Έτσι θα μάθετε το μωρό σας να κάθεται_

Κάθε αρχή και δύσκολη αγαπημένοι μου γονείς, αλλά  τιποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Αφού λοιπόν το μωράκι σας βρίσκεται στο στάδιο του μπουσουλίματος πρέπει σιγά σιγά να περάσει και στο στάδιο του καθίσματος. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει πρώτα να δυναμώσουν ο λαιμός, οι ώμοι και ο κορμός του, έτσι ώστε το μωρό σας να είναι σε θέση  να μπορεί να  ελέγχει το κεφάλι του και να κρατάει ίσιο τον κορμό.

Ακόμη πρέπει  να μάθει  να κρατάει την ισορροπία του για να μην πέφτει κάθε φορά που κάνει προσπάθεια να πιάσει κάτι ή που γυρνά να δει πίσω του. Τα περισσότερα μωρά το καταφέρνουν μετά τους 8-9 μήνες.

Όταν το μωρό σας θα μάθει να ελέγχει το κεφάλι του και να στηρίζεται, εσείς θα μπορείτε να το βοηθήσετε με φυσικές ασκήσεις τύπου σαν παιχνίδι , σαν εκείνες που του κάνατε στους πρώτους μήνες της ζωής του.

Δείτε ακόμα :Σοβαροί κίνδυνοι όταν το μωρό δεν θηλάζει Δείτε ποιοι είναι!

Αρχικά, πολλοί γονείς αναρωτιούνται: είναι έτοιμο να καθίσει από μόνο του το μωρό μου;

Παρατηρώντας το μωρό σας θα λάβετε κάποια σημάδια για το αν είναι έτοιμο να καθίσει χωρίς να προκληθεί ζημιά στην πλάτη του. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην πιέζετε το μωρό σας. Κάποια στιγμή θα καθίσει από μόνο του.

Μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας την ευκαιρία να περνά όσο δυνατόν περισσότερο χρόνο γίνεται στο σπίτι με άνετα ρούχα. Επίσης, δώστε του χώρο να εξερευνήσει και να εξασκήσει το σώμα του. Καθώς αναπτύσσεται θα μάθει πώς να κάθεται.

Πώς να γνωρίζετε αν είναι έτοιμο το μωρό σας να κάθεται

Έτσι _θα μάθετε το μωρό σας _να κάθεται_

Είναι λάθος να πιέζετε το μωρό σας σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάπτυξης. Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Δεν υπάρχει κάποιο ημερολόγιο κατά το οποίο απαιτείται να κάνει συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένες μέρες. Ορισμένα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο, και άλλα αναπτύσσονται πιο γρήγορα.

Ομοίως, κάποια μωρά βγάζουν τα πρώτα τους δόντια στους τρεις μήνες, και άλλα στους οκτώ. Δεν υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος. Γι’ αυτό, θα πρέπει να περιμένετε μέχρις ότου να είναι έτοιμο το μωρό σας. Κάποια μωρά θα μπορούν να κάθονται στους έξι μήνες, ενώ άλλα όχι νωρίτερα από το πρώτο έτος.

Μπορείτε όμως να παρακολουθείτε για τα παρακάτω σημάδια:

Αν το μωρό σας μπορεί να ξαπλώνει στο στομάχι του και να γυρίζει ανάσκελα, και έπειτα και πάλι μπρούμυτα, αυτό σημαίνει ότι οι μύες του δυναμώνουν.
Ένα άλλο σημάδι είναι όταν το μωρό σας κάθεται για λίγο μόνο του ενώ βρίσκεται σε μια καρέκλα. Είναι αρκετά συνηθισμένο να συμβαίνει κοντά στους έξι μήνες, αλλά δεν πρόκειται για συγκεκριμένη ημερομηνία. Μπορεί να συμβαίνει και ανάμεσα στον όγδοο και ένατο μήνα.

Κάθισμα – Μια ξεχωριστή στιγμή

Το να μάθει το μωρό σας να κάθεται σημαίνει ότι κάνει τεράστια πρόοδο στην ψυχοκινητική του ανάπτυξη. Αυτή η στάση βοηθά τα μωρά να δυναμώσουν τους μυς της πλάτης, όπως επίσης αποτρέπει τη δυσφορία και τα κινητικά προβλήματα. Μόλις μπορέσει να κάτσει το μωρό, το σώμα του είναι έτοιμο να μπουσουλήσει και να περπατήσει.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να αναγκάσετε το μωρό σας να καθίσει αν δεν είναι έτοιμο. Αφήστε το ν’ αναπτύξει τους μυς του με τον δικό του ρυθμό. Όταν μπορέσει το μωρό σας να κάθεται θα νιώσει πιο ανεξάρτητο να παίζει με τα παιχνίδια του. Επίσης, θα αρχίσουν να τραβούν την προσοχή του και άλλα πράγματα.

