Γιατι τα μωρα μυριζουν τοσο ωραια?
 
Είναι σχεδόν αδύνατο να περιγράψει κανείς τη μυρωδιά ενός νεογέννητου μωρού ιδίως δεδομένου ότι το κάθε μωρό έχει τη δική του. Το σίγουρο είναι ότι όσοι έχουν πλησιάσει ένα νεογέννητο ξέρουν σε τι αναφερόμαστε. Αυτή τη μυρωδιά του που σε κάνει να θες να το ταράξεις στα φιλιά! Πού οφείλεται όμως αυτή η μυρωδιά; Τι ρόλο παίζει η οσμή στις σχέσεις μεταξύ μητέρας και μωρού;

Γιατί τα μωρά μυρίζουν τόσο ωραία;

Κάποιοι θα σκεφτούν ότι η μυρωδιά των μωρών οφείλεται στις τροφές που τρώνε και δη στο μητρικό γάλα. Άλλοι ότι… απλώς είναι καθαρά. Έστω κι αν αυτά παίζουν το ρόλο τους, στην πραγματικότητα πρόκειται για ορμόνες του οργανισμού, που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ της μαμάς και του μωρού της.

 
Σύμφωνα με έρευνα με τίτλο «Χημική επικοινωνία και αναγνώριση μητέρας-βρέφους», που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του «Communicative & Integrative Biology», κατά τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι χημικά στοιχεία, όπως η φερομόνη, παίζουν ρόλο στην αναγνώριση μεταξύ μητέρας και βρέφους. Οι οσμές των νεογέννητων είναι απολύτως ξεκάθαρες στις μητέρες.
 
Το ίδιο συμβαίνει και με τις μυρωδιές των μαμάδων από μέρους των μωρών. Ύστερα από ανάλυση δειγμάτων από την περιοχή της μασχάλης και των θηλών ορισμένων γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μυρωδιά των μητέρων κατά τη γέννηση και τις πρώτες εβδομάδες του μωρού, είναι χρήσιμη για να αναγνωρίζουν τις μητέρες τους ενώ η μυρωδιά της θηλής αποτελεί για τα βρέφη έναν βασικό οδηγό για να εντοπίσουν τη θηλή με σκοπό να τραφούν.
 
Μάλιστα τα έμβρυα αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη μυρωδιά της μητέρας τους αμέσως μετά τη γέννηση, πράγμα που υποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να θυμούνται τις οσμές από το αμνιακό υγρό και να έλκονται από αυτές.
 
Σε διαφορετική έρευνα το 100% των μητέρων που μελετήθηκαν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν την οσμή του μωρού τους από αυτή άλλων νεογέννητων. Πειράματα έχουν δείξει, επίσης, ότι οι ενήλικες μπορούν να αναγνωρίσουν από τη μυρωδιά ενός μωρού, το φύλο και την προσωπικότητά του, έστω κι αν τους είναι άγνωστο.
Άλλη έρευνα επισημαίνει ότι η όσφρηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύνδεση του μωρού με τη μητέρα του και η διαδικασία αυτή εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα και στην ηλικία των 3-5 ετών.
 
Οι μπαμπάδες;
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ακόμη, έρευνα του 2001 στα «The Washington Post» και Baltimore City Paper, η οποία υπονοεί ότι η οσμή είναι ακόμα πιο σημαντική για τους μπαμπάδες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μπαμπάδες είναι ακόμα καλύτεροι στο να αναγνωρίζουν τη μυρωδιά του μωρού τους, γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αυτό να συμβαίνει έτσι ώστε οι άνδρες να ενθαρρύνονται να αναθρέφουν τα παιδιά τους.
Επίσης, μελέτη του 2008 σε πιθήκους έδειξε ότι όταν οι πατέρες μυρίζουν τα μωρά τους, παρουσιάζεται πτώση στην τεστοστερόνη τους. Κάτι τέτοιο θα τους έκανε «πιο ανεκτικούς προς τα βρέφη τη στιγμή που αντιμετωπίζουν εξωτερικές προκλήσεις που θα μπορούσαν να τους αποσπάσουν την προσοχή από την φροντίδα της οικογένειάς τους».
 
Ακόμη…
Στο ερώτημα γιατί μυρίζουν ΤΟΣΟ ωραία τα μωρά, είναι πιθανό βέβαια να παίζει ρόλο και το γεγονός ότι είναι πάντοτε καθαρά ενώ δεν ιδρώνουν ποτέ. Οι ιδρωτοποιοί αδένες ενεργοποιούνται κατά την εφηβεία και όχι νωρίτερα.
πηγη faysbook.gr

Close