Γράφει ο Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος
Τι προκαλεί την ανεμοβλογιά;
Ο ιός της ανεμοβλογιάς. Ο ιός της ανεμοβλογιάς ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών. Ο ιός αυτός μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον οργανισμό. Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν γιατί έχουν ακόμη αντισώματα εναντίον της ανεμοβλογιάς από την μητέρα τους, με την προϋπόθεση ότι η μητέρα αρρώστησε στο παρελθόν από ανεμοβλογιά.
Ποια τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς;
Η αρρώστια ξεκινά συνήθως με ελαφρό πυρετό και πολύ σύντομα εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες ξεκινούν από τον κορμό και το πρόσωπο και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, όπως στα γεννητικά όργανα, μέσα στο στόμα, μέσα στο αυτί, στη μύτη. Πάντοτε θα δείτε, αν ψάξετε καλά, τέτοιες φυσαλίδες και στο δέρμα της κεφαλής. Οι φυσαλίδες αυτές έχουν διάμετρο 5-10 χιλιοστά και η βάση τους είναι κόκκινη. Το εξάνθημα αυτό εμφανίζεται με διαδοχικά κύματα. Δηλαδή μπορεί την μια μέρα να παρουσιάσει εκατό βλάβες, την επομένη να εμφανιστούν καινούριες και την μεθεπόμενη καινούριες βλάβες. Παρουσιάζει συνήθως 2-4 κύματα (στην ιατρική λέγονται εκθύσεις). Για αυτό το λόγο δεν είναι και σταθερό το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανεμοβλογιά.
Οι φυσαλίδες 4-5 μέρες μετά την εμφάνιση τους αρχίζουν να ξηραίνονται.
Το παιδί παρουσιάζει έντονο κνησμό για αυτό και βλέπουμε τα παιδιά αυτά να ξύνονται συνεχώς.
Πολύ συχνά τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν βήχα, ρινίτιδα, πόνο στο λαιμό όταν καταπίνουν και πόνο στην κοιλιά.
Η σοβαρότητα της αρρώστιας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να μην παρουσιάσουν καν πυρετό, να παρουσιάσουν ελάχιστες φυσαλίδες ή να παρουσιάσουν ψηλό πυρετό με πολλές φυσαλίδες που να καλύπτουν όλο το σώμα.
Συνήθως τα μικρότερα παιδιά περνούν την αρρώστια πιο ελαφρά σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Επίσης τα αδελφάκια των παιδιών με ανεμοβλογιά, παρουσιάζουν συνήθως, πιο σοβαρά την αρρώστια.
Η ανεμοβλογιά μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές, παρά το γεγονός ότι θεωρείται «ελαφρά αρρώστια»:
• Πνευμονία
• Εγκεφαλίτιδα
• Ηπατίτιδα
• Νεφρίτιδα
• Μολύνσεις των φυσαλίδων. Αυτή είναι η πιο συχνή επιπλοκή.
Πολύ επιρρεπή στις επιπλοκές είναι τα ανοσοκατασταλμένα άτομα (αυτά με μειωμένο αμυντικό σύστημα), στα οποία η ανεμοβλογιά μπορεί να είναι θανατηφόρα. Για αυτό τα ανοσοκατασταλμένα άτομα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν ανεμοβλογιά.
Χρόνος επώασης
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι 7-21 μέρες.
Πότε μεταδίδει το μικρόβιο το άρρωστο παιδί;
Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό 2 μέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και 6 μέρες μετά. Ο ιός της ανεμοβλογιάς μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα ,που περιέχουν τον ιό. Μεταδίδεται πολύ εύκολα. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν πιθανότητα 95% να μολυνθούν. Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει και με το υγρό των φασαλίδων.
Πόσο διαρκεί η αρρώστια;
Το εξάνθημα διαρκεί 6-8 μέρες και ο άρρωστος αναρρώνει πλήρως σε 8 περίπου μέρες. Η πτώση όμως των εφελκίδων (η κρούστα που σχηματίζεται πάνω από τις φυσαλίδες) μπορεί να αργήσει πολύ περισσότερο.
Επηρεάζει την εγκυμοσύνη η ανεμοβλογιά;
Αν η έγκυος αρρωστήσει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχει πάρα πολύ μικρή πιθανότητα (<1%) να προκληθεί βλάβη στο έμβρυο. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος αν η έγκυος αρρωστήσει 2 μέρες πριν γεννήσει μέχρι και 4 μέρες μετά την γέννα. Τότε το νεογέννητο μπορεί να αρρωστήσει πολύ βαριά.
Προφύλαξη
Μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από την ανεμοβλογιά;
Υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο που γίνεται σε ηλικία 12 μηνών. Αν το παιδί είναι 1-12 χρονών χρειάζεται μια μόνο δόση. Αν είναι μεγαλύτερο χρειάζονται δυο δόσεις. Το εμβόλιο δεν έχει ουσιαστικά καμία παρενέργεια και προστατεύει από την αρρώστια σε ποσοστό 80-90%. Αυτοί που παρουσιάζουν ανεμοβλογιά παρά τον εμβολιασμό εμφανίζουν πολύ ελαφρά συμπτώματα. Σε ειδικές περιπτώσεις (άτομα με καρκίνο, άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα, νεογνά μητέρων που αρρώστησαν με την γέννηση τους) μπορούμε να χορηγήσουμε έτοιμα αντισώματα (υπεράνοσος γ-σφαιρίνη), για να προστατεύσουμε τα άτομα αυτά από την ανεμοβλογιά. Η γ-σφαιρίνη θα τον προστατεύσει πλήρως ή αν αρρωστήσει θα είναι πιο ήπια τα συμπτώματα.
Υπάρχει θεραπεία;
• Αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του πυρετού. ΜΗ δίνετε ποτέ ασπιρίνη γιατί η χρησιμοποίηση της ασπιρίνης στα παιδιά με ανεμοβλογιά έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του συνδρόμου Reye (βαριά αρρώστια που προσβάλλει τον εγκέφαλο και τα νεφρά).
• Αντιβίωση δε χρειάζεται.
• Υπάρχει φάρμακο που μπορεί να περιορίσει τη νόσο και λέγεται ακυκλοβίρη. Μπορείτε να το πάρετε μόνο μετά από εξέταση και συνταγογράφηση του φαρμάκου από τον παιδίατρο σας.
• Για τον κνησμό υπάρχουν ειδικές λοσιόν (calamine lotion) που μπορείτε να βάλετε στο σώμα του παιδιού καθώς επίσης και ειδικά αντιϊσταμινικά φάρμακα, τα οποία όμως μπορείτε να πάρετε μόνο με την συμβουλή του παιδιάτρου σας.
• Κόβετε τα νύχια του παιδιού σας για να μην ξύνεται και να μολύνει τις φυσαλίδες.
Απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο σας αν το παιδί παρουσιάσει:
• Έντονο πονοκέφαλο
• Σύγχυση
• Υπνηλία
• Ευερεθιστότητα
• Επανειλημμένους εμέτους
• Δυσκολία στην αναπνοή
• Σημεία μόλυνσης του δέρματος
Πηγή: paidiatros.com
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Μάρτυρας κλειδί δίνει στεγνά την 24χρονη για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών
- Εύκολο σοκολατένιο γλυκό για τα Χριστούγεννα
- Grand Hotel : Χαραλάμπης και Θεώνη ξανά μαζί
- Γιάννης Πλούταρχος : Η 47χρονη stalker προσπαθεί να τα βρουν εξωδικαστικά