Προσοχή! Μωρό σε καροτσάκι: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους

Ένα μωρό σε καροτσάκι εκτίθεται συστηματικά σε ρύπανση μέχρι και 60% μεγαλύτερη σε σχέση με τους ενήλικες, όπως διαπίστωσε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό εξηγείται απ’ το γεγονός ότι τα καροτσάκια βρίσκονται πιο κοντά στο έδαφος, και κατά συνέπεια τα μωρά και τα παιδάκια είναι περισσότερο εκτεθειμένα στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Δείτε ακόμα :«Μη με ακουμπάτε»: Η πινακίδα στο καρότσι ενός μωρού που «σήκωσε κύμα” σχολίων

Οι ερευνητές απ’ το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πρασάντ Κουμάρ, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο διεθνές περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος «Environment International».

Η ρύπανση του αέρα είναι μεγαλύτερη σε ύψος έως ένα μέτρο από το έδαφος και τα μωρά στα καροτσάκια βρίσκονται σε ύψος 0,6 έως 0,9 μέτρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισπνέουν περισσότερα τοξικά σωματίδια από ό,τι οι μεγάλοι. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να διαταράξουν την ομαλή ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και να επιφέρουν άλλα προβλήματα υγείας.

Δείτε ακόμα: Μια «άτακτημικρούλα αφήνει το καρότσι με την αδελφή της πάνω σε κατηφόρα

Οι επιστήμονες συμβούλευσαν τους γονείς να μην πηγαίνουν όσο μπορούν σε δρόμους με πολλά αυτοκίνητα και στάσεις λεωφορείων όταν βγάζουν το παιδί τους βόλτα.

Ένα μωρό σε καροτσάκι εκτίθεται συστηματικά σε ρύπανση μέχρι και 60% μεγαλύτερη σε σχέση με τους ενήλικες, όπως διαπίστωσε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Παράλληλα, όμως, τους έδωσαν μια συμβουλή που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη μελέτη σχετικά με τα καροτσάκια των μωρών: Να χρησιμοποιούν κάλυμμα ή σκέπαστρο στο καροτσάκι, κάτι το οποίο επιστήμονες απ’ τη Σουηδία έχουν διαπιστώσει πως αυξάνει σε ανησυχητικό βαθμό τη θερμοκρασία στο καροτσάκι.

Βέβαια, εάν το κάλυμμα ή το σκέπαστρο είναι από δροσερό υλικό και ειδικό για τα καροτσάκια -και δεν χρησιμοποιείται κάποιο κουβερτάκι- τότε φυσικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!

Δείτε ακόμα: 14 χρήσεις για τα μωρομάντηλα που σίγουρα δεν ξέρατε!

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις το μωρό σου απ’ τη ζέστη;

Να του φοράς ελαφριά ρούχα.
Να το κρατάς στη σκιά όταν είστε έξω και να βεβαιώνεσαι ότι παραμένει δροσερό στις βόλτες σας με το αυτοκίνητο.
Να του δίνεις περισσότερα υγρά απ’ ό,τι συνήθως.
Εάν το σπίτι σου έχει πολλή ζέστη και δεν έχεις κλιματιστικό, να βρεις «καταφύγιο» σε κάποιο δημόσιο χώρο με κλιματισμό.
Να του φοράς καπελάκι, γυαλιά και αντηλιακό πάντα!

Πηγή: ipop
Close