καιρός είναι ζεστός, αφού το δέρμα του μωρού έρχεται σε επαφή με νάιλον ή άλλα παρόμοια υλικά που καλύπτουν τα καθίσματα αυτοκινήτου.

Πιστεύεται ότι η αλλεργική αντίδραση αυτή προκαλείται από έναν αφρό που χρησιμοποιείται σε καθίσματα αυτοκινήτων που κατασκευάζονται από νάιλον ή από το επιβραδυντικό φλόγας που χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές για την πρόληψη της πυρκαγιάς.

 

Αν έχετε αγοράσει ένα κάθισμα αυτοκινήτου που προκαλεί αυτή την αντίδραση στο παιδί σας, απλά βάλτε βαμβακερό ύφασμα πάνω του έτσι ώστε το δέρμα του μωρού σας να μην έρχεται σε επαφή με το ναύλον.

Με πληροφορίες από brightside.me

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα

Close