Οι αισθήσεις του μωρού σας ξυπνούν για να εξερευνήσουν!

Δείτε ακόμα :Πώς να βοηθήσεις το παιδί να μιλάει σωστά ανά ηλικία!

Ασκήσεις για να μάθετε στο μωρό σας να κάθεται

Αναρωτιέστε αν είναι εφικτό να μάθετε στο μωρό σας να κάθεται; Παρότι είναι προτιμότερο να περιμένετε το μωρό σας ν’ αναπτυχθεί με τους δικούς του ρυθμούς, μπορείτε να το βοηθήσετε να δυναμώσει τους μυς του με κάποιες ασκήσεις. Δε θα κάνουν το μωρό σας να φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο ταχύτερα, αλλά θα μπορέσετε να το διευκολύνετε.

Επιπλέον, αυτές οι ασκήσεις αποτελούν ακόμη μία δραστηριότητα για να περάσετε περισσότερο χρόνο με το μωρό σας. Μπορείτε να το βοηθήσετε να μεγαλώσει ευτυχισμένο και υγιές σιγά-σιγά.

Πριν ξεκινήσετε τις ασκήσεις για να βοηθήσετε το μωρό σας να κάθεται, το παιδί σας θα πρέπει να έχει πετύχει ορισμένους στόχους στην ψυχοκινητική του ανάπτυξη. Παραδείγματος χάρη, θα πρέπει να μπορεί να σηκώνει το κεφάλι του όταν είναι ξαπλωμένο και να προσποιείται πως κάθεται όταν το κρατάτε στα χέρια σας.

Γυμναστική με το μωρό σας

Έτσι _θα μάθετε το μωρό σας _να κάθεται_

Για να κάνετε αυτές τις διεγερτικές ασκήσεις με το μωρό σας ρίξτε μια κουβέρτα στο πάτωμα και ετοιμαστείτε για δουλειά. Θα ενδυναμώσετε τους κοιλιακούς, την πλάτη, τον αυχένα και τα μπράτσα του! Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κοντά και πολλά από τα αγαπημένα του παιχνίδια.

  • Ξαπλώστε το μωρό σας ανάσκελα. Καθίστε μπροστά του και κρατήστε τα χέρια του. Έπειτα, αρχίστε να το σηκώνετε σιγά-σιγά και μετά βάλτε το στην αρχική του θέση. Επαναλάβετε τρεις ή τέσσερις φορές.
  • Βάλτε το μωρό σας στην κοιλιά σας ώστε να μπορεί να γέρνει πάνω σας. Χτυπήστε παλαμάκια ή παίξτε κάποιο άλλο παιχνίδι. Θα τραβήξει αμέσως την πλάτη του για να καθίσει μόνο του.
  • Μπορείτε να το βοηθήσετε κρατώντας το από τα μπράτσα όταν δε γέρνει πάνω σας.
  • Ξαπλώστε το μωρό σας ανάσκελα. Τοποθετήστε ένα φανταχτερό παιχνίδι από πάνω του για να το δελεάσετε να το πιάσει. Το μωρό σας θα προσπαθήσει να τεντωθεί αργά για να το πιάσει.

Δείτε ακόμα :Τι είναι τα άλματα ανάπτυξης στα μωρά και πότε γίνονται (πίνακας)

Μην καταβάλετε το μωρό σας

Αν παρατηρήσετε πως το μωρό σας χάνει το ενδιαφέρον του σε αυτά που κάνετε, σταματήστε τις ασκήσεις. Όπως και σε κάθε άλλο επίτευγμα, το μυστικό για να μάθετε στο μωρό σας να κάθεται είναι να το διεγείρετε, όχι να το αναγκάσετε. Μην το κουράζετε. Απολαύστε τις στιγμές που περνάτε μαζί και συνεχίστε την προσπάθεια. Σύντομα, το μωρό σας θα είναι έτοιμο να βγάλει την πρώτη του φωτογραφία καθιστό!

photos credit: pinterest

Πηγή: meygeia
Close