Κόπρανα μωρου  πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Πώς πρέπει να είναι τα κακάκια του μωρού;

Ας πούμε επιγραμματικά ποια θεωρείται φυσιολογική αφόδευση:

1. τις πρώτες 24 ώρες τα κόπρανα του παιδιού είναι κολλώδη και μαύρα, είναι το λεγόμενο μηκώνιο, μία ουσία που βρισκόταν στο έντερο του μωρού όσο εκείνο βρισκόταν στη μήτρα της μητέρας του. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να αποβληθεί, για να γίνει η πέψη φυσιολογική.

2.Στην αρχή τα μωράκια έχουν 3-4 κενώσεις την ημέρα. Μετά από 1-2 εβδομάδες μπορεί να έχουν μόνο 1 κένωση την ημέρα ή και κάθε δεύτερη μέρα.

3. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν κίτρινες κενώσεις και τα κακάκια τους είναι μαλακά και υδαρή. Μην ανησυχήσετε αν το μωράκι σας δεν κάνει ακόμα και 3 μέρες κακάκια του, γιατί όταν τρέφεται με μητρικό γάλα ελάχιστες ουσίες χρειάζεται να αποβληθούν!

4. Αν το μωράκι σας τρέφεται με αγελαδινό γάλα σε σκόνη τότε τα κακάκια του είναι πιο συμπαγή, καφέ και έχουν μια ιδιάζουσα μυρωδιά.

5. Προσοχή: Αν δείτε απότομη αλλαγή στη μορφή και στη μυρωδιά τον κενώσεων, να ενημερώσετε άμεσα τον παιδίατρό σας!

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις                                      intervalhome.communitygiftshop.com

και πείτε μου ποιος γονιός δεν κοιτάζει τα κακάκια του μωρού του; Ποιος γονιός δεν αγωνιά για το ποια είναι τα φυσιολογικά κόπρανα; Αυτά τα πλασματάκια είναι τόσο ευαίσθητα, δεν μπορούν να μας πουν πώς αισθάνονται, για να τα βοηθησούμε. Γι’ αυτό κι εμείς ψάχνουμε τα σημάδια του σώματός τους να μας βοηθήσουν να τα κατανοήσουμε…

Στη συνέχεια θα κάνουμε μία προσπάθεια να παρουσιάσουμε όλα τα «είδη» κακακίων που μπορείτε να δείτε στα μωράκια σας και θα εξετάσουμε ποιες είναι οι αιτίες της εικόνας τους χωρίς ταμπού! Σας ενημερώνουμε ότι θα ακολουθήσουν αληθινές εικόνες από κακάκια μωρών.

Μηκώνιο

Είναι πρασινωπό-μαύρο, σαν πίσσα, κολλώδες που μοιάζει με λάδι κινητήρα. Το μηκώνιο είναι τα πρώτα κακάκια του μωρού σας και περιέχουν αμνιακό υγρό, βλέννα, τα κύτταρα του δέρματος και άλλα υπολείμματα από τη μήτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δε μυρίζουν ιδιαίτερα και έτσι δεν μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι μωράκι σας έκανε κακάκια και πρέπει να του αλλάξετε πάνα.

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Όταν το μωρό σας γίνει 2 έως 4 ημερών, τότε τα κόπρανά του θα γίνουν πιο ανοικτά στο χρώμα και λιγότερο κολλώδη. Αυτή η αλλαγή είναι ένα σημάδι ότι ξεκίνησε να χωνεύει το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα και ότι ο εντερικός του σωλήνας λειτουργεί ομαλά.

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Μπορεί να υπάρξουν τρεις κενώσεις κάθε μέρα, δέκα, ή ακόμη και είκοσι. Μερικές φορές κάποια μωράκια δεν κάνουν κακάκια την πρώτη εβδομάδα. Αυτό δεν απαιτεί κάποια αλλαγή στη δίαιτα ή συμπλήρωση της στο μωρό που θηλάζει το μωρό. Θα ήταν καλό να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας.

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

μετάβαση από μηκώνιο σε κακάκια μωρού που έχει πιει γαλατάκι

Υγιή κακάκια των μωρών που θηλάζουν

Εάν το μωρό σας θηλάζει αποκλειστικά, τα κακά του θα είναι κίτρινα ή ελαφρώς πράσινα και κρεμώδη. Μην σας παραξενέψει αν τρέχουν από τη πάνα και μοιάζουν με διάρροια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα κόπρανα των μωρών που θηλάζουν μοιάζουν με μουστάρδα και το τυρί cottage. Επίσης έχουν μια ιδιαίτερη μυρωδιά. Πολλοί την περιγράφουν ως ξινισμένο γιαούρτι. Οι απόψεις όμως ως προς την οσμή τους διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό.

