7 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στα μωρά

Εάν το μωρό σας σας φαίνεται ανήσυχο και η πάνα του είναι γεμάτη με σκληρούς σβώλους σημαίνει ότι το έντερό του δεν κινείται όπως θα έπρεπε.

Παρακάτω ακολουθούν 7 πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης της βρεφικής δυσκοιλιότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για πιθανή αγωγή ή διατροφή καθώς η δυσκοιλιότητα είναι ένα θέμα που μπορεί μεν να σας στεναχωρεί είναι όμως παροδικό και με την κατάλληλη παρέμβαση επιλύεται. Σε κάθε περίπτωση αν έχει χρόνια δυσκοιλιότητα, ή αν βρείτε ποτέ αίμα στα κόπρανα του μωρού σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας, καθώς αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μιας σοβαρής κατάστασης.

Αυξήστε την κατανάλωση νερού

Είτε το μωρό σας θηλάζει είτε πίνει γάλα από το μπιμπερό πρέπει να γίνεται επαρκής πρόσληψη υγρών. Για βρέφη που θηλάζουν συστήνεται η χορήγηση 60-120 ml υγρών (πχ νερό ή χαμομήλι) μία με δύο φορές την ημέρα, ενδιάμεσα των γευμάτων. Σε μεγαλύτερα βρέφη (πχ μετά τους 4 μήνες) συνήθως δίνονται, παράλληλα με το νερό, χυμοί φρούτων π.χ. δαμάσκηνο, πορτοκάλι, μήλο, αχλάδι (συχνά αραιωμένοι με νερό, ανάλογα με την ηλικία και με τη σύμφωνη γνώμη του παιδίατρου).

Δείτε ακόμη: Κλαίει το νεογέννητο μωρό, βρέφος ΓΙΑΤΙ;

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης που μπορούν σταδιακά να προστίθενται στις κρέμες, τα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα και τα λαχανικά π.χ ντομάτα, κολοκυθάκι με μορφή πουρέ, είναι καλή επιλογή για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Άσκηση τύπου ποδηλατάκι

Μερικές φόρες η κίνηση στα ποδαράκια του μωρού σας σαν να κάνει ποδήλατο, βοηθάει για να ενεργοποιηθεί το έντερό του. Σηκώστε τα ποδαράκια του και μεταφέρετε τα στο αέρα σε κυκλική κίνηση σαν να κάνει ποδήλατο. Η κίνηση αυτή μπορεί να απελευθερώσει κάποια κοιλιακή πίεση και να ανακουφίσει το μωράκι σας.

Δείτε ακόμη: Πώς θα καθαρίσετε τη μύτη του μωρού

Δοκιμάστε μια άλλη μάρκα γάλακτος

Εάν το μωρό σας πίνει ξένο γάλο τότε η πάρα πολύ σκόνη μπορεί να το αφυδατώσει προκαλώντας δυσκοιλιότητα. Δεν είναι κακό να δοκιμάσετε κάποια άλλη μάρκα γάλακτος. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι κάθε μωρό αντιδρά διαφορετικά στα συστατικά του κάθε τύπου γάλακτος, άρα πρέπει να προσπαθήσετε ώστε να βρείτε εκείνο το γάλα που θα του ταιριάζει περισσότερο. Οι περισσότερες πάντως μάρκες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, γεγονός που βοηθάει και το μωρό να το χωνέψει καλύτερα.

Μασάζ στην κοιλίτσα

Με το μωράκι σας ανάσκελα, τοποθετήστε το χέρι σας στην κοιλίτσα του. Χρησιμοποιώντας μια δεξιόστροφη κίνηση, κάντε μασάζ στην κοιλιά του μωρού σας με όλο και μεγαλύτερους κύκλους. Ακολουθήστε ως οδηγό για την πίεση που πρέπει να ασκείτε τα νοήματα που σας κάνει το μωρό. Αν για παράδειγμα είναι ανήσυχο ή κλαίει τότε προφανώς το πιέζετε πολύ.

Δείτε ακόμη: Πότε πρέπει να πάει ένα μωρό στον οφθαλμίατρο και γιατί

Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο

Ένα ζεστό μπάνιο απαλύνει σχεδόν τα πάντα. Έτσι λοιπόν και το μωρό σας θα το βοηθήσει να χαλαρώσει. Μάλιστα καθώς του βγάζετε τα ρουχαλάκια μια καλή ιδέα είναι να του κάνετε τότε το μασάζ στην κοιλίτσα.

Χρησιμοποιήστε ένα υπόθετο γλυκερίνης

Με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υπόθετο γλυκερίνης. Ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας και το μέγεθος της δυσκοιλιότητας ο παιδίατρος θα σας συστήσει και το κατάλληλο υπόθετο. Συνήθως πάντως η γλυκερίνη προκαλεί κίνηση του εντέρου μέσα σε 15-30 λεπτά.

Πηγή: baby.gr
Close