Α. Μαλλιαρου- Κίνδυνος για την ακοή των μωρών οι "λευκοί θόρυβοι"

Σύμφωνα με μελέτες, οι λευκοί θόρυβοι που χρησιμοποιούν οι γονείς για να νανουρίσουν τα μωρά, μπορούν να επηρεάσουν την ακοή, την ομιλία και την ανάπτυξη της γλώσσας του παιδιού. Την άποψή της πάνω στο θέμα παραθέτει η παιδίατρος Αδαμαντία Μαλλιαρου και εμείς σας την παρουσιάζουμε στο παρακάτω κείμενο.

Δείτε επίσης Στ. Παπαβέντσης – Καταστροφικά λάθη που κάνουν όλες οι μανούλες όταν βάζουν ορό στη μύτη του παιδιού

Έχει γίνει πολύ της μόδας η χρήση λευκού θορύβου προκειμένου να κοιμηθεί ένα μωρό. Οι μητέρες χρησιμοποιούν είτε ειδικές συσκευές είτε το σεσουάρ ή τον απορροφητήρα, κλπ.

Η χρήση αυτών των συσκευών -κατά τη γνώμη μου- εκτός από απαράδεκτη και αντιαισθητική πρακτική, εγείρει ανησυχίες για την αύξηση του κινδύνου για απώλεια ακοής του βρέφους.

Μελέτες πάνω στο θέμα
Σε μελέτη στο περιοδικό Pediatrics (April 2014, VOLUME 133 / ISSUE 4 “Infant Sleep Machines and Hazardous Sound Pressure Levels”) αναφέρεται ότι:
“Η τακτική έκθεση σε λευκό θόρυβο μέσω μιας συσκευής ύπνου νηπίων σε νυκτερινή βάση, μπορεί να επηρεάσει την ακοή, την ομιλία και την ανάπτυξη της γλώσσας.

Δείτε επίσης Άφησα άθελά μου το μωρό μου να λιμοκτονήσει

Το σημερινό συνιστώμενο όριο θορύβου για βρέφη είναι τα 50dB. Ο θόρυβος που παράγουν οι συσκευές αυτές σε απόσταση 30 cm, 100 cm και 200 cm από το μωρό είναι υψηλότερος από το συνιστώμενο όριο.

Οδηγίες για την χρήση των συσκευών νανουρίσματος
Οι συγγραφείς συνιστούν στους γονείς να μετακινούν τις συσκευές λευκού θορύβου μακρύτερα από 200 εκατοστά και να μειώνουν την ένταση για την προστασία της ακοής των βρεφών.”

Εγώ θα τους συμβούλευα να μην τις χρησιμοποιούν καθόλου αλλά να….. νανουρίζουν τα μωρά τους……..

Οι πληροφορίες είναι από την προσωπική σελίδα της παιδιάτρου Adamantia Malliarou

Close