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Τα κακάκια του μωορύ που θηλάζει μπορεί να έχουν αρκετές παραλλαγές. Αν δείτε να έχουν μια πιο πράσινη απόχρωση, μην ανησυχήσετε. Το μόνο που μπορεί να σημαίνει είναι ότι φάγατε κάτι διαφορετικό από ό,τι κάνετε συνήθως. Εάν το μωρό σας δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Διάρροια στο μωρό που θηλάζει

Τα κακάκια του είναι πιο υδαρή και πράσινα απ ‘ότι συνήθως. Επίσης οι κενώσεις του είναι πολύ συχνές. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιον ιό, μια λοίμωξη του εντέρου, άγχος ή τροφική δυσανεξία.

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Υγιή κακάκια μωρών που πίνουν γάλα φόρμουλα (σε σκόνη)

Τα κακάκια του μοιάζουν με φυστικοβούτυρο και μπορεί να πάρουν πολλές αποχρώσει όπως καφέ, κίτρινο-καφέ ή πράσινο-καφέ. Η οσμή είναι πιο έντονη από ό,τι τα κακά του μωρού που θηλάζει και λίγο λιγότερο έντονη από τα κακά του μωρού που τρώει στερεά τροφή.

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Κακάκια μωρού που παίρνει συμπλήρωμα σιδήρου

Εάν δίνετε στο μωρό σας συμπλήρωμα σιδήρου, τότε τα κακά του θα έχουν χρώμα σκούρο πράσινο ή σχεδόν μαύρο. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά, αλλά είναι μια εντελώς φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού του μωρού σας. Αν παρ’ όλα αυτά σας φανούν τα κακάκια του πολύ μαυριδερά, θα ήταν καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας, για να αποκλείσετε οτιδήποτε παθολογικό.
Το συμπλήρωμα σιδήρου μπορεί να προκαλέσει και δυσκοιλιότητα.

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Ένα μωρό που θηλάζει δεν χρειάζεται συμπληρώματα σιδήρου. Ο σίδηρος στο μητρικό γάλα είναι πολύ πιο βιοδιασπώμενη από οποιαδήποτε άλλη μορφή σιδήρου.

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Κακάκια μωρού που τρώει στερεά τροφή

Τα κόπρανα τείνουν να είναι καφέ ή σκούρο καφέ και παχύτερο από το φυστικοβούτυρο και μυρίζουν έντονα.

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Κακά μωρού που είχε μερική πέψη της τροφής που έφαγε

Μέσα στα κακάκια του μπορεί να δείτε κομμάτια των τροφίμων ή να είναι χρωματισμένα με ένα εκπληκτικό χρώμα του ουράνιου τόξου, όπως το κόκκινο, πορτοκαλί ή σκούρο μπλε. Το κόκκινο χρώμα θα μπορούσε να σημαίνει παντζάρια, το πορτοκαλί τα καρότα και σκούρο μπλε τα βατόμουρα.

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Μην ανησυχήσετε! Υπάρχει πιθανότητα ορισμένα τρόφιμα να είναι εν μέρει μόνο εύπεπτα ή να ταξιδεύουν τόσο γρήγορα μέσω των εντέρων που δεν έχουν χρόνο να διασπαστούν εντελώς. Αυτό συμβαίνει επίσης όταν το μωρό σας τρώει πολύ από ένα μόνο είδος τροφίμου ή δε μάσησε μια μπουκιά καλά, πριν να την καταπιεί.

Ο μόνος λόγος που πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας είναι αν δείτε ότι τα τρόφιμα που έχει φάει το μωρό δεν έχουν χωνευτεί καθόλου και εκείνος με τη σειρά του θα εξετάσει αν τα έντερα του μωρού σας μπορούν να απορροφήσουν την τροφή και τα θρεπτικά συστατικά σωστά.

Διάρροια

Μοιάζει με νερό που έχει χρώμα κίτρινο, πράσινο ή καφέ. Μπορεί ακόμα να βγει έξω από την πάνα.
Η διάρροια μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας μόλυνσης ή αλλεργίας. Συνήθως διαρκεί λίγες μέρες και δε χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Πρέπει όμως να προσέξετε μήπως οι πολλές κενώσεις οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Καλέστε το γιατρό εάν το μωρό σας είναι 3 μηνών ή μικρότερο, έχει περισσότερες από τρεις ή τέσσερις διάρροιες ή συνεχίζει να έχει διάρροια για περισσότερο από μία ή δύο ημέρες

 

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Είναι επίσης σοφό να καλέσετε τον γιατρό αν η διάρροια του μωρού σας περιέχει ορατό αίμα ή βλέννα.

Δυσκοιλιότητα

Αν τα κακάκια του μωρού σας είναι σκληρά και μοιάζουν με μικρό βότσαλο, τότε είναι φανερό ότι έχει δυσκοιλιότητα. Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν το μωράκι σας κάνει κακάκια σκληρά, τότε δυσκολεύεται πολύ να αφοδεύσει και ίσως τα κόρπανα να περιέχουν λίγο αίμα από τον ερεθισμό του πρωκτού κατά την έξοδό τους.

