από τη Δανάη Αργύρη-dearmom.gr
με τη συνεργασία της Μαίας MSC(c), Παρασκευής Μεσσήνη
Είναι σημαντικό η μυτούλα του μωρού να διατηρείται καθαρή, καθώς με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η αναπνοή, αλλά αποφεύγονται και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Ο Ιπποκράτης υποστήριζε «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν». Συνεπώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση διατηρώντας καθαρή τη μυτούλα από τα μικρόβια το μωρό προστατεύεται από το να αρρωστήσει.
Επίσης, αν το μωρό είναι κρυωμένο και έχει βουλωμένη μύτη, αυτόματα δημιουργείται δυσκολία στην αναπνοή και υπάρχει άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης, που στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται εύκολα με τη χορήγηση φυσιολογικού ορού στη μυτούλα απευθείας με την ειδική αμπούλα, είτε με σύριγγα (αφού έχει αφαιρεθεί η βελόνα).
Έτσι, το μωρό θα αναπνεύσει καλύτερα και θα αναρρώσει πιο γρήγορα. Η διαδικασία ορισμένες φορές δεν είναι εύκολη καθώς το μωρό αντιδρά και μπορεί να κλωτσάει ή να κλαίει. Χρειάζεται υπομονή και ήπιες κινήσεις για να μην τραυματιστεί και προσπάθεια ώστε η διαδικασία να μοιάζει με παιχνίδι. Πρώτα στο ένα ρουθουνάκι και μετά από λίγο στο άλλο με όσες επαναλήψεις μπορεί να χρειαστεί εντός της ημέρας, αλλά και της νύχτας.
Ένας πρώτος απλός τρόπος για να καθαρίσει η μύτη του μωρού είναι με αμπούλες φυσιολογικού ορού που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι εύκολες στη χρήση.
Επίσης, για μεγαλύτερα παιδάκια υπάρχουν ειδικά σπρέι υπέρτονου διαλύματος, ανάλογα πάντα και με τις οδηγίες του παιδιάτρου, με τα οποία με μερικούς ψεκασμούς σε κάθε ρουθούνι μπορεί να αποσυμφορηθεί η μυτούλα.
Μια παρόμοια λύση είναι η χρήση σύριγγας με φυσιολογικό ορό. Η σύριγγα με φυσιολογικό ορό χρησιμοποιείται όπως η αμπούλα. Ξαπλώνουμε το μωρό ανάσκελα με το κεφάλι του στραμμένο στο πλάι και ρίχνουμε φυσιολογικό ορό στο ένα ρουθούνι. Το μωρό φτερνίζεται συνήθως και απομακρύνονται οι βλέννες. Επαναλαμβάνουμε μετά από λίγο και στην άλλη πλευρά. Μπορούμε να απομακρύνουμε τις βλέννες χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί με ήπιες κινήσεις για να μην το τραυματίσουμε.
Αποφεύγουμε τη χρήση μπατονέτας γιατί το μωρό κινείται γρήγορα και απότομα και μπορεί να το τραυματίσουμε. Μια άλλη μέθοδος είναι η χρήση πουάρ, το οποίο με αρνητική πίεση τραβά τις εκκρίσεις και απελευθερώνει τη μύτη.
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα