Μπορεί το “ξένο” γάλα να ενισχύσει το μητρικό θηλασμό; Τι απαντά νέα έρευνα

Οι πρώτες ημέρες του θηλασμού ενός νεογέννητου μωρού μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, τόσο για το βρέφος, όσο και για τη μητέρα! Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή, ώστε το μωρό να καταφέρει να “πιάσει” επαρκώς και κατάλληλα τη θηλή, αλλά και το μητρικό γάλα να αυξηθεί, για να είναι αρκετό να σιτίσει το μωρό. Γι’ αυτό και κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, τα μωρά τείνουν να χάνουν βάρος ελαφρώς. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, πολλοί γονείς έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα αν πρέπει να χορηγήσουν γάλα σε σκόνη, προκειμένου να ενισχύσουν το μικρό τους, ή αν κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του θηλασμού. Και σε αυτό το ερώτημα απαντά νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Journal of Pediatrics, η οποία ανακάλυψε ότι τα συμπληρώματα με βρεφικό γάλα του εμπορίου μετά τον πρώτο θηλασμό μπορεί να βελτιώσει και να ενδυναμώσει εν γένει το μητρικό θηλασμό, αλλά και τα θετικά αποτελέσματά του στο μωρό, ενώ φαίνεται πως οδηγεί σε επιτυχημένο και μακροχρόνιο θηλασμό τους επόμενους μήνες.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από επιστήμονες τριών κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Αμερικής, των University of California San Francisco, University of California Davis και Penn State College of Medicine, εξέτασε δείγμα 164 βρεφών ηλικίας από μίας έως τριών ημερών, που θήλαζαν αποκλειστικά και το βάρος τους πληρούσε το 75% του επιθυμητού. Οι μισές μητέρες ξεκίνησαν τη χορήγηση φόρμουλας με σύριγγα για τις επόμενες ημέρες, μέχρις ότου οι μαστοί τους γέμισαν με αρκετό μητρικό γάλα, ώστε να συνεχίσουν το θηλασμό. Οι υπόλοιπες μητέρες συνέχισαν με τον αποκλειστικό θηλασμό. Όταν τα μωρά έκλεισαν μία εβδομάδα ζωής, ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που τράφηκαν με φόρμουλα είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στο θηλασμό!

“Η μελέτη μας αποδεικνύει πως τα υγιή μωρά με σαφή απώλεια βάρους, η προσθήκη φόρμουλας για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα στη διατροφή τους δεν επηρέασε το θηλασμό” εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας και παιδίατρος του UCSF Benioff Children’s Hospital στο San Francisco, Valerie Flaherman και συνεχίζει: “Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν πως μπορεί να έχει έρθει η στιγμή οι οδηγίες να περιέχουν συγκεκριμένη καθοδήγηση σχετικά με το ποια βρέφη μπορούν να επωφεληθούν από το συμπλήρωμα γάλακτος, μέχρι η μητέρα να είναι σε θέση να συνεχίσει το θηλασμό”.

Όσο για την ανησυχία γύρω από τις επιπτώσεις της φόρμουλας στην υγεία των μωρών, όπως τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν έδειξαν καμία διαφορά στις δύο ομάδες.

♦ Σε κάθε περίπτωση, οι νέες μητέρες θα πρέπει να συζητήσουν το ζήτημα με τον παιδίατρο και να εμπιστευτούν τις συμβουλές του.

Πηγή: tlife.gr
Close