Πώς μπορούμε να αποκοιμίσουμε εύκολα το παιδί μας; Πως βοηθά ο λευκός θόρυβος και τι είναι;

Η ξαφνική αλλαγή των συνθηκών μετά τη γέννηση είναι η κύρια αιτία του στρες που βιώνει ένα μωρό. Στην κοιλίτσα της μαμάς το μωράκι κοιμάται ήσυχα. Δεν μπορεί, όμως, να προσαρμοστεί άμεσως στις καινούριες συνθήκες του «μεγάλου κόσμου» και, πολλές φορές, δεν καταφέρνει να αποκοιμηθεί χωρίς βοήθεια.

Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να προσπαθήσετε να εξομαλύνετε αυτήν την απότομη αλλαγή για το παιδάκι σας, κάνοντάς του το άγνωστο περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο οικείο.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αποκοιμίσουμε ένα παιδί εύκολα;

1) Μην αφήνετε το παιδί σας να κουραστεί πριν από την ώρα του ύπνου. Η λογική του «θα κουραστεί και θα αποκοιμηθεί πιο εύκολα» ισχύει για έναν ενήλικα αλλά όχι για ένα παιδάκι: για ένα μωράκι, η διαδικασία του ύπνου είναι δύσκολη και απαιτεί δυνάμεις!

2) Κουνήστε το παιδί πέρα-δώθε για να αποκοιμηθεί πιο εύκολα

3) Περιορίστε την κίνηση του παιδιού με σχετικά σφικτό «δέσιμο»

4) Χρησιμοποιήστε το λεγόμενο White noise. Ο λευκός θόρυβος είναι ένας θόρυβος στον οποίο οι ήχοι διανέμονται ισομερώς σε όλο το φάσμα. Για παράδειγμα, είναι ο θόρυβος που παράγεται από το σεσουάρ, το ραδιόφωνο (παράσιτα) ή έναν καταρράκτη.

Ο λευκός θόρυβος είναι ένα από τα πιο εύκολα τεχνάσματα που μπορεί να βοηθήσει το παιδάκι σας να κοιμάται ήσυχα και να μην ξυπνάει συχνά (δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1792397).

Επιπλέον:

1) Ο λευκός θόρυβος μειώνει αποδεδειγμένα το επίπεδο του στρες στα νεογέννητα. Θα ρωτήσετε «πόσο στρες μπορεί να βιώνει ένα παιδάκι που το προσέχουν μέρα-νύχτα;» Στην πραγματικότητα, το μωράκι βρίσκεται όντως σε κατάσταση στρες όταν έχει υπερκόπωση ή όταν δέχεται υπερβολικά πολλά ερεθίσματα από το καινούριο του περιβάλλον (πολύ φως, πολλά πρόσωπα, πολλά παιχνίδια κ.τ.λ.).

2) Ο λευκός θόρυβος ηρεμεί ένα μωρό όταν αυτό κλαίει.

Αν το σκεφτείτε, εσείς χρησιμοποιείτε τον άσπρο θόρυβο ασυνείδητα στην προσπάθειά σας να ηρεμήσετε το μωρό… λέγοντας «Shhhhhshhhhhshhhh»! Για να είναι αποτελεσματικό, όμως, το «Shhhhhshhhhhshhhh» σας πρέπει να είναι πιο δυνατό από το κλάμα του μωρού… Δεν το καταφέρνετε; Τότε ανοίξτε το ραδιόφωνο!

photo credit:  kidspot.com.au

Πηγή: mothercompass.com
Close