To «Κυνήγι του χαμένου Θησαυρού» Παιχνίδι για να απασχολήσετε τα παιδια

Αν ο καιρός είναι πάρα πολύ κρύος για να παίξουν τα παιδιά έξω, αν έχετε ένα πάρτι γενεθλίων, ή πρόκειται για μια συνηθισμένη μέρα, το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού είναι ένα διασκεδαστικό και εύκολο παιχνίδι για να κρατήσεις τα παιδιά απασχολημένα. Εδώ θα βρεις ιδέες για το πως να οργανώσεις ένα κυνήγι θησαυρού για τα παιδιά.

1. Αξιολόγησε τις δυνατότητες των παιδιών.
Οι παράγοντες που εξετάζουμε περιλαμβάνουν:
– την ηλικία και το φύλο των παιδιών
– τη χρονική διάρκεια που θα κρατήσει το κυνήγι του θησαυρού
– το θέμα του πάρτι (αν υπάρχει)
– τυχόν ειδικές χάρες που τα παιδιά έχουν ζητήσει

2. Επέλεξε το μέρος.
Εδώ είναι μερικές κατάλληλες ιδέες ανάλογα με την ηλικία:
– Για παιδιά 2-4, επέλεξε το εσωτερικό ενός σπιτιού που τους είναι οικείο
– Για παιδιά 5-8, οργάνωσέ το μέσα και έξω από το σπίτι
– Για παιδιά 9-12, επιλέξτε μια τοποθεσία, όπως το σχολείο ή το πάρκο
– Για τους εφήβους, επέκτεινε το κυνήγι σε μια ολόκληρη μικρή πόλη ή χωριό

Διάλεξε μια θεματολογία για το κυνήγι θησαυρού.
– Ψάχνεις για το θέμα;
Σκέψου ένα κυνήγι θησαυρού που να περιλαμβάνει χάρτες και πυξίδες ή κάτι όπου τα παιδιά να πρέπει όλα να φοράνε κοστούμι.
– Θέλεις επιπλέον ανταγωνισμό;
Θα μπορούσες να χωρίσεις τα παιδιά σε δύο ομάδες έρευνας.
– Τι θα έλεγες για κάποιο προαπαιτούμενο για τη λήξη του παιχνιδιού;
Μια επιλογή είναι ένα “κυνήγι παζλ,” όπου σε κάθε θέση θα βρίσκεται ένα κομμάτι του παζλ. Στο τέλος, τα παιδιά ενώνουν το παζλ, και είτε αναγνωρίζουν την τοποθεσία του θησαυρού, είτε το γυρίζουν προσεκτικά ανάποδα και βλέπουν κάποιο μήνυμα γραμμένο στο πίσω μέρος.
Το κυνήγι του θησαυρού μπορεί επίσης να οργανωθεί και σε ένα πάρτι μαγειρικής, όπου σε κάθε θέση τοποθετείται ένα ορισμένο συστατικό για μια “μυστική” συνταγή που θα μαγειρευτεί αργότερα, πχ χυμοί με φρούτα.

4. Φτιάξε τα στοχεία!
Ο γενικός κανόνας είναι ότι η υπομονή των παιδιών θα διαρκέσει μέχρι περίπου τα διπλάσια στοιχεία σε σχέση με το πόσων ετών είναι.
Για τα μικρότερα παιδιά:
– Χρησιμοποίησε εικόνες σαν στοιχεία. Ζωγράφισε ή τράβηξε φωτογραφίες τις θέσεις που θα πρέπει να ερευνήσουν.
– Ενσωμάτωσε το παιχνίδι σε μερικά από τα στοιχεία. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να πάρεις τρία όμοια φλιτζάνια. Δείξε στα παιδιά κάτω από ποιο φλιτζάνι κρύβεται το στοιχείο, στη συνέχεια, ανακάτεψε γρήγορα τα φλιτζάνια. Τα παιδιά στη συνέχεια, θα κληθούν να μαντέψουν ποιο φλιτζάνι περιέχει το στοιχείο.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά:
– Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αινίγματα. Για παράδειγμα: “Αν και θρόνος μου ταιριάζει, θέση μου είναι το περβάζι.” (Ο βασιλικός)
– Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μυστικούς κωδικούς που θα γράψεις με αόρατο μελάνι. (Ο απλούστερος τρόπος για να γράψεις κάτι με αόρατο μελάνι είναι να χρησιμοποιήσεις λευκό παστέλ και τα παιδιά να ζωγραφίσουν από πάνω με μαρκαδόρο). Μια άλλη ιδέα είναι να τραβήξεις μια πολύ κοντινή φωτογραφία ενός αντικειμένου, ώστε τα παιδιά να μαντέψουν τι είναι.
– Επίσης, θα μπορούσε ένα από τα παιδιά να έχει δεμένα τα μάτια και να ακολουθεί οδηγίες μέχρι το επόμενο στοιχείο.
Για τα παιδιά όλων των ηλικιών, θα μπορούσαν όλα τα φώτα να είναι σβηστά στο δωμάτιο έτσι ώστε να είναι κατάμαυρο. Τα παιδιά θα μπορούσαν να αναζητούν τα στοιχεία με φακούς. Να έχεις υπόψη ότι αν και το πρώτο στοιχείο θα πρέπει να είναι εύκολο, η δυσκολία θα πρέπει να αυξάνεται καθώς το κυνήγι συνεχίζεται.

5. Αποφασίστε σχετικά με ποιο τρόπο θα παρουσιάσεις το πρώτο στοιχείο στα παιδιά.
Η γενική ιδέα είναι ότι το πρώτο στοιχείο οδηγεί σε μια θέση, η οποία έχει ένα στοιχείο που οδηγεί σε μια άλλη θέση, και ούτω καθεξής μέχρι να φτάσουμε το θησαυρό.
Θα μπορούσες να τραβήξεις ξαφνικά κάτι από την πίσω τσέπη σου και να πεις, “Ήρθε η ώρα για να ξεκινήσει το κυνήγι του θησαυρού!”
Θα μπορούσες να δοκιμάσεις ίσως κάτι πιο δημιουργικό, όπως να το κρύψεις στο σνακ τους ή να εμφανιστεί σε ένα βίντεο ή σε μια ηχογράφιση.

Φτιάξε έναν υπέροχο θησαυρό!
Βάλε το θησαυρό σε ένα καλά κρυμμένο σημείο, με το τελευταίο στοιχείο να οδηγεί εκεί. Διακόσμησε ένα κουτί με φωτογραφίες ή πολύχρωμα χαρτιά και γέμισέ το με καλούδια, όπως καραμέλες, παιχνίδια ή παιδικά βιβλία. Τα παιδιά πάντα αγαπούν τον έπαινο! Οπότε, φρόντισε να συμπεριλάβεις ένα τρόπαιο ή ένα μετάλλιο για τον νικητή.

πηγη:mommy.gr

Close