Το παιδι δεν καθεται στο κάθισμα αυτοκινήτου; Έξυπνα tips για να εξασφαλίσετε ασφαλή ταξίδια
 
 
Τα μέτρα ασφαλείας στο αυτοκίνητο αποτελούν σημαντική μέριμνα για κάθε γονέα. Τα παιδιά πρέπει πάντοτε να ταξιδεύουν σε συγκεκριμένου τύπου παιδικά καθίσματα, έστω και αν η απόσταση που θα διανυθεί είναι μικρή. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) συνιστά να μην μεταφέρεται ένα  παιδί, ούτε για ένα μέτρο, άδετο στο κάθισμά του ή στην αγκαλιά των επιβατών από την πρώτη κιόλας μέρα μετακίνησής του από το μαιευτήριο.
Ως ενήλικες, όλοι οι γονείς γνωρίζουμε τη σημασία του καθίσματος αυτοκινήτου στην παιδική ασφάλεια. Το κάθισμα αυτοκινήτου είναι απαραίτητο γιατί θα συγκρατήσει το παιδί στη θέση του και θα απορροφήσει την ενέργεια της πρόσκρουσης σε περίπτωση ατυχήματος. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) προβλέπει τη χρήση ειδικών και εγκεκριμένων συστημάτων συγκράτησης και προστασίας, ως υποχρεωτική στη χώρα μας για παιδιά έως και 12 ετών.
Σε πολλά νήπια, ωστόσο, δεν τους αρέσει να κάθονται στο κάθισμα του αυτοκινήτου, γιατί νιώθουν ότι περιορίζονται. Έτσι, όταν έρχεται η ώρα να μεταφερθείτε κάπου με το αυτοκίνητο, τα παιδιά και ιδιαίτερα τα νήπια αρχίζουν να αντιστέκονται, να κλαίνε ή να φωνάζουν προκειμένου να αποφύγουν το δέσιμο. Επειδή, όμως, γνωρίζετε πως δεν πρέπει να βρίσκονται τα παιδιά άλυτα μέσα στο αυτοκίνητο όσο κοντινή και αν είναι η απόσταση, εμείς σας δίνουμε μερικές συμβουλές, ώστε να βάζετε το παιδί σας στο κάθισμα του αυτοκινήτου χωρίς γκρίνια και φωνές.
Δώστε περιθώρια πρωτοβουλίας επιβίβασης του παιδιού στο αυτοκίνητοΕάν κάθε φορά που πλησιάζετε στο αυτοκίνητο το παιδί σας αρχίζει να προβάλλει αντίσταση, πριν ακόμα ανοίξετε την πόρτα, δοκιμάστε να  το προετοιμάσετε για τη βόλτα που θα πάτε. Μιλήστε του για τον προορισμό σας και ότι θα μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο. Ανοίξτε με ασφάλεια την πόρτα του αυτοκινήτου και αφήστε το να αναλάβει πρωτοβουλίες όσον αφορά την επιβίβασή του σε αυτό. Για παράδειγμα, πείτε: «Για να δούμε εάν μεγάλωσες αρκετά ώστε να σκαρφαλώσεις μόνο σου στο καθισματάκι» ή «για να δούμε, έμαθες να βάζεις τα χεράκια στα λουριά», τότε ίσως να είναι πιο πρόθυμο να χρησιμοποιήσει το καθισματάκι του.
Έχετε περιθώρια χρόνου και δείξτε κατανόηση όταν το παιδί  αρνείται να δεθείΑκόμα και αν βιάζεστε μη το δείξετε στο παιδί σας γιατί του μεταφέρετε το άγχος σας. Προσπαθήστε να είστε ψύχραιμη και να του πείτε πως καταλαβαίνετε ότι δεν του αρέσει να κάθεται στο κάθισμα του, ωστόσο ο μπαμπάς και η μαμά το θέλουν αυτό για να μην πάθει το ίδιο τίποτα κακό. Κάτι τέτοιο μπορεί να μην σταματήσει τα δάκρυα του παιδιού σας, αλλά θα του δείξει πως νοιάζεστε για εκείνο, για το πώς νιώθει αλλά και για την ασφάλειά του. Επομένως, είναι πιθανό να μειώσει παρόμοια μελλοντικά περιστατικά.
Μειώστε την άρνηση του παιδιού σας, εξασφαλίζοντάς του παρέα για τη διαδρομή
Επινοήστε ένα φίλο που ζει μέσα στο αυτοκίνητο. Επιλέξτε ένα πάνινο κουκλάκι, φτιάξτε μια ιστορία και εμφανίστε το λέγοντας πως ζει στο αμάξι. Έχοντας την ευκαιρία  το παιδί σας να παίζει μαζί του κατά τη διαδρομή με το αυτοκίνητο θα ανυπομονεί  να συναντήσει την επόμενη φορά το συνταξιδιώτη του. Κάποια στιγμή που θα έχετε χρόνο ενθαρρύνετέ το να «δέσει» στο κάθισμα ασφαλείας τον μικρό του φίλο για να είναι και αυτός ασφαλής. Μέσα από την ανάληψη αυτή του ρόλου το παιδί θα κατανοήσει την αναγκαιότητα της μετακίνησης με ασφάλεια, καθώς το ίδιο θα κλιθεί να λάβει μέτρα προστασίας για τον μικρό του φίλο.
Βάλτε παιδική μουσική και τραγουδήστε μέσα στο αυτοκίνητο
Επιλέξτε συγκεκριμένα τραγούδια ή παιδικά που το μικρούλι σας θα απολαμβάνει μόνο όταν βρίσκεται στο αυτοκίνητο. Ακόμη, μπορείτε να δελεάζετε το μικρούλι σας να κάθεται ήσυχο με το να του τάζετε πως αμέσως μόλις ξεκινήσετε θα του βάλετε να ακούσει το αγαπημένο του τραγούδι.
Δείξτε στο  παιδί σας  και άλλα παιδάκια να κάθονται σε κάθισμα ασφαλείας
Τέλος, μια πολύ καλή λύση είναι να φέρετε το παιδάκι σας σε επαφή με άλλα παιδιά  κατά προτίμηση μεγαλύτερα σε ηλικία, που χρησιμοποιούν χωρίς παράπονα το καθισματάκι τους. Η τάση που έχουν τα νήπια να μιμούνται τους μεγαλύτερους θα σας φανεί για μια ακόμα φορά χρήσιμη, αφού μια και μόνο εικόνα μπορεί να το πείσει πως το κάθισμά του δεν είναι πια και τόσο κακό και σε αυτό κάθονται και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.
 
 
Stay…tuned…Γραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ! 
 
 

Πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες και κατασκευες για παιδια

Close