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Ένα ή δύο βοτσαλάκια- κακάκια δε μας προκαλούν ανησυχία, αλλά εάν το μωρό σας έχει τρία ή περισσότερα (ή αν δείτε αίμα), είναι καλύτερο να καλέσετε τον γιατρό.

Πότε τα μωράκια εμφανίζουν δυσκοιλιότητα:

Η εισαγωγή των στερεών τροφών, η ευαισθησίαα σε πρωτεΐνες του γάλακτος ή σόγιας ή έλλειψη ανεκτικότητας σε κάποιο συστατικό του μητρικού γάλακτος ή της φόρμουλας μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να δώσετε στο μωρό σας νερό, χυμό αχλαδιών ή δαμάσκηνων.

Κακά με βλέννα

Αν τα κακάκια είναι πρασινωπά, με ραβδώσεις και γυαλιστερά, σαν να έχουν μέσα αστραφτερές χορδές σημαίνει ότι υπάρχει βλέννα σε αυτά. Αυτό συμβαίνει μερικές φορές όταν ένα μωράκι σας είναι κρυωμένο και έχεις βλεννίτσες και η βλέννα μέσω του σάλιου συχνά πηγαίνει αχώνευτη και βγαίνει με τα κακάκια.

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Η βλέννα όμως μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης ή και αλλεργίας. Αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα ή εμφανίζεται στην πάνα του μωρού σας για δύο ή περισσότερες ημέρες, καλέστε τον γιατρό για να αποκλείσει οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας.

Αιματηρά κακάκια

Το αίμα που μπορεί να δείτε στα κακάκια του μωρού σας μπορεί να είναι φωτεινό κόκκινο ή και μαύρο (που σημαίνει ότι έχει γίνει ήδη η πέψη).

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε:

– Αν δείτε κόκκινο αίμα στα κακάκια του γιατί μπορεί να είναι ένα σημάδι αλλεργίας σε πρωτεΐνες του γάλακτος.
– Αν παρατηρήσετε δυσκοιλιότητα στο μωρό σας και δείτε σημάδια κόκκινου αίματος.
– Αν δείτε διάρροια να αναμιγνύεται με κόκκινο αίμα, που μπορεί να υποδεικνύει μια βακτηριακή λοίμωξη.

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Όταν το μαύρο αίμα εμφανίζεται σε πάνες ενός μωρού – συνήθως σε μικρές κηλίδες που μοιάζουν με μαύρα σποράκια παπαρούνας ή σουσάμι – ίσως συμβαίνει επειδή το μωρό θηλάζει και μπορεί να έχει καταπιεί αίμα από τις πληγωμένες θηλές της μαμάς.

Το αίμα μπορεί να εμφανιστεί κι από αλλεργία του μωρού στα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνει η μαμά του. Σε πρώτη φάση πρέπει να σταματήσετε την κατανάλωση όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Υπάρχουν αμέτρητα τα μωρά που είχαν αίμα στα κακά τους, το οποίο υποχώρησε όταν σταμάτησε η μαμά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αλλεργία μπορεί να προκληθεί κι από το αγελαδινό γάλα και από το γάλα σόγιας. Μερικές φορές, αυτή η «μικρο-αιμορραγία» μπορεί να γίνει ορατή ως ραβδώσεις αίματος στην επιφάνεια των κοπράνων. Επίμονη εμφάνιση αίματος ή αύξηση του αίματος στα κόπρανα ή αίμα που αναμιγνύεται με βλέννα (που περιγράφεται ως “σταφίδα ζελέ”) απαιτεί άμεση επικοινωνία με το γιατρό σας.

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Αφρώδη πράσινα κακάκια σε μωρά που θηλάζουν:

Το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται σε υπερπαραγωγή. Μην απογοητεύεστε! Ένας σύμβουλος θηλασμού μπορεί να σας θα βοηθήσει να ισορροπήσετε το θηλασμό. Η σίτιση του μωρού δύο έως τρεις φορές από τον ίδιο μαστό μπορεί να βοηθήσει πολύ, για να δείτε βελτίωση στα κακάκια του. Να θυμάστε ότι στην αρχή του θηλασμού το γαλατάκι που βγαίνει είναι αραιό, για να ξεδιψάσει το μωράκι σας. Στη συνέχεια βγαίνει το παχύ γάλα που το χορταίνει. Γι’ αυτό θα πρέπει να μην αλλάζετε στήθος αν δεν το έχει «αδειάσει» τελείως το μωράκι σας. Και στον επόμενο θηλασμό να ξεκινάτε από αυτό που τελειώσατε το θηλασμό την τελευταία φορά!!!

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

Πράσινα και βλεννώδη κακάκια:

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ιό. Ο ιός θα κάνει τον κύκλο του λίγες μέρες και στη συνέχεια τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν. Καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας.

Κόπρανα μωρου πλήρης φωτογραφικός οδηγός για ολες τις περιπτώσεις

πηγές εικόνων και πληροφοριών:
https://kristytsen.multiply.com/https://xclusivelyxpressing.blogspot.com

Πηγή: mariasmother.blogspot.gr
Close